Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Ukraina – våra akuta insatser räddar liv

I krigets Ukraina är läget akut och allt fler civila drabbas hårt. Vi är på plats för att rädda liv i katastrofen.
I krigets Ukraina är läget akut och allt fler civila drabbas hårt. Vi är på plats för att rädda liv i katastrofen.

Läget är kritisk – hjälpen gör skillnad

Situationen i Ukraina är fruktansvärd och fullständigt oacceptabel.​ Människor lever i skräck och är i akut behov av hjälp. Vi på Röda Korset kämpar för att hjälpa människor som drabbas av kriget. Vi räddar liv idag och kommer fortsätta att hjälpa under lång tid framåt. Med din hjälp kan vi göra ännu mer!

Ge pengar varje månad!

Som månadsgivare stöttar du vår insats för att rädda liv i Ukraina och andra länder. Bli månadsgivare och se till att vi kan vara på plats både före, under och efter en kris eller katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Skatteåterbäring*
Skatteåterbäring*
Minsta belopp är 50 kronor
kr

*Få skattereduktion! Ge minst 200kr/mån och få tillbaka 25% av gåvobeloppet.

Vill du ge en enstaka gåva till vår Ukraina-insats?

Swisha till 900 80 79 eller Ge en gåva här >

Så når hjälpen fram

Vi finns i hela Ukraina och ger människor akut hjälp. Kriget pågår i stora städer och bomber och beskjutning slårt hårt mot civilbefolkningen. Vi uppmanar alla parter att respektera krigets lagar. Humanitär hjälp måste få komma fram, civila ska skyddas liksom livsnödvändiga samhällsfunktioner.

Trots strider och förstörd infrastruktur kämpar vi för att komma fram till de i nöd. Vi kan nå även de mest utsatta, tack vare att vi haft lokal närvaro sedan länge i Ukraina. Röda Korset är även på plats i grannländerna för att hjälpa de som flyr.

Hjälpen i siffror

Några exempel på vår hjälp hittills:

 • 11,7 miljoner människor har fått nödhjälp
 • 10,6 miljoner har fått rent vatten
 • 1,2 miljoner har fått vård
 • 89 000 personer har fått utbildning i första hjälpen
 • 10 500 människor har evakuerats till trygga platser
 • 7 300 rödakorsvolontärer har gett av sin tid och sitt engagemang för att hjälpa sina medmänniskor

Vi finns på plats både i Ukraina och grannländerna. Bland annat gör vi detta: 

 • Delar ut rent vatten, mat och hygienartiklar till familjer
 • Ger första hjälpen till människor som skadats
 • Ger krisstöd i en mycket svår situation
 • Ger kontantstöd till människor i nöd
 • Hjälper människor att evakueras från städer som beskjuts
 • Erbjuder skydd
 • Stöttar stationära och mobila hälsokliniker med mediciner och utrustning 
 • Bidrar med vatten och medicinsk utrustning till sjukhus 
 • Reparerar infrastruktur så som vattenledningar och elstationer 

Behoven är enorma, och kommer vara det under lång tid framöver. Tack vare det stora stöd vi fått har vi kunnat hjälpa miljoner människor sedan kriget startade i februari 2022.

Röda Korset hjälper både i akut kris och stannar kvar efteråt för att hjälpa människor att återuppbygga sina liv.

Hjälper efter sprängningen av Kachovkadammen

Stora områden lades under vatten och tusentals hem svämmades över när kachovkadammen förstördes i början av juni 2023. 

Röda Korset skalar upp stödet för att se till att människor får rent vatten och tillgång till fungerande toaletter och möjlighet att sköta sin hygien. Utöver det fortsätter våra volontärer att hjälpa drabbade med, mat, vård, tak över huvudet och krisstöd.

−Det här är en av de värsta skadorna på civil infrastruktur sedan kriget började, säger Andrei Engstrand Neacsu som ansvarar för Svenska Röda Korsets hjälpinsats i Ukraina.

Vår unika roll

Röda Korsets arbete baseras på sju grundprinciper, bland annat neutralitet och opartiskhet. Neutralitet innebär att Röda Korset aldrig väljer sida i en väpnad konflikt men alltid står bakom de människor som drabbas. Opartiskhet innebär att Röda Korset inte diskriminerar när det gäller t ex nationalitet, etnicitet, religion, samhällsställning eller politiska åsikter. Hjälpen ska gå till dem som behöver den mest.

Tack vare Röda Korsets mandat som neutral och opartisk humanitär organisation och långvariga närvaro i Ukraina kan vi säkerställa tillträde till de mest utsatta på bägge sidor av kontaktlinjen och hjälpa människor som drabbats. 

Ryssland och Ukraina – nio år av konflikt

Röda Korset har funnits på plats i i Ukraina i många år. Stödet skalades upp när konflikten i östra Ukraina började för nio år sedan. För att säkerställa att civila skyddas för vi en dialog med alla parter, och uppmanar till att följa internationell humanitär rätt. Vi har under åren hjälpt tiotusentals människor med mat och värme, reparerat vattensystem och försett sjukhus med material.

Ukraina: Rapport från vår insats

Varm mat i Donetskregionen.
21 aug

Varm mat varje vecka

Varje vecka delar våra volontärer i Donetskregionen ut varm mat till människor i nöd. Kriget har pågått länge och drabbat många hårt. Våra kontinuerliga hjälpinsatser gör skillnad.

