Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Cox’s Bazar – svårt liv i flyktinglägret

Nära en miljon barn och vuxna har i över sex år levt på flykt i Cox’s Bazar i Bangladesh. Nöden är stor i flyktinglägret, men vår hjälp ger hopp.
Nära en miljon barn och vuxna har i över sex år levt på flykt i Cox’s Bazar i Bangladesh. Nöden är stor i flyktinglägret, men vår hjälp ger hopp.
Publicerad: 01 sep 2023
Lästid: ca

– Dagen när jag såg vatten rinna ur en kran vid min dörr var en av de lyckligaste i mitt liv, säger Dildar Begum, en av många som fått hjälp av Röda Korset i Cox’s Bazar.

Det var 2017 som Dildar och hennes familj, likt hundratusentals andra, flydde undan våldsamheter i Rakhine i Myanmar. De allra flesta som tvingades överge sina hem tog sig till Cox’s Bazar på andra sidan gränsen i grannlandet Bangladesh. Där blev hjälpbehoven allt mer akuta när fler och fler behövde mat, vatten, toaletter och vård. Flyktinglägret i Cox’s Bazar är idag ett av de största i världen – fler än 900 000 människor bor här.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Sex år in i krisen är utsattheten stor

Situationen i Cox’s Bazar är svår. Det är trångbott i lägret, resurserna räcker inte till, det saknas jobbmöjligheter och kvinnor och barn riskerar att utsättas för övergrepp, våld och trafficking. Utöver det är området drabbat av svåra cykloner och översvämningar.

Nödhjälp är livsviktigt för de flesta. Vi på Röda Korset har varit på plats allt sedan behoven uppstod och vi fortsätter hjälpa så länge vi behövs. 

Vattenhjälp som räddar liv

Dildar Begum kämpar för att få livet att gå ihop i lägret. Hon berättar att olycka på olycka har drabbat henne sedan 2017.  Först tvingades familjen fly, sen kidnappades hennes man och sen skedde det fasansfulla. Ett av Dildars barn fick svåra magproblem och överlevde inte. 

Bristen på rent vatten är en stor fara i lägret. Många får magsjukdomar av smutsigt vatten. Under lång tid fick Dildar vandra långt för att hämta vatten. Men nu rinner vattnet i en kran utanför dörren, som Röda Korset har installerat. 

– Vatten är en välsignelse, säger Dildar.

Röda Korsets hjälp i siffror

Vi har varit på plats för att hjälpa i Cox’s Bazar länge och har nått ut till hundratusentals människor. Bland annat så har:

  • 62 000 familjer fått rent dricksvatten
  • 1,9 miljoner vårdbesök har genomförts
  • 300 000 matpaket har delats ut
  • 53 000 kvinnor och flickor har fått menskit med bindor och hygienprodukter.
  • 400 000 människor har fått psykosocialt stöd
Många människor har flytt från Myanmar till Cox'z Bazar i Bangladesh.
Bangladesh

Fattigdom, naturkatastrofer och flyktingkriser. Många människor i Bangladesh behöver humanitärt stöd. Vi hjälper på plats.

Bangladesh