Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Bränder i hett Europa

Stora skogsbränder har härjat i flera länder i Europa under sommaren. Tusentals människor har tvingats fly för att undkomma eldarna. Vi hjälper på plats.
Stora skogsbränder har härjat i flera länder i Europa under sommaren. Tusentals människor har tvingats fly för att undkomma eldarna. Vi hjälper på plats.
Publicerad: 27 aug 2021
Lästid: ca

De allvarliga bränderna kom efter en period med höga temperaturer, torka, låg nederbörd och starka vindar. Flertalet länder har drabbats bland annat Italien, Spanien, Ryssland och Bulgarien. I Grekland och Turkiet är bränderna de värsta som rasat på decennier.

Människor har dött och skadats. Tusentals har fått sin hem förstörda och tvingats fly. Stora områden med skog, jordbruk och betesmark har brunnit ned och turistorter har fått evakueras. Det är troligt att människors möjligheter till försörja sig kommer att påverkas negativt i de drabbade områden.

Ge pengar varje månad

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Våra volontärer hjälper drabbade

Vi på Röda Korset är på plats i de drabbade områdena. I Grekland, Italien, Ryssland, Spanien och Turkiet har våra volontärer jobbat hårt för att lindra effekterna av bränderna. Tiotusentals människor har nåtts av vårt stöd. Vi har bland annat hjälpt med detta:

  • Mat och rent vatten
  • Första hjälpen
  • Psykosocialt stöd
  • Evakuering
  • Stöd till räddningstjänsen

– Extrema väderförhållanden ökar riskerna för dessa händelser. Röda Korset och Röda halvmånen är fortsatt i hög beredskap och ger stöd till drabbade befolkningar i nära samordning med nationella myndigheter och brandmän, säger Antoine Belair, på Röda Korset.