Nödhjälp delas ut i Ukraina.
14 aug

Nödhjälp delas ut i Charkiv

I Charkivregionen har vi nått ut med hygienmaterial till sjukvården, presenningar för att täcka för skadade fönster samt sängar till skyddsrum.

Frivilliga i Pavlograd informerar om minfaran
3 aug

Volontärer i Pavlograd informerar om minor

Våra volontärer håller utbildning om riskerna med minor. De lär ut vad människor ska göra om de stöter på explosiva föremål och berättar hur fler kan undvika att skada sig.

Leverans av material för rent vatten och hygien till Ukraina i samarbete med österrikiska Röda Korset
17 juli

Leverans för rent vatten efter förstörd damm

En stor leverans för renare vatten och hygien har nått fram, med anledning av den sprängda dammen. Det smutsiga vattnet riskerar att sprida sjukdomar. Insatsen gjordes i samarbete med det österrikiska Röda Korset och Volvo.

I pågående krig finns Röda Korset på plats, både för människor och djur. Vi har bland annat besökt djurhem där vi gjort rent, reparerat lokaler och tagit hand om djuren. Vi genomför även seminarier för att sprida kunskap om ansvarsfull djurvård.
11 juli

Första hjälpen även för djur

I Ukraina behövs hjälp för både människor och djur. Våra volontärer har besökt ett djurhem och gjort rent, tagit hand om husdjur, spridit kunskap om djurvård och reparerat lokaler.

3 juli

Vattenburna sjukdomar ett växande hot i södra Ukraina

Efter förstörelsen av Kachovkadammen ökar nu risken för att människor ska bli sjuka av smutsigt vatten. Vi förstärker stödet med att erbjuda rent vatten och ser till att människor kan sköta sin hygien. Rent vatten räddar liv.

Rent vatten körs ut i Cherson.
13 juni

Vi når fram i hårt drabbade områden

Efter dammförstörelsen är det svårt att ta sig fram till vissa platser. Våra volontärer jobbar på för att leverera nödhjälp, bland annat med hjälp av specialfordon som gör att de kan nå svårtillgängliga områden.

Evakuering med båt i Ukraina efter dammförstörelse.
8 juni

Hjälparbetet går vidare

Läget är allvarligt efter dammförstörelsen och vi fortsätter vår insats i områden som översvämmats. Vi hjälper bland annat drabbade med evakuering, mat och rent vatten.

6 juni

Hjälper efter förstörelse av damm

Våra volontärer fortsätter oavbrutet att rädda människor undan vattenmassorna vid den söndersprängda Kachovkadammen.

Vi ger vård efter explosion i Dnipro.
4 juni

Ger vård efter explosion

Efter att ett tvåvåningshus skadats i en explosion utanför Dnipro var våra räddningsteam på plats för att hjälpa drabbade i rasmassorna.

En kvinna tar emot en påse med mat från en röda korset-volontär.
16 maj

Nödhjälp till utsatta

Vi hjälper utsatta i Kiev-regionen. Humanitär hjälp i form av mat delas ut till ensamstående, familjer med många barn och äldre.

Möbler till flyktingar i Ukraina.
9 maj

Möbler körs ut till flyktingar

I västra Ukraina kör vi ut möbler så att de människor som lever på flykt i tillfälliga boenden ska få det lite bättre.

Uman hjälp efter attack
30 april

Ger nödhjälp efter attack

Flera byggnader skadades i en attack i Uman i centrala Ukraina. Vi delade ut mat, vatten, sovset och filtar till drabbade människor.

En kvinna håller en vit hund i famnen under en kurs i första hjälpen för husdjur i Ukraina.
19 April

Första hjälpen för husdjur

Så räddar du livet på din hund. Det fick deltagarna lära sig under en kurs i första hjälpen för husdjur. På bilden syns hunden Emmo som också var med på kursen.

Flyktingar på en tågstation i staden Sarny.
10 April

Evakueringståg togs emot

Ett evakueringståg anlände till staden Sarni i västra Ukraina. Våra volontärer bistod med humanitär hjälp till människor som behövt lämna sina hem.

3 April

Räddningsarbete efter explosion

Våra volontärer var på plats för att ge vård och nödhjälp till drabbade när en explosion inträffade i staden Kryvyj Rih.

I Sumyregionen har strider den senaste tiden slagit mot boende. Vi ryckte snabbt ut med mat, hygien-kit, filtar och tält till de som drabbats.
27 mars

Mat och filtar delas ut efter beskjutning

I Sumyregionen har strider den senaste tiden slagit mot boende. Vi ryckte snabbt ut med mat, hygien-kit, filtar och tält till de som drabbats.

22 mars

Efterlängtat stöd nära Bakhmut

Här kommer vår hjälpkonvoj fram med förnödenheter till människor i området nära Bakhmut, där intensiva strider pågått under lång tid.

I Charkiv har våra volontärer satt upp ett fältkök för att människor som evakuerats från konfliktområdet ska få något att äta.
15 mars

Fältkök för evakuerade

I Charkiv har våra volontärer satt upp ett fältkök för att kunna ge mat till de människor som evakuerats från områden där intensiva strider pågår.

Bristen på el och värme slår mot människor i Ukraina. Här levererar vi generator till tillfälliga boende för människor på flykt.
7 mars

Generatorer som värmer

Brist på el och värme slår mot många människor i Ukraina. Här levererar vi generatorer till tillfälliga boenden i Ternopil där människor på flykt bor.

