På rodakorset.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor och frivillig riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Vit buss i upplyst glasmonter

Vita bussarna

Under andra världskriget genomförde Svenska Röda Korset en omtalad räddningsaktion där de vita bussarna och de människor som bemannade dem kommit att stå som symbol för mod och civilkurage.
Under andra världskriget genomförde Svenska Röda Korset en omtalad räddningsaktion där de vita bussarna och de människor som bemannade dem kommit att stå som symbol för mod och civilkurage.

Svenska Röda Korsets räddningsaktion med de Vita bussarna till Tyskland i andra världskrigets slutskede har genom åren skildrats i många böcker, uppsatser och skrifter. 

Det har förekommit flera motstridiga uppgifter så som rollfördelningen mellan de olika aktörerna, uppgifterna om hur många som räddades, samt om hur stor andel som räddades var judar. En allvarlig och motstridande fråga har varit ifrågasättandet av räddningsaktionens syfte och Folke Bernadottes roll i räddningsaktionen. 

Som ett resultat av detta erbjöd Röda Korset utomstående forskare att fritt ta del av vårt digra arkivmaterial. Röda Korsets medarbetare Agneta Greayer och Sonja Sjöstrand har sedan dess själva fördjupat sig i arkivmaterialet, något som bland annat resulterat i en undersökning.

När den femtioåriga sekretessen löstes för Utrikesdepartementets handlingar från räddningsaktionen 1995, blev stora mängder tidigare hemligstämplat material tillgängligt för forskning. Fyra år senare, våren 1999, upptäcktes ytterligare hemligstämplat rödakorsmaterial i Röda Korsets arkiv. Där återfanns också Folke Bernadottes två saknade fickalmanackor från 1944 och 1945. Materialet gåtts igenom och läggs till de befintliga samlingarna på Riksarkivet.

Vår rapport om Vita bussarna

Här kan du läsa rapporten av Agneta Greayer och Sonja Sjöstrand som sammanfattar researchen om räddningsaktionen i Röda Korsets arkiv och andra källor. Den centrala frågan om hur många som faktiskt räddades klargörs på de två sista sidorna i rapporten.

Filmtips: Hoppets hamn (Harbour of Hope)

Den 26 januari 2012 sände SVT filmen Hoppets hamn (Harbour of Hope). I denna långfilmsdokumentär låter Magnus Gerttens överlevarna berätta om frihetens ögonblick då nästan 30 000 överlevare anländer till Malmö från de tyska koncentrationslägren.