Mamma och barn framför tält.

Afrikas horn – akut hungerkris

Afrikas horn – akut hungerkris

Hungern på Afrikas horn drabbar människor i Etiopien, Somalia och Kenya hårt. Vi på Röda Korset kämpar för att lindra matbristen och rädda liv.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

– Det finns bara hunger där jag kommer ifrån. Det regnar aldrig och människor kan inte fortsätta med sina vanliga liv, säger mamman Faadumo Ali, vars vardag präglas av hungerkrisen på Afrikas horn.

Hon har kommit med sin undernärda tvååriga dotter Haawo till ett sjukhus i Somalia som får stöd av Röda Korset.

– Hon var helt svullen när jag kom hit. Nu får hon behandling. Hon är fortfarande lite trött men svullnaden är inte så farlig längre, säger Faadumo.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! 400 kr räcker t.ex. till 120 påsar nötkräm som kan rädda livet på undernärda barn.​

Steg 1 av 3
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

En månadsgåva på minst 200 kr kan ge dig rätt till skattereduktion

Miljontals barn är undernärda på Afrikas horn

Faadumo och Haawos öde är allt annat än unikt i den rådande hungern. Matbristen slår hårt mot många barn och vuxna på Afrikas horn. Det vill säga området vid Afrikas östra spets till vilket Somalia, Eritrea, Djibouti och delar av Etiopien och Kenya ofta räknas.

5,5 miljoner barn i området lider av undernäring och hela 14 miljoner människor behöver mathjälp för att klara sig. Risken finns att många människor kommer drabbas av svält.

Hungerkrisen kommer efter att uteblivna regn lett till torka tre säsonger i rad. Skördar har gått till spillo, boskap har dött och dricksvattnet har sinat bort. Torkan, som är en följd av klimatkrisen, ser ut att fortsätta och bli den värsta på 40 år. Läget försvåras ytterligare av de väpnade konflikter som pågår i regionen, coronapandemin, gräshoppsinvasioner och att fattigdomen redan innan krisen var stor.

Hungerkrisen på Afrikas horn förvärras av kriget i Ukraina

Ytterligare ett slag mot människor i regionen är kriget i Ukraina. En stor del av spannmålsförsörjningen i Östafrika kommer från Ukraina och Ryssland och konflikten har fört med sig ökade priser både på vete och andra livsviktiga varor. Det finns också en risk att kriget i Ukraina gör att hungerkrisen på Afrikas horn får mindre uppmärksamhet och att omvärldens stöd med nödhjälp blir mindre.

Mer hjälp behövs och vi kommer fortsätta kämpa för att människor ska klara sig igenom krisen på Afrikas horn.

Så här hjälper Röda Korset

Vi arbetar på många olika sätt för att hjälpa på Afrikas horn. Våra insatser är livräddande här och nu, men vi jobbar också för att stärka samhällena så att människor bättre kan stå emot nya kriser. Några av våra insatser:

  • Se till att människor får rent vatten.
  • Reparera brunnar.
  • Ge vård till undernärda barn.
  • Driva hälsomottagningar.
  • Dela ut hygienartiklar.
  • Informera om vikten av att tvätta händer för att undvika sjukdomar.

Mer hjälp behövs och vi kommer fortsätta kämpa för att människor ska klara sig igenom krisen på Afrikas horn.

Vilka länder ligger på Afrikas horn?

Afrikas horn ligger i östra Afrika och består av en triangelformad halvö som sticker ut i Indiska oceanen, söder om Adenviken. De länder som räknas dit är Etiopien, Eritrea, Somalia och Djibouti.

Volontär och kvinna vid matutdelning i Kenya
Många mammor med barn kom till vår matutdelning i norra Kenya.

Läs mer om hungerkrisen