Vi levererar nödhjälp i Donetskregionen i Ukraina.
27 feb

Nödhjälp når fram till behövande

Här kör vi fram nödhjälp i Donetskregionen. Förutom att se till att drabbade människor får mat och hygienprodukter hjälper vi också till med evakueringar.

Volontärer hjälper efter explosion i Cherson.
22 feb

Hjälper skadade efter attack

I staden Cherson hjälper våra volontärer skadade efter en attack. I ett års tid har de nu, med stort mod, kämpat för att rädda liv.

I Luhanskregionen i östra Ukraina ger vi stöd till ensamma äldre som stannat kvar i det krigsdrabbade området.
15 feb

Ser till att ingen behöver vara ensam

I Luhanskregionen ger vi stöd till ensamma äldre som stannat kvar i det krigsdrabbade området.

I Mukachevo, i västra Ukraina, får människor som inte har någonstans att bo varm mat av våra volontärer.
8 feb

Varm mat till hemlösa

I Mukachevo, i västra Ukraina, lagar våra volontärer mat till människor som inte har någonstans att bo.

Våra mobila vårdteam hjälper människor som har begränsad tillgång till vård där de bor. Tusentals personer har fått hjälp av teamen det senaste halvåret.
31 jan

Mobil vårdcentral gör skillnad

Våra vårdteam åker ut till människor som har begränsad tillgång till sjukvård där de bor. Tusentals personer har fått hjälp av teamen det senaste halvåret.

Våra volontärer i Cherkasy delar ut stödpaket till människor som flytt sin hem vid fronten i östra Ukraina.
23 jan

Flyr undan striderna

Våra volontärer på tågstationen i Cherkasy delar ut stödpaket till människor som flytt från sina hem vid fronten i östra Ukraina.

Vi hjälper efter den svåra attacken i Dnipro. Våra volontärer söker efter överlevande, ger första hjälpen och medmänskligt stöd.
14 jan

Hjälper i Dnipro

Vi hjälper efter den svåra attacken i Dnipro. Våra volontärer söker efter överlevande, ger första hjälpen och medmänskligt stöd.

Filtar till människor på flykt i Kievområdet.
6 jan

Filtar sprider värme i kylan

I Kiev delar vi ut varma filtar till barn som lever på flykt. Vi ger också matstöd och ordnar aktiviteter för barn.

Utdelning till flyktingar i Ukraina.
29 dec

Hjälp till de som flytt

I Khmelnytskyiregionen ger vi mat, köksutrustning och hygien-kit till människor som flytt undan konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Många har lämnat sina hem i andra delar av landet.

I staden Sumy i Ukraina sprider våra volontärer lite julstämning bland barn som lever på flykt. Trots kriget som rasar hoppas vi kunna ge lite hopp med våra paket.
23 dec

Julpaket till barn på flykt

I staden Sumy i Ukraina jobbar våra volontärer för att sprida lite julstämning bland barn som lever på flykt. Trots kriget som rasar hoppas vi kunna ge lite hopp med våra paket.

Alla kan inte fly undan strider på egen hand. Därför hjälper vi till att evakuera patienter från en vårdinrättning i Cherson. Ett 40-tal personer har körts iväg till säkrare platser under de senaste dagarna.
12 dec

Evakueras från Cherson

Alla kan inte fly undan strider på egen hand. Därför hjälper vi till att evakuera patienter från en vårdinrättning i Cherson. Ett 40-tal personer har körts iväg till säkrare platser under de senaste dagarna.

Barn i Ukraina får värmande varmvattenflaskor av Röda Korsets volontärer.
5 dec

Värmande gåvor till barn

Kylan gör livet svårt i Ukraina och särskilt tufft är det för barnen. Därför delar våra volontärer ut varmvattenspåsar som kan ge lite extra värme i vinter.

"Efter att vårt hus bombats fick vi bo i grannens källare", säger Raya som bor nära Charkiv. Hon är en av många människor som vi hjälper i det svåra läge som råder.
28 nov

Får hjälp efter bombning

"Efter att vårt hus bombats fick vi bo i grannens källare", säger Raya som bor nära Charkiv. Hon är en av många människor som vi hjälper i det svåra läge som råder.

I Cherson är många människor utan både el och vatten. Våra volontärer har satt upp en tältstation dit folk kan komma för att bland annat ladda mobiltelefoner och dricka varmt te.
21 nov

Sprider värme i Cherson

I Cherson är många människor utan både el och vatten. Våra volontärer har satt upp en tältstation dit folk kan komma för att bland annat ladda mobiltelefoner och dricka varmt te.

17 nov

Livsviktig hjälp når Cherson

Medicinsk personal och utrustning i Cherson, i södra Ukraina. Bland våra specialister ingår vatteningenjörer, eftersom många saknar tillgång till rent vatten. Vi delar även ut mat- och hygienpaket.

Efter att den här byggnaden i Kiev träffades av beskjutning var volontärer på plats för att hjälpa drabbade och bistå räddningspersonalen.
15 nov

Nödhjälp i Kiev

Efter att den här byggnaden i Kiev träffades av beskjutning var volontärer på plats för att hjälpa drabbade och bistå räddningspersonalen.

