Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Vita bussarna

Röda Korsets vita bussar räddade flera tusen människor ur förintelseläger i slutet av andra världskriget.
Röda Korsets vita bussar räddade flera tusen människor ur förintelseläger i slutet av andra världskriget.

I slutskedet av andra världskriget fick Röda Korset i uppdrag att genomföra en aktion där människor räddades ur nazisternas fångläger.

Den 8 mars 1945 var Röda Korset redo med en expedition som utgjordes av 250 personer, 75 fordon varav 36 bussar. Bussarna målades vita med röda kors på. På grund av detta har aktionen blivit känd som ”De vita bussarna”. 

Färden gick via Danmark till norra Tyskland och samtidigt transporterades bränsle till fordonen och tusentals matpaket på fartyget Lillie Matthiessen. När expeditionen nådde Tyskland såg de ett land i krig och fick köra genom utbombade städer, söka skydd mot stridsplan och bomber för att kunna ta sig fram.

Resorna gick mot bland annat koncentrationslägret Sachsenhausen, men även till Dachau och Schömberg och Mauthausen i Österrike. Många av fångarna som fritogs var svårt medtagna, hungriga och sjuka. 

Den första maj avslutades expeditionen och då hade ungefär 15 500 personer räddats. 

Omtalad expedition

Expeditionen har blivit både omtalad och ifrågasatt. Det har funnits motstridiga uppgifter kring vem som haft vilken roll, hur många som räddats samt om hur stor del av de som räddades som var judar. 

Därför har Röda Korset själva forskat samt bjudit in utomstående forskare att fritt ta del av vårt digra arkivmaterial. 

Rapport om Vita bussarna

Här kan du läsa en djupgående rapport om insatsen, skriven av  Agneta Greayer och Sonja Sjöstrand år 2000. Den sammanfattar researchen om räddningsaktionen i Röda Korsets arkiv och andra källor. Vill du läsa mer om hur många som faktiskt räddades? Då ska du hoppa direkt till de två sista sidorna i rapporten. 


Hemligstämplat material tillgängligt 

1995, när den femtioåriga sekretessen löstes för Utrikesdepartementets handlingar från räddningsaktionen, blev stora mängder tidigare hemligstämplat material tillgängligt för forskning. Fyra år senare, 1999, upptäcktes ytterligare hemligstämplat rödakorsmaterial i Röda Korsets arkiv. Där återfanns också Folke Bernadottes två saknade fickalmanackor från 1944 och 1945. Materialet gåtts igenom och läggs till de befintliga samlingarna på Riksarkivet.

Filmtips

  • Hoppets hamn (Harbour of Hope) är en långfilmsdokumentär av Magnus Gertten om frihetens ögonblick då nästan 30 000 överlevare anländer till Malmö från de tyska koncentrationslägren.
  • Möt barnen till de som överlevde. Barn och barnbarn till lägerfångar som räddades av de vita bussarna gjorde ett besök i Auschwitz 2020. I Polska institutets film ”I de räddades fotspår” samtalar de om besöket och om vikten av att vi aldrig glömmer det som hände under förintelsen.