Volontär med barn i armarna.

Hot om svält i Gaza

Hot om svält i Gaza

Människor i Gaza hungrar efter månader av våld och förstörelse. Nu hotar en svältkatastrof om inte mer nödhjälp kommer fram. Donera till vårt arbete i i Gaza och närområdet nu!

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Sex månader sedan konflikten eskalerade i Gaza är situationen fortsatt allvarlig. Ett halvår av ofattbart lidande där familjer splittrats, hem förstörts och tusentals människor dött.

Vi har varit på plats och hjälpt de drabbade från första stund – och vi lämnar aldrig. Donera till vårt arbete i i Gaza och närområdet nu!

Bli månadsgivare

300 kr kan ge en hel familj mat i två dagar.​ Du hjälper drabbade av konflikten i Gaza och närområdet, liksom i katastrofer världen över, året runt.

Belopp
 1. Belopp
 2. Personuppgifter
 3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Vill du ge en öronmärkt gåva till de drabbade?  
Swisha till123 665 28 95 eller Ge en gåva här >

Din gåva räcker till:

 • 218 kr räcker till ett lekpaket för ett barn. Barn måste få vara barn även i krig och katastrofer. Paketet innehåller bland annat pennor, målarbok, stressboll, lego, hopprep, såpbubblor, känslokort och playdough.
 • 250 kr räcker till livräddande akutvård för en person som skadats i krig och konflikt.
 • 262 kr räcker till ett matpaket för en hel familj i två dagar. Bristen på mat är stor i Gaza. Vi delar ut matpaket som innehåller måltider som är redo att ätas. 
 • 340 kr räcker till sjukvårdspaket till våra ambulanssjukvårdare som varje dag räddar liv. Sjukvårdspaketet innehåller bland annat sjukvårdsutrustning, smärtstillande och medicin för fem personer.
 • 764 kr räcker till ett bebispaket, bebisar är extra utsatta när det kommer till sjukdomar och smutsigt vatten. Bebispaketet innehåller bland annat våtservetter, blöjor, tvål, underkläder, pyjamas och en filt till en bebis.

Människor saknar också bränsle och rent vatten, vilket gör att sjukdomar lätt sprids. Sedan våldet bröt ut i oktober har 30 000 människor dött. Ytterligare 73 000 har skadats, många är kvinnor och barn. 

– Det är de civila som bär den största bördan i det som sker. Barn och vuxna vandrar söderut genom Gaza för att söka hjälp. Man ser rädslan i deras ansikten. Människors liv är sönderslagna, deras hem förstörda, säger vår kollega William Schomburg på plats vid ett av de få sjukhus som fortfarande fungerar i Gaza och där Röda Korset gör allt för att rädda liv. 

3 av 4 Gazabor har inte längre några hem. Deras hem är förstörda och många har tagit sin tillflykt till Rafah i södra Gaza, där trängseln idag är svår.

Nytt fältsjukhus i Gaza

Vi fortsätter att ge livsviktig vård – nyligen öppnade vi ett fältsjukhus i Rafah för att kunna ge akutvård till de drabbade. Här kan läkare och vårdpersonal hjälpa med allt från kirurgi till barnavård och mödravård. Totalt finns det 60 sängar, och varje dag kan 200 patienter tas emot.

Samtidigt är många sjukhus i Gaza helt ur funktion och resurserna är knappa. Våra insatser är avgörande för människors liv. Stödet måste fortsätta.

Fältsjukhuset i Gaza, Röda Korsets logotyp syns på taket av sjukhuset.
Fältsjukhuset i Rafah, Gaza

Volontärer offer i våldsamheterna

I början av februari nåddes vi av det tragiska beskedet att ytterligare två av våra kollegor, ambulansförare i Gaza, dödats tillsammans med en sexårig flicka de försökte rädda. Totalt har 17 av våra kollegor i Palestina och Israel fallit offer sedan konflikten eskalerade i oktober, tillsammans med tusentals mammor, döttrar och bröder.

Krigets lagar är kristallklara. Civila och hjälparbetare får inte attackeras.

En totalförstörd ambulans på en gata i Gaza.
En totalförstörd ambulans i Gaza.

Situationen i Gaza outhärdlig 

Bristen på mat slår allt hårdare i Gaza. Människor hungrar och tvingas äta löv och djurfoder. Om inte mer nödhjälp kommer fram hotar svält för familjer som redan lever under fasansfulla förhållanden på flykt undan våld och död. De humanitära behoven i Gaza är akuta.

Allt större hjälpbehov i Gaza

Röda Korsets ambulanser och sjukvårdare har gett över 17 700 människor i Gaza akutvård. 12 000 människor har också fått psykologisk första hjälpen. 14 läger har inrättats där över 28 000 människor ges skydd.

Vi har sett till att över 5 600 lastbilar med nödhjälp har kunnat komma in Gaza.

– Människor saknar mat, el och vatten. Sjukhusens lager håller på att ta slut och det blir allt svårare för vården att fungera. Vi står redo att hjälpa mer, men säkra vägar måste garanteras för att nå fram, säger William Schomburg.

Så hjälper vi till på plats i Gaza

 • Tusentals volontärer hjälper till i de livräddande insatserna.​ 
 • Vi ger första hjälpen, kör ambulanser och ser till att skadade människor kommer till sjukhus. ​
 • Vi driver sjukhus.
 • Vi hjälper människor som behöver evakueras från sina hem.
 • Vi delar ut mat, rent vatten och vattenreningstabletter.
 • Madrasser, filtar och hygienpaket från våra lager har delats ut till tusentals familjer.

Civila får aldrig attackeras

Vi uppmanar alla parter att respektera den internationella humanitära rätten, krigets lagar.

 • Hjälparbetare på plats i Gaza måste skyddas och får under inga omständigheter vara måltavlor. ​
 • Vi är djupt oroade över uppmaningen att civila måste lämna sina hem i norra Gaza.
 • Våra volontärer måste skyddas så att de kan skydda andra. Vi överger inte de som behöver hjälpen som mest.
 • För att vi ska kunna hjälpa drabbade människor måste hjälp få komma fram på ett säkert sätt. Humanitära organisationer måste få tillträde. ​
 • De stridande parterna måste se till att civila får tak över huvudet, mat, vård, vatten, möjlighet att sköta sin hygien och säkerhet. Kan inte parterna tillgodose det humanitär hjälp tillåtas nå fram till de nödställda.​
 • Vi uppmanar alla parter att följa krigets lagar och skydda civila. Reglerna är till för att skydda mänskligheten i de mörkaste av stunder. Det finns ett desperat behov att de följs idag.

Vi hjälper både i Palestina och Israel

Röda Korset är en neutral och opartisk hjälporganisation. Vi hjälper drabbade människor, oavsett vilka de är och var de kommer från. Under den senaste tidens konflikt och eskalerande våld har vi hjälpt både i Palestina och Israel. I Israel har våra kollegor bland annat gett vård och kört ambulanser. Vi fortsätter ge humanitärt stöd till alla som behöver det. 

Fakta om Gaza

 • Gazaremsan ligger utmed Medelhavets gräns mot Egypten och gränsar till Israel i norr och öster.
 • Invånare: 2,1 miljoner (2023). Närmare hälften bor i flyktingläger.
 • Yta: 363 km2
Sjukvårdare i Israel och Palestina.

Akuta hjälpbehov i Israel och Palestina

Läs om vår hjälp
Röda Halvmånen sjukvårdare i Palestina.

Palestina – stort behov av hjälp

Vårt arbete i Palestina