Byn Novopetrivka ligger nära krigsfronten i östra Ukraina. Här levererar vi mat och andra förnödenheter till de människor som bor kvar.
8 nov

Efterlängtad hjälp i utsatt by

Byn Novopetrivka ligger nära krigsfronten i östra Ukraina. Här levererar vi mat och andra förnödenheter till de människor som bor kvar.

Röda Korset hjälper efter explosioner i Mykolaiv.
1 nov

Allvarligt läge för invånare i Mykolaiv

Kriget är skrämmande närvarande i Mykolaiv i sydöstra Ukraina. Efter kraftiga explosioner är vi på plats för att hjälpa och rädda liv.

Vi hjälper människor som fått sin hus skadade i striderna i Ukraina.
28 okt

Skadade hus rustas upp

Under kriget i Ukraina har många människors hem skadats. Våra volontärer hjälper till att täta trasig väggar och tak samt sätter upp värmekällor så att folk ska kunna bo kvar i sina hus under den kommande vintern.

Våra volontärer bygger mobila spisar som människor kan använda för att värma sig när temperaturen sjunker.
17 okt

Värme till vintern

När temperaturen nu börjar sjunka ökar behoven bland de som drabbats hårt av kriget. Våra volontärer bygger egna spisar som människor kan använda under vintern.

Våra förstahjälpare är på plats för att hjälpa skadade efter en attack i Kiev. Även på flera andra platser i Ukraina har vi hjälpt drabbade under dagen.
10 okt

Attacker drabbar många

Här är våra förstahjälpare på plats för att hjälpa skadade efter en attack i Kiev. Även på flera andra platser i Ukraina har vi hjälpt drabbade under dagen.

Förödelse efter raketexplosioner i Zaporizjzja. Vi är på plats och ger bland annat första hjälpen till drabbade.
6 okt

Hjälper drabbade i Zaporizjzja

Förödelse efter raketexplosioner i Zaporizjzja. Vi är på plats och ger bland annat första hjälpen till drabbade.

Räddningsarbetare från Röda Korset rycker ut i Mykolaiv, Ukraina.
30 sep

En till sömnlös natt i Mykolaiv

Våra räddningsarbetare ryckte under natten ut efter explosioner i Mykolaiv i sydöstra Ukraina. Människor fick hjälp undan förödelsen vid skadade byggnader.

Hjälpen når fram i Charkivregionen september 2022.
21 sep

Nödhjälp till invånare i Izium

Vi fortsätter att dela ut hjälphjälp i Charkivområdet. Människor i bland annat Izium och Balaklija får livsviktigt stöd i det svåra läge som råder.

Räddningsteam som rycker ut efter explosioner i Mykolaiv, i östra Ukraina.
13 sep

Rycker ut efter explosioner

Ett av våra räddningsteam rycker ut efter explosioner i Mykolaivområdet i södra Ukraina. De hjälper bland annat till med att söka efter människor och att ge första hjälpen.

12 sept

Hjälpen når fram till Balaklija

Här når hjälpen äntligen fram till Balaklija i Charkivregionen. Området har länge varit omöjligt att ta sig till men nu kom vi fram med bland annat 2000 matpaket.

Vi ser till så att barn kan måla på väggarna i skyddsrum. En kul aktivitet som minskar stressen som många barn känner i krigets Ukraina.
9 sept

Barn målar om skyddsrum

I krigets Ukraina känner många barn stress och oro. Vi ger dem möjlighet att tänka på annat för en stund. Här är vi med när ett gäng barn målar väggarna i en skolas skyddsrum i staden Lviv.

Psykosocialt stöd i krigets Ukraina.
2 sept

Lugn stund för krigsdrabbade

Över 100 barnfamiljer i staden Yampol har fått kit med bland annat leksaker och brädspel. Våra volontärer ger också psykosocialt stöd och ordnar aktiviteter för att minska stressen bland barn och föräldrar.

Hjälper i krigets Ukraina.
24 aug

Sex månader av krig

Den 24 februari 2022 eskalerade striderna i Ukraina. Vi har varit där sedan dess och vi fanns även på plats långt innan. Vår hjälpinsats går vidare så länge vi behövs.

Barn som flytt till Ungern från Ukraina får hjälp av Röda Korset att bli redo för den ungerska skolan.
17 aug

Stöd inför skolstarten

Vi hjälper ukrainska barn på flykt att förbereda sig för skolgång i Ungern. Här får Klaudia och Mirella öva på att skriva med stöd av vår volontär László Nagy.

Evakuerar skadade med tåg
10 aug

Evakuerar från östra Ukraina

Vi fortsätter att hjälpa sjuka och skadade att komma till säkrare platser där de kan få bra vård.

Återuppbyggnad av hus
5 augusti

Hjälp till återuppbyggnad av hus

Här kommer senaste leveransen av byggmaterial till byn Kuhari i Ukraina. Vi ser till att människor här får vad de behöver för att laga trasiga tak och kunna bygga upp sina hem igen.

Servicecenter i Uzhhorod
1 augusti

Skratt och värme mitt i kriget

På Röda Korsets servicecenter i Uzhhorod finns det möjlighet för människor som tvingats fly att få vård och mediciner. Vi delar även ut kläder, hygienprodukter och leksaker och våra volontärer ordnar aktiviteter för barnen, så att de får skratta och leka.

Röda Korset är på plats och levererar nödhjälp i Ukraina.
22 juli

Vi delar ut mat- och hygienpaket

Människor i Chasiv Yar som drabbats av bombningarna får matpaket och hygienartiklar.

