Undernärt barn får mat på en barnklinik

"När barnen skrattar igen, då blir jag lycklig"

"När barnen skrattar igen, då blir jag lycklig"

Det här är Amina. Här är hon ett år, men vägde mindre än en nyfödd. På barnkliniker i Somalia hjälper Röda Korset Amina och andra undernärda barn att överleva.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

– Amina har egentligen aldrig mått bra, hon har varit sjuk sedan hon föddes. Här på kliniken ser jag henne lekfull för första gången, berättar mamma Ayan.

Ayan och ettåriga dottern Amina bodde på en av Röda Korsets barnkliniker i Somalia där undernärda barn får hjälp. Här fick de bo till dess att Amina ökat i vikt och mådde bra igen. När hon kom in vägde hon drygt hälften av vad hon skulle, bara 2,6 kilo.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp
Mamma ger barn nötpasta

Mobila kliniker når de mest utsatta

Röda Korset arbetar för att fler ska kunna få hälsovård i Somalia, i synnerhet små barn och gravida kvinnor. Röda Korset stödjer hälsoklinikers förmåga att utföra vaccinationer, utbilda och informera om hälsa samt göra rutinmässiga undersökningar av små barn för att se till att de får i sig tillräckligt med näring och att de växer som de ska.

Vissa av hälsoklinikerna är mobila och kan nå människor som lever långt ute på landsbygden, ofta under tuffa livsvillkor.

Vad händer vid undernäring?

Undernäring påverkar immunförsvaret och barnen löper större risk att drabbas av och även dö av infektioner som diarré, luftvägsinfektioner, mässling och malaria. Risk finns att tillväxten och hjärnans utveckling hämmas och att skadorna blir kroniska.

Vid svår akut undernäring lider barn av infektioner, uttorkning och låg kroppstemperatur som måste behandlas direkt. Sedan är det viktigt att barnet får näring. Ofta ges en energirik jordnötspasta.

Röda Korset räddar liv

Idag dör vart sjunde barn i Somalia innan sin femårsdag. Men barnen dör av sjukdomar som går att förebygga och behandla. Röda Korset kämpar för stoppa hungern, ge vård och rädda liv.

Mamma med barn

Somalia – utbredd torka och fattigdom

Mer om Somalia
Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar