Nödläge i Libyen och Marocko

Ge en gåva till vårt katastrofarbete världen över >

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Marocko – vi är på plats efter jordbävningen

Tusentals människor har dött och många saknas efter den kraftiga jordbävningen i Marocko. Vi är på plats för att ge nödhjälp, vård och evakuera skadade.
Tusentals människor har dött och många saknas efter den kraftiga jordbävningen i Marocko. Vi är på plats för att ge nödhjälp, vård och evakuera skadade.

Bli månadsgivare!

Som månadsgivare är du med och räddar liv varje månad, efter katastrofer som i Marocko och runt om i världen.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Skatteåterbäring*
Skatteåterbäring*
Minsta belopp är 50 kronor
kr/mån

*Få skattereduktion! Ge minst 200kr/mån och få tillbaka 25% av gåvobeloppet.

Vill du ge engångsgåva? Klicka här eller Swisha till 900 80 04

Jordbävningen i Marocko uppges vara den kraftigaste i Nordafrika på över 100 år. Skalvet inträffade den 8 september nära turiststaden Marrakech, där förstörelsen nu är stor.

Vi på Röda Korset har varit på plats sen första stund. Vår räddningspersonal och volontärer har varit i gång för att rädda liv och ge stöd allt sedan skalvet slog till. Vi fortsätter våra hjälpinsatser så länge det krävs.

– Internationell hjälp kommer behövas under lång tid framåt. Tusentals familjer har förlorat allt de äger. Nu måste vi se till att de får känna trygghet och har någonstans att sova och äta. Annars riskerar vi en katastrof i katastrofen, säger Tage Zeineldin, katastrofexpert hos Röda Korset. 

Förlorade familj i katastrofen

När jordbävningen slog till låg Nezha och hennes tre barn och sov i hembyn Amizmiz. De lyckades fly ut ur huset och överlevde. Det gjorde däremot inte sju av hennes andra släktingar. Nezha är en av alla de i Marocko som förlorat nära och kära. Nu bor hon i ett tält och situationen i hennes by är svår. Röda Korset är på plats och hjälper bland annat med förnödenheter och psykosocialt stöd.

Så hjälper vi efter jordbävningen i Marocko

  • Vi ger första hjälpen och psykosocialt stöd.
  • Transporterar skadade till sjukhus.
  • Evakuerar människor från byggnader.
  • Arbetar för att på ett värdigt sätt ta hand om avlidna.

Vi vet av erfarenhet att hjälpbehoven kommer att vara stora – vård, vatten, mat, skydd, hygienpaket och första hjälpen behövs akut.

Röda Korset arbetar febrilt för att rädda liv nu men samtidigt är vi också redo att ge stöd under lång tid och hjälpa människor att bygga upp sina liv igen.

Vi finns i 190 länder och är världens största mänskliga skyddsnät.
Här arbetar vi

Vi är världens största katastroforganisation. Vi finns i 192 länder och har 14 miljoner frivilliga. Det gör att vi finns i ...

Här arbetar vi