Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Indonesien – hårt drabbat av naturkatastrofer

Många av Indonesiens 250 miljoner invånare bor i områden där risken för naturkatastrofer är stor. Vi finns på plats för att hjälpa.
Många av Indonesiens 250 miljoner invånare bor i områden där risken för naturkatastrofer är stor. Vi finns på plats för att hjälpa.

Indonesien ligger i "Eldringen"

Med sina tusentals öar sträcker sig Indonesien från Australien till det sydöstasiatiska fastlandet. Det är ett av världens mest befolkade länder. Den indonesiska övärlden ligger mitt i den så kallade "Eldringen", ett område i Still havet som har stor vulkanisk aktivitet. Egentligen rör det sig om ett hästskoformat bälte, där berggrunden ofta ger upphov till kraftiga naturkatastrofer.

I Indonesien lever människor med jordbävningar, vulkanutbrott, tsunamier, översvämningar och cykloner. Extremväder förekommer ofta och kan orsaka enorm förödelse. Röda Korset i Indonesien jobbar kontinuerligt med krisberedskap och hjälper när naturkatastrofer sker.    

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Jordskalven på öarna Sulawesi och Lombok

En rad starka jordskalv drabbade ön Sulawesi den 28 september 2018. Som en följd av det utlöstes en tsunami med vågor som var upp till tre meter höga. Över 2800 människor dog. Hela bostadsområden jämnades med marken och omkring 170 000 personer förlorade sina hem. Värst drabbades distrikten Palu, Sigi, Dongala och Parigi i centrala Sulawesi.

Flera kraftiga jordbävningar skedde på ön Lombok i juli och augusti 2018. Över 600 000 människor drabbades och hundratals dog. Även i denna katastrof var vi på plats för att hjälpa. Bland annat gav vi stöd i form av rent vatten, tillfälliga bostäder och vård.

Massiv hjälpinsats i Indonesien

Efter jordskalven var hjälpbehoven enorma. Vi var snabbt på plats för att rädda liv. Några av våra insatser var att ge sjukvård, psykosocialt stöd, rent vatten och hygien-kit. Vi delade också ut presenningar, satte upp tält och byggde toaletter och duschar. Fler än 100 000 människor fick hjälp av oss.

Fakta om Indonesien

  • Huvudstad: Jakarta
  • Antal invånare: 277 miljoner (2022), världens fjärde folkrikaste stat
  • Omfattas av 13 600 öar, ofta bildade av vulkaniska berg
  • Drabbades hårt av tsunamin 2004, med många döda.
  • Landet är svårt utsatt för naturkatastrofer, inte minst jordskalven 2018.