15 juli

På plats efter attacken

Röda Korset är på plats efter en attack i Vinnytsia och ger människor första hjälpen, krisstöd, mat och vatten. Vi hjälper också till att söka efter skadade.

Adriana har flytt till Polen från Ukraina. Nu är hon volontär på Röda Korset.
7 juli

Hjälper andra som flytt

Adriana lämnade Kiev när kriget bröt ut och hamnade i Polen. Där är hon nu med och hjälper andra som flytt Ukraina genom att dela ut mat, hygienartiklar och kläder. "Varje dag är det jättemycket att göra. Ibland är det 400 personer som köar för att få hjälp", säger hon.

Nödhjälp i Odessa
1 juli

Nödhjälp i Odessa

Efter stridigheter i Odessa, i sydöstra Ukraina, är vår volontärer snabbt på plats för att hjälpa. Drabbade får nödhjälp i form av bland annat mat och hygienartiklar.

Hjälper efter explosion i Kiev.
26 juni

Räddar liv i Kiev

Efter explosioner i Kiev ryckte våra akutteam ut för att rädda människor undan skadade byggnader och ge vård. Dessutom fanns våra volontärer där för att dela ut mat, vatten, filtar samt för att ge psykologisk första hjälp.

Utdelning av nödhjälp i Kramatorsk.
23 juni

Nödhjälp i utsatta Kramatorsk

Våra volontärer fortsätter tålmodigt att dela ut förnödenheter till människor i staden Karmatorsk i östra Ukraina. En farlig situation råder och stödet är livsviktigt för många människor.

Läkemedel delas ut i östra Ukraina.
21 juni

Läkemedel delas ut i krigszon

Våra kollegor i östra Ukraina levererar livsviktiga läkemedel till vårdinrättningar. Strider pågår för fullt i flertalet områden och läkare och sjuksköterskor arbetar under extrema förhållanden.

Vi ger första hjälpen i Mykolaiv, Ukraina.
17 juni

Hjälper efter explosion

I Mykolaiv i sydöstra Ukraina kom kriget otäckt nära ett bostadsområde idag och många boende drabbades av explosionerna som skedde. Vi var snabbt på plats för att ge första hjälpen och annat humanitärt stöd.

Evakuering av människor som lämnat östra Ukraina från tåg.
14 juni

Evakueras från östra Ukraina

Våra volontärer fortsätter att hjälpa människor som flyr undan striderna i östra Ukraina. Här hjälper vi flera sjuka människor som tar sig till en säkrare plats med hjälp av tåget.

Målare i krigets Ukraina.
10 juni

Målar för att få lugn

Stepan är omtyckt konstnär som bor i sydöstra Ukraina. Nyligen hamnade han mitt i striderna och fick skador i benet. Måleriet har hjälpt honom att återhämta sig psykiskt och hjälpen från Röda Korset har gjort att han klarat sig trots att inkomsten fallit bort.

Vi ser till att människor får rent vatten i Mykolaiv.
8 juni

Rent dricksvatten i Mykolaiv

Kriget i Ukraina har bland annat lett till att vattenledningar skadats. Många människor behöver stöd för att få tag i rent vatten. I Mykolaiv i östra Ukraina hjälper vi till med vattenrening som gör att cirka 100 000 personer kan få dricksvatten.

Vi hjälper i Donbass 2014
7 juni

Långa år av konflikt

Den väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina eskalerade för lite mer än 100 dagar sedan. Men i delar av östra Ukraina har konflikten pågått i hela 8 år. Så här såg det ut 2014 under en av våra hjälpinsatser i Donbass.

Utbildning i första hjälpen Ukraina.
4 juni

Utbildning som räddar liv

Första hjälpen är något alla kan lära sig och när ett krig pågår som i Ukraina är det ännu viktigare att många lär sig grunderna. Sedan kriget startade har vi utbildat nästa 50 000 människor runt om i landet.

Utdelning till flyktingar i Kiev.
3 juni

100 dagar av krig

Kriget i Ukraina har nu pågått i 100 dagar. Vi fortsätter oförtrutet kämpa för att hjälpa människor som drabbas. I staden Brovary utanför Kiev får till exempel människor som flytt östra Ukraina barnmat, hygien-kit och blöjor.

Ludmila har flytt från kriget i Ukraina.
31 maj

Nytt hem i krigets Ukraina

"Det är detta jag kallar hemma nu". Ludmila har flytt Charkiv och bor nu tillsammans med sin pappa och sin katt på ett tillfälligt boende. Hon är en av många som fått hjälp av Röda Korset med mat, madrasser, filtar och hygienartiklar.

Får hjälp i Slovakien
29 maj

Flydde till Slovakien

Ettåriga Ameliya leker med en av våra volontärer på ett stödcenter i Slovakiens huvudstad Bratislava. Hon och hennes mamma har flytt från Ukraina och har kommit till centret för att få hjälp.

Hjälp levereras i Chernivtsi.
25 maj

Hjälppaket delas ut

Hjälpen fortsätter att nå drabbade av kriget i Ukraina. Här delar våra volontärer ut hjälppaket med förnödenheter till familjer i staden Chernivtsi.

Stöd till barn som flytt kriget i Ukraina.
24 maj

Psykosocialt stöd för barn

Sexåriga Arina är ett av många barn som tvingats fly på grund av kriget. Nu bor hon på ett tillfälligt skyddsboende i Uzhhorod, i västra Ukraina. Våra volontärer ordnar aktiviteter för barnen, så att de får skratta och leka trots det jobbiga läget.

