På rodakorset.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor och frivillig riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Vit buss i upplyst glasmonter

Vita bussarna

Under andra världskriget genomförde Svenska Röda Korset en omtalad räddningsaktion där de vita bussarna och de människor som bemannade dem kommit att stå som symbol för mod och civilkurage.
Under andra världskriget genomförde Svenska Röda Korset en omtalad räddningsaktion där de vita bussarna och de människor som bemannade dem kommit att stå som symbol för mod och civilkurage.

Svenska Röda Korsets räddningsaktion med de Vita bussarna till Tyskland i andra världskrigets slutskede har genom åren skildrats i många böcker, uppsatser och skrifter. Motstridiga uppgifter har förekommit. Rollfördelningen mellan de olika aktörerna har ifrågasatts och debatterats.

Uppgifterna om hur många som räddades med de Vita bussarna har varierat kraftigt. Det har heller aldrig klargjorts hur stor andel av dessa som var judar. Bland det allvarligaste har varit att räddningsaktionens syfte och Folke Bernadottes roll har ifrågasatts. Som ett resultat av detta erbjöd Röda Korset utomstående forskare att fritt ta del av vårt digra arkivmaterial. Röda Korsets medarbetare Agneta Greayer och Sonja Sjöstrand har sedan dess själva fördjupat sig i arkivmaterialet, något som bland annat resulterat i en undersökning.

När den femtioåriga sekretessen löstes för Utrikesdepartementets handlingar från räddningsaktionen 1995, blev stora mängder tidigare hemligstämplat material tillgängligt för forskning. Våren 1999 upptäcktes ytterligare hemligstämplat rödakorsmaterial i Röda Korsets arkiv. Där återfanns också Folke Bernadottes två saknade fickalmanackor från 1944 och 1945. Nu har materialet gåtts igenom och kommer att läggas till de befintliga samlingarna på riksarkivet i Arninge. Almanackorna har överlämnats till Folke Bernadottes familj.

Vår rapport om Vita bussarna

Här kan du läsa den 26-sidiga rapporten som sammanfattar researchen om räddningsaktionen i Röda Korsets arkiv och andra källor. Den centrala frågan om hur många som faktiskt räddades klargörs på de två sista sidorna i rapporten.

Passagerarlista publicerad

Är du själv en överlevare, eller har du information om någon som kom med Vita bussarna till Malmö 1945? Nu har passagerarlistor från en av de Vita bussarna som Svenska Röda Korset körde från förintelselägren och till Malmö publicerats. Här är de publicerade listorna.

Filmtips: Hoppets hamn (Harbour of Hope)

Den 26 januari 2012 sände SVT filmen Hoppets hamn (Harbour of Hope). I denna långfilmsdokumentär låter Magnus Gerttens överlevarna berätta om frihetens ögonblick då nästan 30 000 överlevare anländer till Malmö från de tyska koncentrationslägren.