Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Stort stöd för human migrationspolitik i Sverige

En klar majoritet av svenska folket vill att barn som levt länge i Sverige ska kunna få stanna. Rätten till familjeåterförening får också stort stöd. Det visar vår nya opinionsundersökning.
En klar majoritet av svenska folket vill att barn som levt länge i Sverige ska kunna få stanna. Rätten till familjeåterförening får också stort stöd. Det visar vår nya opinionsundersökning.
Publicerad: 27 feb 2020
Lästid: ca

”Det finns en guldreserv av humanism i Sverige”. Författaren Kerstin Ekmans ord är inte tagna ur luften. Det finns ett stort stöd för en human migrationspolitik runt om i landet. Det visar en ny opinionsundersökning som gjorts av Novus på uppdrag av Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska Kyrkan.

  • 73 procent instämmer (helt eller delvis) i att barn som vistats flera år i Sverige och lärt sig svenska språket ska ha en möjlighet att stanna i Sverige. 13 procent tar avstånd från (helt eller delvis).

  • 62 procent instämmer (helt eller delvis) i att personer med humanitära skäl, t.ex. svårt sjuka barn eller vuxna, ska ha möjlighet att stanna i Sverige. 19 procent tar avstånd från (helt eller delvis).

  • 59 procent instämmer (helt eller delvis) i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. 23 procent tar avstånd från (helt eller delvis).

– Vi är inte förvånade över resultatet. Varje dag ser vi tydliga exempel på att medmänskligheten är levande i Sverige. Tusentals volontärer från våra organisationer jobbar på gräsrotsnivå för att hjälpa samhällets mest utsatta på olika sätt, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Röda Korset.

Just nu pågår samtal mellan samtliga riksdagspartier om framtidens migrationslagstiftning, där man bland annat diskuterar vilka regler som ska gälla för familjeåterförening och om man ska återinföra humanitära skäl som skyddsgrund.

Undersökningen är gjord av Novus. 1 021 intervjuer har genomförts med ett riksrepresentativt urval av allmänheten i åldern 18-79 år, under perioden 30/1 - 5/2 2020.

Läs hela undersökningen