Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Bränder i extremvärmens Europa

Stora skogsbränder har härjat i flera länder i Europa under sommaren. Tusentals människor har tvingats fly för att undkomma bränderna. Röda Korset hjälper på plats.
Stora skogsbränder har härjat i flera länder i Europa under sommaren. Tusentals människor har tvingats fly för att undkomma bränderna. Röda Korset hjälper på plats.
Publicerad: 21 jul 2022
Lästid: ca

Just nu rasar allvarliga bränder runt om i Europa, efter en period av extremvärme med temperaturer ofta över 40 grader. Flera länder har drabbats, bland annat Grekland, Italien, Spanien och Portugal.

Bränderna och extremvärmen har gjort att människor dött och skadats, och tusentals har tvingats fly undan elden. Röda Korset är på plats för att evakuera människor, hjälpa sjuka och brännskadade, dela ut mat, vatten och stötta brandkåren och räddningstjänst. 

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Våra volontärer hjälper drabbade

Vi på Röda Korset är på plats i de drabbade områdena. I bland annat Grekland, Spanien och Portugal har våra volontärer jobbat hårt för att lindra effekterna av bränderna. Vi har bland annat hjälpt med detta:

  • Mat och rent vatten
  • Första hjälpen
  • Psykosocialt stöd
  • Evakuering
  • Stöd till räddningstjänsen

– Extrema väderförhållanden ökar riskerna för dessa händelser. Röda Korset och Röda halvmånen är fortsatt i hög beredskap och ger stöd till drabbade befolkningar i nära samordning med nationella myndigheter och brandmän, säger Antoine Belair, på Röda Korset.

Stora områden med skog, jordbruk och betesmark har brunnit ned och turistorter har fått evakueras. Det är troligt att människors möjligheter till försörja sig kommer att påverkas negativt i de drabbade områden.