Röda Korset hjälper utanför Kiev.
23 maj

Hjälper bland ruinerna

Utanför Kiev har många hem förstörts i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Vi är på plats med nödhjälp för att familjer ska klara sig.

Luda Ostoparentsko och hennes fem barn har lämnat Mariupol.
20 maj

Trygga långt bort från Mariupol

Luda Ostoparentsko och hennes fem barn kommer från en by nära Mariupol i östra Ukraina. Nu har de tagit sig till de tryggare delarna av landet. De berättar att de fått mycket hjälp av Röda Korset och att de är lättade över att ha lyckats lämna stridigheterna.

Hjälper i Lysychansk, östra Ukraina.
18 maj

Svårt läge i Lysychansk

Kriget gör livet i Lysychansk i östra Ukraina mycket svårt. Trots brist på el, gas och vatten kämpar vår kollegor på för att hjälpa människor i nöd med mat och andra förnödenheter.

Evakuerar skadade i Donetsk.
17 maj

Får hjälp att lämna Donetsk

Vi hjälper människor, som riskerar att hamna mitt i striderna, att lämna Donetskområdet i östra Ukraina. I först hand evakuerar vi de som är skadade, sjuka eller har en funktionsnedsättning.

På tågstationen i Chernivtsi möter vi människor som flytt från östra Ukraina
16 maj

Leksaker till barn på flykt

På tågstationen i Chernivtsi möter vi människor som flytt från östra Ukraina. Vi delar ut leksaker, mat och ger psykosocialt stöd.

Volontärer hjälper i Nynäshamn när ukrainska flyktingar anländer.
13 maj

Skapar trygghet vid ankomsten till Sverige

”Många känner en lättnad när de ser oss. De berättar att de mött Röda Korset på flera ställen längs flyktvägen och att det känns tryggt att vi finns här". Så säger Lena Poolsaar, volontär i hamnen i Nynäshamn.

Man tittar på bilder i Ukraina.
12 maj

Får hjälp att lämna kriget

Våra kollegor i Ukraina kämpar för att hjälpa människor som inte kan fly på egen hand. Oleksandr evakuerades från Severodonetsk vilket sannolikt räddade hans liv. På väg i säkerhet tittar han på bilder på sin fru och dotter, de hade inte samma tur.⁠

Mor och dotter från Ukraina kramas.
10 maj

Äntligen säkra i Polen

Efter flykten från Ukraina bor Valentyna och hennes dotter Natasha-Natalya i ett härbärge som drivs av Röda Korset. "I denna svåra stund, i en tid av sorg och skräck och vi inte har en aning om vad som händer i morgon finns värme och omtänksamhet här. Vi är väldigt tacksamma för det och att vi får vara här."

8 maj

Evakuerar från Mariupol

Våra kollegor har lyckats med ytterligare en evakuering från den sönderskjutna staden. Efter flera veckor gömda under jord har 170 människor kommit i säkerhet.

Treåriga Esenilia är ett av alla barn vars liv vänts upp och ner av kriget i Ukraina. Hon och mamma Milena bodde tidigare i närheten av Kiev. Sedan kriget utbröt har de tagit sig till Vinnytsia, där Milena volontärarbetar för Röda Korset i ett flyktingboende.
7 maj

Såpbubblor istället för granatsplitter

Treåriga Esenilia är ett av alla barn vars liv vänts upp och ner. Hon och mamma Milena bodde tidigare i närheten av Kiev, men sedan kriget bröt ut har de tagit sig till Vinnytsia. Milena är volontär för Röda Korset, hon och Esenilia befinner sig nu på ett flyktingboende och hjälper människor som tvingats lämna sina hem.

För att kunna hjälpa fler i staden Odessa bygger vi upp tält. Här kan humanitära förnödenheter förvaras och vid behov kan människor på flykt få vård och en tillfällig sovplats under tältduken.
5 maj

Hjälptält byggs i Odessa

För att kunna hjälpa fler i staden Odessa bygger vi upp tält. Här kan humanitära förnödenheter förvaras och vid behov kan människor på flykt få vård och en tillfällig sovplats under tältduken.

Äldre kvinna som flytt undan kriget i Ukraina.
3 maj

Svår flykt för äldre

Att fly undan ett krig är inte lätt för någon. Men det är än svårare för äldre personer. Många har valt att stanna kvar i sina hem men många har också följt med sina familjer bort. På det här flyktingboendet i Ungern ger vi stöd.

Vi hjälper till vid evakuering i Mariupol och vid stålverket Azovstal.
2 maj

Evakuering i Mariupol

Röda Korset och FN samarbetar i evakueringen av civila från Mariupol och stålverket Azovstal. Det här har vi kämpat för i flera månader.

Natalia som flytt från Donetsk.
29 apr

Letar jobb efter flykten

Natalia och hennes familj flydde från Donetsk i mitten av mars. Nu bor de i en tillfällig bostad i staden Vinnytsia och Natalia försöker att hitta ett jobb, än så länge utan någon lycka. Nödhjälpen hon får från Röda Korset är nödvändig i den svåra situation som råder.

