Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

"När barnen skrattar igen, då blir jag lycklig"

Det här är Amina. Här är hon ett år, men vägde mindre än en nyfödd. På barnkliniker i Somalia hjälper Röda Korset Amina och andra undernärda barn att överleva.
Det här är Amina. Här är hon ett år, men vägde mindre än en nyfödd. På barnkliniker i Somalia hjälper Röda Korset Amina och andra undernärda barn att överleva.
Publicerad: 01 feb 2023
Lästid: ca

– Amina har egentligen aldrig mått bra, hon har varit sjuk sedan hon föddes. Här på kliniken ser jag henne lekfull för första gången, berättar mamma Ayan.

Ayan och ettåriga dottern Amina bodde på en av Röda Korsets barnkliniker i Somalia där undernärda barn får hjälp. Här fick de bo till dess att Amina ökat i vikt och mådde bra igen. När hon kom in vägde hon drygt hälften av vad hon skulle, bara 2,6 kilo.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr
Flickan Amina får hjälp på en klinik som stöds av Röda Korset.
Får hjälp på Röda Korsets barnklinik i Somalia

Ayan och hennes dotter Amina bor på en av våra barnkliniker, där undernärda barn får hjälp.

Läs om vår barnklinik i Somalia

Mobila kliniker når de mest utsatta

Röda Korset arbetar för att fler ska kunna få hälsovård i Somalia, i synnerhet små barn och gravida kvinnor. Röda Korset stödjer hälsoklinikers förmåga att utföra vaccinationer, utbilda och informera om hälsa samt göra rutinmässiga undersökningar av små barn för att se till att de får i sig tillräckligt med näring och att de växer som de ska.

Vissa av hälsoklinikerna är mobila och kan nå människor som lever långt ute på landsbygden, ofta under tuffa livsvillkor.

Vad händer vid undernäring?

Undernäring påverkar immunförsvaret och barnen löper större risk att drabbas av och även dö av infektioner som diarré, luftvägsinfektioner, mässling och malaria. Risk finns att tillväxten och hjärnans utveckling hämmas och att skadorna blir kroniska.

Vid svår akut undernäring lider barn av infektioner, uttorkning och låg kroppstemperatur som måste behandlas direkt. Sedan är det viktigt att barnet får näring. Ofta ges en energirik jordnötspasta.

Röda Korset räddar liv

Idag dör vart sjunde barn i Somalia innan sin femårsdag. Men barnen dör av sjukdomar som går att förebygga och behandla. Röda Korset kämpar för stoppa hungern, ge vård och rädda liv.

Barn äter nötkräm från Röda Korset i Somalia.
Somalia – utbredd torka och fattigdom

Svår torka, fattigdom och väpnade konflikter gör allt fler människor har tvingats på flykt de senaste åren.

Somalia
Vi finns i 190 länder och är världens största mänskliga skyddsnät.
Här arbetar vi

Vi är världens största katastroforganisation. Vi finns i 192 länder och har 14 miljoner frivilliga. Det gör att vi finns i ...

Här arbetar vi