Utmönstring av permanent uppehållstillstånd och vissa anpassningar till miniminivån enligt EU:s migrations- och asylpakt

Svenska Röda Korset har beretts tillfälle att lämna synpunkter på delbetänkandet ”Utmönstring av permanent uppehållstillstånd och vissa anpassningar till miniminivån enligt EU:s migrations- och asylpakt” och vill med anledning av detta framföra följande (i för Svenska Röda Korset relevanta delar).

Sammanfattning av Svenska Röda Korsets synpunkter:

  • Svenska Röda Korset anser att förslaget om att Sverige ska anpassa sig till EU:s miniminivåer innebär ett steg bort från den rättssäkerhet och humanitet som tidigare kännetecknat svensk asylrätt. Sverige bör istället säkerställa en nivå av rättssäkerhet som utgår från individens behov och de krav som följer av internationella konventioner, särskilt Europakonventionen och Barnkonventionen.
  • Svenska Röda Korset avstyrker förslaget att begränsa rätten till offentligt biträde i asylprocessen, då detta riskerar att allvarligt undergräva rättssäkerheten, särskilt för de mest utsatta grupperna. En sådan begränsning kan leda till fler felaktiga beslut, ökad överklagandefrekvens och längre handläggningstider. För att säkerställa en rättssäker, effektiv och human asylprocess behöver alla asylsökande, oavsett ärendets karaktär, ha tillgång till kvalificerat juridiskt biträde genom hela processen. Detta är avgörande för att fatta korrekta beslut och för att upprätthålla förtroendet för både asylsystemet och rättsstaten.
  • Svenska Röda Korset avstyrker utredningens förslag att avskaffa permanenta uppehållstillstånd, då de många negativa konsekvenserna av tidsbegränsade uppehållstillstånd, för både individer och samhället, utgör starka skäl för att Sverige bör fortsätta bevilja permanenta uppehållstillstånd. Att helt avskaffa möjligheten till permanenta uppehållstillstånd riskerar att få mycket allvarliga konsekvenser, särskilt för barn och personer med svår psykisk ohälsa. Permanenta uppehållstillstånd är en avgörande del i att skapa förutsättningar för en god etablering i samhället och en länkande process som bidrar till långsiktig stabilitet. Att fler personer tvingas leva i tillfälliga och osäkra situationer under långa perioder riskerar att få negativa effekter för både individen och samhället.
  • Ända sedan permanenta uppehållstillstånd som huvudregel avskaffades och tillfälliga uppehållstillstånd infördes, har vi konsekvent betonat vikten av permanenta uppehållstillstånd för att främja integration, psykisk hälsa och stabilitet för personer på flykt. Vi ser med stort allvar på hur utredningens förslag särskilt drabbar barn.
  • Svenska Röda Korset ser mycket allvarligt på att förslaget att avskaffa permanenta uppehållstillstånd får negativa konsekvenser för anhöriginvandring, då många personer inte längre kommer att kunna utgöra anknytningspersoner. Detta innebär att deras anhöriga inte kan beviljas uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning, vilket leder till att fler personer, inklusive barn, tvingas leva åtskilda från sina familjer.
  • Vi anser också att förslaget att ersätta permanenta uppehållstillstånd med möjligheten att ansöka om medborgarskap, samtidigt som kraven för medborgarskap skärps, är allvarligt problematiskt ur både rättsligt och humanitärt perspektiv. Skärpningen av kraven, som inkluderar längre hemvisttid och fler formella kriterier, gör det ännu svårare för skyddsbehövande att uppnå en permanent lösning.
  • Svenska Röda Korset anser att de förväntat omfattande konsekvenserna av förslagen för skyddsbehövande kräver en mer djupgående och omfattande konsekvensanalys än vad som redovisats i utredningen. Detta är särskilt angeläget när det gäller barn och andra särskilt utsatta grupper. Hur principen om barnets bästa har beaktats behöver tydligt utvecklas med hänsyn till förslagets långtgående konsekvenser.

Läs hela remissvaret (PDF)