Föräldrarlösa barn i Chernivtsi får hjälp i ett läger.
28 apr

Hjälppaket till föräldrarlösa barn

Här levererar vi nödhjälp till 149 föräldrarlösa barn som bor i ett tillfälligt skyddsläger i staden Chernivtsi. I paketen finns det bland annat mat, hygien-kit, blöjor, filtar och madrasser.

Vi evakuerar människor i Sievierodonetsk, i östra Ukraina.
27 apr

Evakuerar i östra Ukraina

Striderna fortsätter och många människor är i fara. Vi fortsätter att hjälpa civila i säkerhet. Här en bild från när våra kollegor i Sievierodonetsk evakuerade 10 personer från ett skyddsrum till olika vårdinrättningar.

Stanislav, volontär i Ukraina.
26 apr

IT-studenten som blev volontär

Stanislav gjorde sig redo för en jobbintervju när konflikten eskalerade mellan Ryssland och Ukraina i februari. Han flydde från Kiev till staden Lviv. Situationen var svår men han bestämde sig för att försöka hjälp andra och blev volontär för Röda Korset. ”Jag stannar här så länge jag behövs”, säger han.

Skyddsrum i Charkiv, Ukraina.
22 apr

Svår väntan i skyddsrummet

I två månader har tusentals människor i staden Charkiv tvingats leva i skyddsrum för att undkomma striderna. Vi ger stöd på plats för att göra den svåra situationen lite mer dräglig.

Våra kollegor i Ukraina fortsätter dagligen att dela ut mat, vatten, hygienprodukter med mera till människor i nöd.
21 apr

Tonvis med nödhjälp delas ut

Våra kollegor i Ukraina fortsätter dagligen att dela ut mat, vatten, hygienprodukter och andra förnödenheter till människor i nöd. Hundratusentals människor har får hjälp runt om i landet.

Narkosläkaren Marta hjälper till som frivillig i Polen, för att hjälpa människor som flytt Ukraina.
20 apr

Narkosläkaren hjälper flyktingar

När kriget kom till Ukraina bestämde sig polska läkaren Marta för att bli frivillig och hjälpa de som flyr. ”Som narkosläkare blir du väldigt hårdhudad, men när jag hör människors historier nu känns det i hjärtat”, säger hon.

101-åriga Vira Andriivna får hjälp av Röda Korsets volontärer i södra Ukraina.
18 apr

101-åring glad över vårt stöd

Vira Andriivna är 101 år och bor i en by i södra Ukraina. I flera år har hon fått stöd av Röda Korset och våra volontärer fortsätter att hjälpa också nu när kriget pågår.

Volontärer från Polen hjälper ukrainska flyktingar på båten till Sverige.
15 apr

Ger stöd på färjan till Sverige

Många av de ukrainare som flyr till Sverige kommer hit med färjor från Polen. Våra kollegor i Polen finns med på färjan för att hjälpa och stötta.

I staden Chernihiv hjälper vi sjuka människor till sjukhuset där de kan få vård.
14 apr

Svårt sjuka får akutvård

I staden Chernihiv rycker våra sjukvårdare ut akut för att hjälpa svårt sjuka personer att komma till sjukhus. 16 personer har fått hjälp.

13 apr

Hjälp till de som flyr i östra Ukraina

Tusentals personer på flykt från de östra regionerna får husrum, kläder och andra viktiga föremål på detta center i Pavlograd i Ukraina. 5000 personer har fått hjälp genom vårt teams stöd.

7-åriga Veronika i västra Ukraina får diabetesmedicin tack vare Röda Korset. Hennes pappa har hämtat medicierna i Polen.
12 apr

7-åriga Veronika får diabetesläkemedel

Roman, en präst från västra Ukraina, tar med sig diabetesmedicin från Röda Korset. I hans hemstad Dubno lämnar han över det till flickan Veronika som behöver insulin och annan hjälp.

Hjälp till hemlösa djur i Ukraina. 1,5 ton foder har delats ut på detta härbärge.
9 apr

Hemlösa djur får käk

Våra volontärer arbetar hårt runt om i Ukraina. Nu har de även lyckats leverera 1,5 ton foder till ett av landets största härbärgen för hemlösa djur.

Våra volontärer har byggt en landgång för att människor ska kunna ta sig över en flod i Ukraina.
8 apr

Vi hjälper vid bortsprängd bro

Efter att bron till Demydiv norr om Kiev sprängdes har våra volontärer byggt en landgång på platsen för att civila ska kunna ta sig över floden. Vi har hjälpt till så att tusentals människor och humanitär nödhjälp har kunnat komma fram.

6 apr

Får hjälp att fly undan kriget

Vi ledde en konvoj med över 1 000 civila till Zaporizhzhia. Många av de som evakuerades har lyckats fly från Mariupol och är nu på en säkrare plats.

Pojke får vård vid gränsen till Ukraina, i Ungern.
6 apr

Medicinskt stöd i Ungern

Pojken József får sin temperatur tagen av vår kollega på hjälpcentret i Szeged, nära den ukrainska gränsen. Förutom vård kan de som flytt även få mat samt delta i sociala aktiviteter på centret.

Vi delar ut mat norr om Kiev.
5 apr

Mat delas ut i Kievs förorter

Våra volontärer delar ut mat och annat humanitärt stöd till människor i nöd norr om Kiev. Det finns minor i området och därför är det svårt att ta sig runt. Nästan två ton produkter har nått fram.

