Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Krig i Ukraina – ett år av hjälp ger hopp

Kriget i Ukraina fortsätter att slå människors liv i spillror. Efter ett helt år av intensiva strider är läget katastrofalt – men hjälpinsatserna ger hopp i förstörelsen.
Kriget i Ukraina fortsätter att slå människors liv i spillror. Efter ett helt år av intensiva strider är läget katastrofalt – men hjälpinsatserna ger hopp i förstörelsen.
Publicerad: 20 feb 2023
Lästid: ca

Krigsutbrottet i Ukraina den 24 februari 2022 chockade många människor. Det blev krig i Europa igen, inte mer än 100 mil från Sverige.

Ett år av strider, död och förstörelse har bidragit till en enorm mänsklig katastrof med miljontals drabbade. 13 miljoner har tvingats fly sina hem och fler än 17 miljoner människor är i behov av nödhjälp för att klara vardagen.

Röda Korset finns på plats i krigets Ukraina, liksom i grannländerna dit många människor flytt.

– Jag har bara en önskan, att få stanna här, säger Yekaterina Denysivna som sökt skydd i staden Siversk. Hon är en av miljontals människor som fått Röda Korsets stöd under året.

Vi ger akut hjälp till människor i behov. Mat och vatten delas ut, människor får en varm plats att sova på och vård ges till sjuka och skadade. Vi hjälper till att laga trasiga vattenledningar, sätter in fönster och ser till att förstörda hus får värme igen.

Ge pengar varje månad!

Som månadsgivare stöttar du vår insats för att rädda liv i Ukraina och vid gränserna. Bli månadsgivare och se till att vi kan vara på plats både före, under och efter en kris eller katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Skatteåterbäring*
Skatteåterbäring*
Minsta belopp är 50 kronor
kr

*Du får automatiskt tillbaka 25% för månadsgåvor på minst 200 kr under ett kalenderår, på totalt upp till 12 000 kr. En månadsgåva på 300 kr ”kostar” dig alltså bara 225 kr, och en på 600 kr endast 450 kr. 

Vill du ge en enstaka gåva till vår Ukraina-insats?

Swisha till 900 80 79 eller Ge en gåva här >

11,7 miljoner har fått nödhjälp under pågående krig i Ukraina

Här är några exempel på hur vi hjälpt drabbade i Ukraina det senaste året:

  • 11,7 miljoner människor har fått nödhjälp
  • 10,6 miljoner har fått rent vatten
  • 1,2 miljoner har fått vård
  • 89 000 personer har fått utbildning i första hjälpen
  • 10 500 människor har evakuerats till trygga platser
  • 7 300 rödakorsvolontärer har gett av sin tid och sitt engagemang för att hjälpa sina medmänniskor

”Nu har vi fönster i barnens rum igen”

Katerina bor med sin familj i östra Ukraina. I mars förra året träffades deras hem av beskjutning. Skadorna var stora.

– Fönster, balkongen och väggarna skadades, allt blev förstört, säger Katerina.

Röda Korset hjälpte familjen att rusta upp hemmet igen.

– Vi kunde köpa nya fönster till barnens rum, vardagsrummet och köket. Nu har vi fixat allt och kan bo hemma igen. Och vi mår alla bra, vilket är det viktigaste, säger hon.

Kateryna blev volontär under flykten från kriget

Kateryna är en av miljontals människor som har tvingats fly från Ukrainakriget. När hon hade lyckats ta sig till Ungern bestämde hon sig för att bli volontär.

– Många människor har hjälpt mig. Jag vill göra något för att bidra själv.

Nu hjälper hon till på ett boende för människor på flykt, genom att dela ut mat, ge information och se till att barnen får leka.

– Alla som kommer till Röda Korset har olika behov. Vi försöker bidra till att deras tillvaro här blir bättre, säger hon.

Drabbade av kriget i Ukraina får hjälp i Sverige

När flyktingar började anlända till Sverige stod våra volontärer snabbt redo. Människor fick ett medmänskligt mottagande på färjeterminaler och tågstationer. Vid mötesplatser runt om i landet har kläder, mat och annan hjälp getts och insatserna pågår fortfarande. Under 2022 gavs hjälp vid över 39 000 tillfällen.

Hanna Kolesnyk bor just nu i Gislaved och söker alla jobb hon kan, men det är inte lätt på en liten ort när man inte kan svenska. Hon försörjer sig liksom många andra flyktingar på 71 kronor per dag i bidrag.

– Det är tufft. Röda Korsets stöd är till stor hjälp. Jag är tacksam för att det finns, säger hon.

Vi hjälper både nu och i framtiden

Konflikten i östra Ukraina har pågått sedan 2014 och vi på Röda Korset har funnits där hela tiden. Våra volontärer bor själva i drabbade områden och kan således hjälpa lokalt. När Ukrainakriget eskalerade för ett år sedan växlade vi upp våra insatser och har hjälpt runt om i hela landet.

Kriget mellan Ryssland och Ukraina rasar vidare med dagliga strider. I detta stora land sätter konflikten sina spår nästan överallt. Det är livsviktigt att hjälpen fortsätt kan nå fram till alla behövande och att så kan ske i flera år framåt. Vårt stöd är långsiktigt.

– Tack vare alla givare har vi kunnat hjälpa miljontals människor det senaste året. Kriget pågår och vi behöver ge akut hjälp samtidigt som vi också vet att stödet kommer behövas lång tid framöver. Människors hem och viktig infrastruktur ligger i ruiner och det tar tid att bygga upp igen, säger Anders Pedersen, internationell chef på Svenska Röda Korset.