Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Afrikas horn – akut hungerkris

Hungern på Afrikas horn drabbar människor i Etiopien, Somalia och Kenya hårt. Vi på Röda Korset kämpar för att lindra matbristen och rädda liv.
Hungern på Afrikas horn drabbar människor i Etiopien, Somalia och Kenya hårt. Vi på Röda Korset kämpar för att lindra matbristen och rädda liv.
Publicerad: 11 maj 2022
Lästid: ca

– Det finns bara hunger där jag kommer ifrån. Det regnar aldrig och människor kan inte fortsätta med sina vanliga liv, säger mamman Faadumo Ali, vars vardag präglas av hungerkrisen på Afrikas horn.

Hon har kommit med sin undernärda tvååriga dotter Haawo till ett sjukhus i Somalia som får stöd av Röda Korset.

– Hon var helt svullen när jag kom hit. Nu får hon behandling. Hon är fortfarande lite trött men svullnaden är inte så farlig längre, säger Faadumo.

Bli månadsgivare!

Som månadsgivare stöttar du vår insats för att stoppa hungern och ser till att vi kan vara på plats både före, under och efter kriser och katastrofer.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Miljontals barn är undernärda

Faadumo och Haawos öde är allt annat än unikt i den rådande hungerkrisen. Matbristen slår hårt mot många barn och vuxna på Afrikas horn. Det vill säga området vid Afrikas östra spets till vilket Somalia, Eritrea, Djibouti och delar av Etiopien och Kenya ofta räknas.

5,5 miljoner barn i området lider av undernäring och hela 14 miljoner människor behöver mathjälp för att klara sig. Risken finns att många människor kommer drabbas av svält.

Hungerkrisen på Afrikas horn kommer efter att uteblivna regn lett till torka tre säsonger i rad. Skördar har gått till spillo, boskap har dött och dricksvattnet har sinat bort. Torkan, som är en följd av klimatkrisen, ser ut att fortsätta och bli den värsta på 40 år. Läget försvåras ytterligare av de väpnade konflikter som pågår i regionen, coronapandemin, gräshoppsinvasioner och att fattigdomen redan innan krisen var stor.

Hungerkrisen på Afrikas horn förvärras av kriget i Ukraina

Ytterligare ett slag mot människor i regionen är kriget i Ukraina. En stor del av spannmålsförsörjningen i Östafrika kommer från Ukraina och Ryssland och konflikten har fört med sig ökade priser både på vete och andra livsviktiga varor. Det finns också en risk att kriget i Ukraina gör att hungerkrisen på Afrikas horn får mindre uppmärksamhet och att omvärldens stöd med nödhjälp blir mindre.

Så här hjälper Röda Korset

Vi arbetar på många olika sätt för att hjälpa på Afrikas horn. Våra insatser är livräddande här och nu, men vi jobbar också för att stärka samhällena så att människor bättre kan stå emot nya kriser. Några av insatserna vi gör är att:

  • Dela ut mat
  • Se till att människor får rent vatten
  • Reparera brunnar
  • Ge vård till undernärda barn
  • Driva hälsomottagningar
  • Dela ut hygienartiklar
  • Informera om vikten av att tvätta händer för att undvika sjukdomar.

Mer hjälp behövs och vi kommer fortsätta kämpa för att människor ska klara sig igenom krisen på Afrikas horn.