Röda korset volontärer med en lastbil nödhjälp

Skänka kläder till drabbade i Turkiet och Syrien

Skänka kläder till drabbade i Turkiet och Syrien

Vi får många frågor om att skänka kläder till drabbade av jordskalven i Turkiet och Syrien. Du hjälper bäst genom att skänka pengar. Du kan också lämna kläder till våra second hand-butiker.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Vi är mycket tacksamma över det stora engagemanget att hjälpa människor som har drabbats av den svåra jordbävningen i Turkiet och Syrien. Det allra bästa sättet att hjälpa på är genom att skänka pengar.

Vi skickar inte kläder och saker. Har du något du vill skänka  så är du varmt välkommen att kontakta någon av våra second hand-butiker.

Tack för ditt engagemang! Din gåva räddar liv och sprider hopp.

Skänk pengar till hjälpinsatsen 

Vad händer med kläder och prylar jag skänker till second hand?

Vi tar gärna emot kläder, filtar och andra prylar i våra second hand-butiker. Din gåva omvandlas till stöd för behövande i kriser, både i Sverige och i andra länder. Din jacka kan bli en gåva till någon som behöver den här hemma, till exempel någon som flytt hit. Den kan också säljas och bli ett värdefullt bidrag till insatser i katastrofer som sker runt om i vår värld.

Flera av våra second hand-butiker skänker sina dagskassor direkt till vårt arbete i Turkiet och Syrien just nu, så din klädgåva gör skillnad!

Varför kan Röda Korset inte hjälpa mig att skicka kläder till Turkiet och Syrien?

Det finns fler orsaker. En viktig faktor är att hjälpen blir mer hållbar med pengagåvor. När vi ska hjälpa människor i kriser och katastrofer behöver vi först ta reda på vilken hjälp de behöver. Ibland behövs tält, en annan gång är rent vatten mest akut. Genom att köpa in det som behövs lokalt sparar vi på klimatet och stärker också den lokala ekonomin, vilket är viktigt efter katastrofer. Ibland ger Röda Korset kontantstöd till behövande då det ger människor möjlighet att skaffa det som just de verkligen behöver, samtidigt som det stärker deras värdighet. Om vi skickar iväg saker som inte efterfrågas på plats riskerar det tyvärr att försena de insatser som verkligen behöver göras för att hjälpa drabbade.

Det är några orsaker till att din pengagåva eller ditt månadsgivande är så betydelsefullt för oss. Tack för din gåva!

Kan jag åka som er volontär för att hjälpa på plats?

Stort tack för att du vill engagera dig och vara med och hjälpa. Men svaret är nej. Vi skickar inte volontärer till det drabbade området. Om det kommer förfrågningar om specifik kompetens kan vi skicka ut personal, så kallade delegater. Här kan du läsa mer: Hur det är att arbeta internationellt för Röda Korset

Vi hoppas du hittar ett sätt att bidra med dina kunskaper! 

Röda korset volontärer tar ut människor ur raserat ut.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Vårt arbete vid jordbävningen
second hand

Hela Sveriges second hand

Hitta butik på din ort