De småpratar vidare. Shaghaf berättar om sin balett och om gympan. Och om sin nya rosa cykel. Så diskuterar de kvällens middag, Muhammad vill helst ha tabbouleh-sallad med persilja och bulgur, innan Ezat berättar vidare om flykten.
– Det värsta var båten mellan Turkiet och Grekland. Tre på morgonen steg vi i en liten gummibåt som inte var mer än några meter lång. Jag överdriver inte när jag säger att vi var 35 personer i den. Barn skrek och människor var fruktansvärt rädda. Men alla klarade sig. Dagen efter gick det sämre. Då avgick båten där den lilla pojken Alan Kurdi var med. Du vet, han som hittades död på en strand och som alla tidningar visade bild på.
Efter att ha vandrat i ösregn genom Serbien, sovit på trottoarer och blivit slagna av gränspoliser i Ungern kom Ezat och Safa efter 17 dagar fram till Malmö. Det var i september 2015. Hösten då 80 000 människor sökte asyl i Sverige. Efter några nätter på förvaret i Märsta hamnade de på ett flyktingboende i Kramfors, men via en vän till Ezat kunde de snart få husrum i Hedemora.
– Röda Korset och andra organisationer gav oss mat och vatten längs hela resan genom Europa. Även här i Hedemora fanns de och hjälpte oss.
För Ezat och Safa blev den första tiden i Sverige oviss. Skulle de få stanna? Och när skulle Fatima och de andra barnen få komma efter – om de ens skulle få komma? Och hur skulle det gå för 16-åriga Seba, som tvingats avbryta sin skolgång då hon var i för dåligt skick och tungt medicinerad?
– Utan Röda Korsets stöd hade jag blivit galen, säger Ezat. Gunborg Morén här på Röda Korset i Hedemora fick mig att våga hoppas på att få se min familj igen, minns Ezat.
Fatima och de tre yngsta barnen blev kvar i Syrien när pappa och storasyster gav sig i väg. Ett år senare fick de besked om att Ezat och Safa fått uppehållstillstånd och att familjen skulle få återförenas i Sverige. Men svenska ambassaden i Syrien var stängd på grund av kriget och de behövde ta sig till Kairo för att intervjuas av svenska myndigheter där.
– Men människor från Syrien var inte välkomna till Egypten. Vi fick i stället ta oss till Sudan och åka därifrån med smugglare in i Egypten. I fem dagar reste vi genom öknen på flaket till en pickup. De körde fort, säkert 200 km i timmen. Hade vi ramlat av skulle de inte ha stannat, minns Muhammad som då var 14 år.
I Kairo levde Fatima och barnen gömda, men fick till intervjun på ambassaden. Efter månader av väntan kom beskedet: de skulle få resa till Ezat och Safa i Sverige. Samtidigt kom chocken – Seba skulle inte få följa med. Hon hade hunnit bli 18 år och ansågs vuxen.
– Vi hade väntat och längtat så mycket. Och så kom det här! Min Seba, som var så sjuk, skulle inte få följa med. Jag minns att jag helt bröt ihop, berättar Ezat och hans röst darrar till.
Tack vare Gunborg Morén och med stöd från Röda Korsets jurister överklagades beslutet. Storasyster Safa skrev ett tolv sidor långt brev om familjens situation. Och till slut, i november 2018, kunde hela familjen äntligen mötas. Då hade det gått nästan 1 200 dagar sen Ezat och Safa lämnade lägenheten i Damaskus med varsin ryggsäck.
– Röda Korset lyssnade på oss. Det var jätteviktigt för mig och inte minst för pappa. De där åren i väntan segade sig fram, jag sov dåligt och var jämt orolig. Sedan familjen kom hit går tiden jättefort, säger Safa.
– Det är så lugnt här. Tryggt, säger Fatima. Hedemora är en fin stad och vi har blivit väl mottagna. Bland våra vänner finns både svenskar och invandrare.
Solen sänker sig utanför, lyser snett in. Ezat, som var bokhandlare i Syrien, ska i väg till sitt jobb inom hemtjänsten. I dag har han kvällspasset. Muhammad ska träffa sina kompisar i bowlinglaget. Och Seba, som mådde så dåligt i Syrien och som förlorade tre års skolgång, ska plugga.
– Nu läser jag på komvux. Jag ska ta igen allt jag missat. Jag har en bra läkare; han säger att jag nästan är frisk. Sedan vill jag studera vidare och bli apotekare.
Hon tystnar. Lägger sedan till:
– Visst saknar jag Syrien, vännerna och vår gamla lägenhet. Men det allra viktigaste är vi är tillsammans, och nu är det här vårt hem.