Barn vårdas i Palestina

Akuta hjälpbehov i Palestina och Israel

Akuta hjälpbehov i Palestina och Israel

Akut brist på mat och vatten. Civila som dödas och ambulanser som beskjuts. Vi gör allt vi kan för att rädda liv i Palestina och Israel, men behöver din hjälp för att hjälpa fler.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Vardagen har blivit en mardröm för många människor i Palestina och Israel. Tusentals civila har dödats och många fler skadats i den senaste tidens våldsamma konflikt. Just nu är de humanitära behoven som mest akuta i Gaza, där det rådet brist på mat, vatten och vård. 

− Vi möter ett enormt lidande. Vår uppgift är att rädda liv och se till att skadade får vård, säger vår generalsekreterare Anders Pedersen.

Ge en gåva som räddar liv

Din gåva hjälper människor som drabbas av konflikten i Gaza och närområdet. Vi gör allt vi kan för att hjälpa där behovet är som störst.

Steg 1 av 3
 1. Belopp
 2. Personuppgifter
 3. Betalning
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Ge en företagsgåva som räddar liv

Er företagsgåva hjälper människor som drabbas av konflikten i Gaza och närområdet. Digital avi finns tillgängligt som betalsätt.

Steg 1 av 3
 1. Belopp
 2. Personuppgifter
 3. Betalning

Din gåva räcker till:

 • 218 kr räcker till ett lekpaket för ett barn. Barn måste få vara barn även i krig och katastrofer. Paketet innehåller bland annat pennor, målarbok, stressboll, lego, hopprep, såpbubblor, känslokort och playdough.
 • 250 kr räcker till livräddande akutvård för en person som skadats i krig och konflikt.
 • 262 kr räcker till ett matpaket för en hel familj i två dagar. Bristen på mat är stor i Gaza. Vi delar ut matpaket som innehåller måltider som är redo att ätas. 
 • 340 kr räcker till sjukvårdspaket till våra ambulanssjukvårdare som varje dag räddar liv. Sjukvårdspaketet innehåller bland annat sjukvårdsutrustning, smärtstillande och medicin för fem personer.
 • 764 kr räcker till ett bebispaket, bebisar är extra utsatta när det kommer till sjukdomar och smutsigt vatten. Bebispaketet innehåller bland annat våtservetter, blöjor, tvål, underkläder, pyjamas och en filt till en bebis.
Hjälparbetare tar hand om skadade i Israel
Våra kollegor hjälper de som skadas i våldsamheterna, både i Israel och i Palestina.

Hjälparbetare attackeras

Våra kollegor kämpar med livet som insats för att rädda människor. Under den senaste tidens våldsamma konflikt har hjälparbetare attackerats och ambulanser hindrats från att ta sig fram. Flera av våra kollegor har dödats på uppdrag för att hjälpa andra, både i Israel och Palestina.

"Utan nödhjälp kommer fler att dö"

I Gaza är det humanitära läget katastrofalt och hjälp måste tillåtas komma fram. Två miljoner människor lever på en yta som inte är större än en tredjedel av Öland, utan möjlighet att ta sig därifrån. Bristen är akut på mat, rent vatten, el och mediciner.

Vi har sett till att över 5600 lastbilar med nödhjälp kommit in. Men mer hjälp behövs och säkra vägar måste garanteras för att vi ska kunna komma fram.

– Jag möter familjer på flykt, de sover på gatan. De har ingen mat, inget vatten, inga filtar och ingen aning om vad som ska hända dem. Utan nödhjälp kommer vi se fler döda och skadade, berättar vår kollega Hisham Mhannan på plats i Gaza. 

Röda Korset hjälper vid frigivning av gisslan

Vi har kunnat hjälpa över 100 personer i säkerhet efter att ha varit gisslan i Gaza. Det här kan vi göra tack vare vår neutralitet. Vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa vid fler frigivningar.

Så hjälper vi i Israel och Palestina

Tusentals människor nås av vår hjälp. Vi ger stöd på många olika sätt:

 • Vi ger första hjälpen, kör ambulanser och ser till att skadade människor kommer till sjukhus. 
 • Vi driver sjukhus.
 • Vi hjälper människor som behöver evakueras från sina hem.
 • Vi ger drabbade mat, rent vatten och tak över huvudet.
 • Vi ger drabbade psykosocialt stöd
 • Vi hjälper familjer att återförenas
 • Tusentals volontärer hjälper till i de livräddande insatserna.

Civila får aldrig attackeras

Vi uppmanar alla parter att respektera den internationella humanitära rätten, krigets lagar. Reglerna är tydliga:

 • Civila ska skyddas.
 • Hjälparbetare får inte attackeras.
 • Människor som tas som fångar ska behandlas humant och familjemedlemmar ska få information.
 • Döda ska behandlas med värdighet.
 • Gisslantagande är aldrig acceptabelt.

Röda Korset är en neutral och opartisk hjälporganisation. Vi hjälper drabbade människor, oavsett vilka de är och var de kommer från.

Saknar du någon anhörig? Få information om att söka efter saknade familjemedlemmar i Israel och Palestina >

Barn går in till sjukhus i Mali

Värsta krigen och konflikterna

Läs om några av de värsta krigen