Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Kampen mot koleran i Jemen

Över en miljon människor har insjuknat i kolera de senaste åren i Jemen. Vi är på plats för att rädda liv men det är en kamp mot klockan.
Över en miljon människor har insjuknat i kolera de senaste åren i Jemen. Vi är på plats för att rädda liv men det är en kamp mot klockan.
Publicerad: 15 jun 2019
Lästid: ca

Bortom nyhetsrubrikerna pågår kriget i Jemen. Redan innan striderna bröt ut var det lilla landet söder om Saudi-Arabien ett av de fattigaste i världen och efter år av strider är den humanitära situationen i Jemen katastrofal.

Befolkningen har bland annat fått utstå det största kolerautbrottet i modern tid. Sedan slutet på 2016 har över 1,3 miljoner misstänkta fall av sjukdomen rapporterats. Omkring 2800 personer har dött.

Vatten – en vanlig smittkälla

2017 var läget som allra värsta. Antalet smittade har visserligen gått ned sedan dess, men hundratusentals nya fall har ändå rapporterats.

Kolera smittar via smutsigt vatten och kontaminerad mat. En person som insjuknat kan drabbas av kraftiga diarréer, vilket riskerar att leda till allvarlig uttorkning.

Går att behandla

Samhällen som saknar rent vatten, toaletter och kunskap om sjukdomen riskerar att drabbas av en koleraepidemi i större utsträckning. Det stämmer väl in på Jemen där konflikten lett till att infrastruktur slagits ut, sjukvårdssystemet kollapsat och blockader har gjort det är svårt att få fram mediciner och sjukvårdsutrustning.

Kolera kan till stor del förebyggas och behandlingen av kolera är ofta relativt enkel. Om korrekt behandling sätts in i tid är chansen för smittade att klara sig goda. Utan behandling kan sjukdomen vara livshotande – inte minst för små barn.

Flickan Ragdad är en av många som fått behandling mot kolera i Jemen. Vi stödjer sjukvården så att fler kan få hjälp.

Så räddar vi liv

Vi har under lång tid jobbat för att hjälpa i Jemen. Vi jobbar förebyggande med att ge människor tillgång till rent vatten och för att öka kunskapen om sjukdomen samt hur det går att skydda sig. Dessutom stöttar vi sjukvården i Jemen så att kolerasjuka får behandling. Under 2018 gjorde vi bland annat detta:

  • 5 miljoner människor har fått tillgång till rent vatten och bättre sanitet genom att distribuera rent vatten, laga avlopp och bygga toaletter – för att förhindra att sjukdomar sprids så som kolera.

– Det är frustrerande att så många drabbas av kolera, med tanke på att sjukdomen är relativt enkel att behandla. Vi kommer att fortsätta kämpa för att folk inte ska bli sjuka. För att kunna göra detta är det viktigt att vi får tillträde av stridande parter och kan jobba. Självklart är det väldigt viktigt att den väpnade konflikten upphör i Jemen så att landet kan återhämta sig och befolkningen kan åter få det de behöver, säger Kriztin Solberg, på Röda Korset.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr