Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Läget i Ukraina efter ett halvår av krig

Kriget i Ukraina har orsakat enormt mycket lidande, förstörelse och död. Efter ett halvår med intensiva strider är läget fortsatt väldigt svårt och vår hjälp är livsviktig.
Kriget i Ukraina har orsakat enormt mycket lidande, förstörelse och död. Efter ett halvår med intensiva strider är läget fortsatt väldigt svårt och vår hjälp är livsviktig.
Publicerad: 23 aug 2022
Lästid: ca

Den 24 februari 2022 eskalerade striderna i Ukraina. Sedan dess har miljontals människor, främst kvinnor, barn, äldre och personer med funktionsnedsättning, tvingats fly och lämna allt bakom sig. Tusentals har dödats och skadats i kriget. Många befinner sig nu i en mycket osäker situation, där de inte vet om de behöver börja om på en ny plats eller om de vågar återvända till sina hemorter.

10 miljoner har flytt från Ukraina och ytterligare 6 miljoner människor är på flykt i sitt hemland. Hjälpbehoven är enorma – 17,7 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd.

Ge pengar varje månad

Som månadsgivare stöttar du vår insats för att rädda liv i Ukraina och vid gränserna. Bli månadsgivare och se till att vi kan vara på plats både före, under och efter en kris eller katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Skatteåterbäring*
Skatteåterbäring*
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Höga priser slår mot Ukraina

– De förödande effekterna växer i takt med att kriget drar ut på tiden. Stigande mat- och bränslepriser drabbar redan utsatta och människor tvingas hushålla med allt, säger Andrei Engstrand Neacsu, på plats i Ukraina för Röda Korset.

De kallare månader som nu är på väg kommer göra att de humanitära behoven blir ännu större. Vi på Röda Korset förbereder oss för det här. Vi planerar tillsammans med lokala partners och myndigheter för att säkerställa att stöd finns för de som drabbas under vintermånaderna. 

Samtidigt är sjukvården i de mest drabbade regionerna i Ukraina under stor press. Medicinskt material är en bristvara och den begränsade vårdkapaciteten i kombination med brist på rent vatten ökar risken för spridning av sjukdomar. I närliggande länder kämpar sjukvården med att möta alla som behöver hjälp.

Hjälpinsatsen går vidare

I östra Ukraina har strider pågått i över åtta år och de senaste månaderna har situationen eskalerat drastiskt. Vi har funnits på plats i Ukraina länge och hjälpte redan långt innan oroligheterna började. Vi fortsätter arbeta i och utanför landet för att hjälpa barn och vuxna i behov av stöd. I takt med att de humanitära behoven växer skalar vi upp våra insatser med att ge bland annat nödhjälp, mat, rent vatten, sjukvård och psykosocialt stöd.

Vi har bara sett början av det lidande som kriget för med sig. Effekterna kommer synas i många år framöver och behoven av humanitär hjälp kommer öka ytterligare. Vi måste därför både arbeta kortsiktigt för att täcka akuta behov – samtidigt som vi behöver tänka långsiktigt och investera för framtida behov.  

Så har vi hjälpt hittills

  • 5 miljoner har fått nödhjälp
  • 8.8 miljoner har fått rent vatten 
  • 700 000 personer har fått vård
  • 367 000 har fått hjälp med psykisk hälsa och psykosocialt stöd    
  • 1 miljon har fått hygienartiklar   
  • 91 000 har evakuerats

Stödet i Sverige

Hjälpbehovet för de som kommit till Sverige från Ukraina är brett. Vi ser allt ifrån de mest grundläggande humanitära behoven som mat, hygienartiklar och tak över huvudet, till barn som behöver stöd att börja skolan i Sverige och där få en trygg punkt i tillvaron de nu befinner sig i. 

Vi arbetar vi för att möta de stora behov som finns, såväl akut som långsiktigt. Under månaderna som kriget pågått har 18 250 personer fått hjälp.