4 apr

Stad i ruiner

I Irpin utanför Kiev är förödelsen enorm. På väg till staden står övergivna bilar och förstörda byggnader och gator möter våra kollegor på plats. Vi ger nödhjälp för att de människor som är kvar ska överleva.

Systrarna Zvitlana och Iryna har flytt från Kievområdet i Ukraina och är nu i Slovakien. Våra volontärer möter upp och ger stöd till de som flytt.
1 apr

Hjälper på gränsen till Slovakien

Till staden Humenne i Slovakien kommer många familjer som flytt undan konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Våra volontärer ger första hjälpen, psykosocialt stöd och har skapat en speciell yta där barn får leka.

Vår kollega Keith i Ungern under Ukrainakrisen.
31 mar

100 000 har fått hjälp i Ungern

Vår kollega Keith tar en paus i jobbet tillsammans med en hund som följt med sin matte på flykten från Ukraina. ⁠ "Vi ser till att människor får mat, något varmt att dricka, tvål och schampo - ja, de förnödenheter som behövs när man tvingats på flykt". ⁠

30 mar

Får hjälp vid ankomsten till Sverige

Vi gör allt vi kan för att ge människor på flykt från Ukraina ett tryggt välkomnande i Sverige. Så när färjorna från Polen kommer in till hamnen i Karlskrona är vi där.

Nödhjälpen som anlänt kommer bland att ges till människor som tagit skydd nere i tunnelbanan.
28 mars

Mat och vatten till drabbade i Charkiv

Vi har nått ut med 60 ton mat, vatten och hygienartiklar i Charkiv. Många människor har lämnat sina hem och är i behov av att stöd för att klara sig. Våra insatser för att hjälpa fortsätter.

Första hjälpen-utrustning på väg! Våra volontärer i Ukraina behöver mer material för att hjälpa människor som skadas i kriget. Johanna Lönn packar för fullt för att vår leverans ska kunna komma iväg.
26 mars

Första hjälpen från Sverige

Första hjälpen-utrustning på väg! Våra volontärer i Ukraina behöver mer material för att hjälpa människor som skadas i kriget. Vår sjuksköterska Johanna Lönn packar för fullt för att vår leverans ska kunna komma iväg.

Martin Ärnlöv i Polen.
24 mar

Hjälptransporter från Polen

Vår generalsekreterare Martin Ärnlöv hälsar från Lublin i Polen där två stora hjälptransporter går iväg varje dag för att bistå människor i västra Ukraina. Maciej Budka, till vänster, är ansvarig för att nödhjälpen packas och kommer iväg.

83 personer med funktionsnedsättningar och deras familjer får hjälp att ta sig till Italien från Ukraina.
22 mar

Evakueras till Italien

Vi har hjälpt 83 personer med funktionsnedsättningar, samt deras familjer, att ta sig ut från Ukraina. Våra volontärer ser till att de kommer till Italien och får stöd på vårdinrättningar och rehabiliteringscenter.

Olexander och Diana två av alla tusentals volontärer i Ukraina. De är också ett par privat - när de inte hjälper andra.
21 mar

Volontärer gör skillnad

Tusentals volontärer hjälper just nu människor som drabbas i Ukraina. Olexander och Diana är ett ungt ukrainskt par som båda gör vad de kan för att stötta andra. Diana ger första hjälpen till människor som flyr mot Slovakien och Olexander leder en frivilliggrupp.

När cirka 30 ukrainska barn, som vårdas för cancer, kom till Polen tog vår volontärer emot. Barn en och dess föräldrar fick sedan hjälp med transporten vidare.
20 mar

Tar emot barn som vårdas för cancer

När ett tåg med ett 30-tal barn, som vårdas för cancer, anlände till Polen från Ukraina tog våra volontärer emot. Barnen och deras föräldrar fick sedan hjälp med vidare transport.

Barn får kläder vid gränsen mellan Ukraina och Rumänien.
19 mar

Får varma kläder vid rumänska gränsen

Många människor flyr Ukraina utan att kunna ta med sig sina saker. Våra volontärer finns på plats för att hjälpa - bland annat i Siret i Rumänien, som ligger på gränsen till Ukraina. Här får två flickor varma vantar och annan nödhjälp.

Nödhjälp i Donbass, Ukraina.
18 mar

Efterlängtad last kommer fram

Vi har nått ut med hjälp i Donbassområdet i östra Ukraina. 45000 liter vatten, hygien-kit och byggmaterial till skadade hus samt vårdmottagningar. Mer stöd behövs - vi fortsätter kämpa för att rädda liv.

Natascha i Ukraina har flytt undan striderna.
17 mar

Hjälpen når allt fler

Sexbarnsmamman Nathascha som flytt från Melitopol är en av alla som fått stöd av oss. Den senaste tiden har vi hjälpt bland annat hjälpt så här: 200 ton nödhjälp har anlänt, 90 000 mat- och hygienpaket har delats ut till människor på flykt och 12 000 människor har utbildats i första hjälpen.

Evakuering av Sumy.
15 mar

Evakuering av Sumy

Här hjälper vi tusentals människor i staden Sumy att ta sig ut till säkrare platser. Vi kunde eskortera en konvoj med omkring 80 bussar.

23 feb - 14 mar

Så ger vi livsviktigt stöd till drabbade

Sedan kriget startade har vi kämpat dag och natt för bistå drabbade i Ukraina och de som flytt över gränserna. Att rädda liv har högsta prioritet.