Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Al-Hol-lägret – svår humanitär situation

Tiotusentals människor har tvingats fly undan strider i nordöstra Syrien. I Al-Hol-lägret bor omkring 50 svenska barn. Vi tycker det är viktigt att Sverige arbetar för att hjälpa dem hem.
Tiotusentals människor har tvingats fly undan strider i nordöstra Syrien. I Al-Hol-lägret bor omkring 50 svenska barn. Vi tycker det är viktigt att Sverige arbetar för att hjälpa dem hem.
Publicerad: 29 jan 2020
Lästid: ca

Al Hol-lägret är byggt för några tusen människor, men idag bor här omkring 70 000 personer. Människor har anlänt utmattade och traumatiserade och en del har krigsskador som öppna sår eller kulor som är kvar i kroppen. 90 procent av lägrets invånare är kvinnor och barn. Många sover under bar himmel, utan skydd mot regn eller hetta, och det är brist på mat och vatten.

Fältsjukhus på plats

För att hjälpa skadade människor liksom undernärda barn och gravida kvinnor finns nu Röda Korsets fältsjukhus på plats i flyktinglägret med läkare och sjuksköterskor från en rad länder.

Vi delar ut rent vatten och har även hjälpt till med latriner, familjetält och mat.

Röda Korset jobbar även med att hjälpa personer som har förlorat kontakt med sina anhöriga att försöka hitta sina släktingar. Det är en verksamhet som vi bedriver över hela världen i samband med väpnade konflikter eller katastrofer.

Barnen är extra utsatta

I lägret finns flera tusen barn och minst ett hundratal är föräldralösa. Barn har rätt till ett särskilt skydd och det är nödvändigt att i de situationer som innefattar barn alltid utgå från barnets bästa. De barn som befinner sig utan anhöriga i lägren är särskilt utsatta och de har rätt att återförenas med sina familjer i enlighet med den internationella humanitära rätten och barnkonventionen.

Uppskattningsvis finns det ett femtiotal svenska barn i lägret. Det är viktigt att Sverige arbetar för att hjälpa dem hem. Det finns flera juridiska, säkerhetspolitiska och praktiska frågor att ta hänsyn till men den enda långsiktigt hållbara lösningen är att varje land tar ansvar för sina egna medborgare och prioriterar arbetet med att hjälpa barnen i Al-Hol.


Röda Korset är en opartisk och neutral aktör som hjälper alla baserat på behov oavsett vem de är, politisk tillhörighet eller tro. Det gäller även för vårt arbete i Al Hol.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Artiklar