Gaza – barn drabbas hårt i konflikten
Gaza – barn drabbas hårt i konflikten
Bland ruinerna i Gaza gör vi allt vi kan för att rädda liv och undvika en svältkatastrof. Ditt stöd är viktigt för att fler ska kunna få hjälp.
Samira och hennes dotter sitter utanför sitt förstörda hem. Deras vanliga liv har raserats precis som för de flesta i Gaza. Svårast är det för alla barn som lever i oro, går hungriga och inte kan leka som de brukade.
Vi hjälper de som drabbas av konflikten i Gaza. Vi ser till att sjuka och skadade får vård, vi ser till att hemlösa får tak över huvudet och något i magen. Var med oss och hjälp fler människor i Gaza och närområdet nu!
Din gåva räcker till:
- 262 kr räcker till ett matpaket för en hel familj i två dagar. Bristen på mat är stor i Gaza. Vi delar ut matpaket som innehåller måltider som är redo att ätas.
- 340 kr räcker till sjukvårdspaket till våra ambulanssjukvårdare som varje dag räddar liv. Sjukvårdspaketet innehåller bland annat sjukvårdsutrustning, smärtstillande och medicin för fem personer.
- 764 kr räcker till ett bebispaket, bebisar är extra utsatta när det kommer till sjukdomar och smutsigt vatten. Bebispaketet innehåller bland annat våtservetter, blöjor, tvål, underkläder, pyjamas och en filt till en bebis.
Fältsjukhus räddar liv i Gaza
På våra sjukhus räddas många liv när den vanliga vården slås ut och slutar fungera. Sedan våren 2024 har fler än 29 000 patienter fått hjälp vid fältsjukhuset i Rafah, i södra Gaza. 1 400 operationer har genomförts liksom 170 förlossningar – en ljusglimt mitt i allt det svåra.
Oron bryts när volontärerna kommer
– När jag vaknar hoppas jag slippa höra skottlossning, berättar Abdelwahab, 10 år, som är på flykt och inte gått i skolan på över 10 månader.
Han har förlorat flera familjemedlemmar och har svårt inte tänka på det hemska som skett. En av få ljuspunkter är när våra volontärer ordnar roliga aktiviteter. Barnen får spela spel, läsa böcker, vara med på lekar och övningar.
– Vi samlas och gör saker tillsammans. Det är bra, då mår vi bättre, säger Abdelwahab.
Dessa aktiviteter är en av våra insatser för att barn och unga i Gaza ska få stöd och hjälp. Vi hjälper med akuta behov som vård, medicin och mat, men det är också viktigt att barn bara får vara barn och kan leka och tänka på annat än konflikten.
De trotsar riskerna för att hjälpa
Det finns nästan inga säkra platser kvar för människor i Gaza efter ett år av eskalerande konflikt. Varken sjukhus eller skolor är förskonade från förstörelse. Men vi fortsätter vårt arbete för att rädda liv.
– Jag är ingen Rambo… Självklart är jag rädd. Jag tänker alltid efter, men i slutändan bestämmer jag mig ändå för att åka ut på uppdrag. Jag vill rädda liv, det är det som driver mig, säger Maha al-Astal som är ambulanssjukvårdare. Hon är fembarnsmamma och fortsätter sin livsviktiga insats trots riskerna.
Krigets lagar är kristallklara - civila och hjälparbetare får inte attackeras. Trots det har 20 av våra hjälparbetare dödats i sina uppdrag att rädda liv i Gaza under det senaste året. Vi fortsätter uppmana alla parter i den pågående konflikten att respektera krigets lagar. Civila och hjälparbetare får aldrig vara måltavlor.
Så hjälper vi på plats i Gaza
- 576 000 har fått vård på sjukhus
- 100 000 har fått hjälp att hantera en svår vardag genom bland annat samtal och aktiviteter för barn
- 436 000 familjer har fått nödhjälp som rent vatten, matpaket, hygienkit, filtar, madrasser, vattenbehållare och köksredskap.
- Tusentals volontärer hjälper till i de livräddande insatserna.
- Vi ger första hjälpen, kör ambulanser och ser till att skadade människor kommer till sjukhus.
- Vi hjälper människor som behöver evakueras från sina hem.
Polio hotar i Gaza
Under sommaren upptäcktes polio i Gaza. Sjukdomen, som ofta sprids via smutsigt vatten, kan vara livshotande och inte minst farlig för små barn. Just nu pågår en insats för att vaccinera 600 000 barn, där vi på Röda Korset är med. Barn får till exempel vaccin på vårt fältsjukhus i Rafah.
Hot om svält i Gaza
Bristen på mat slår allt hårdare. Människor hungrar i Gaza och tvingas äta löv och djurfoder. Om inte mer nödhjälp kommer fram hotas familjer av svält.
Vi gör allt vi kan för att människor ska få tillräckligt att äta. Vi har delat ut nödhjälp till flera hundratusen familjer och vi jobbar intensivt för att mer hjälp ska kunna komma fram till människor i nöd.
Hjälpen kommer behövas länge
Hélène Avancini jobbar för Svenska Röda Korset i Palestina. Hon menar att en vapenvila är det enda som kan få slut på våldet. Det krävs politiska lösningar, det är bortom kontroll för humanitära organisationer.
-Det kommer sen ta år att bygga upp allt som förstörts. Infrastruktur, hus, fungerande vattenförsörjning – allt behöver byggas upp igen.
Hélène Avancini lyfter vikten av att finnas på plats och hjälpa även den dag det inte längre pågår en våldsam konflikt.
– Det är lätt att glömma de konsekvenser som inte syns, människor måste få hjälp att hitta framtidstro och en känsla av normalitet. Och då kommer vi stötta. Liksom på alla andra platser i världen fanns vi på plats i Gaza redan innan konflikten började, och vi kommer finnas kvar så länge vi behövs.
På plats för drabbade överallt
Röda Korset är en neutral och opartisk hjälporganisation. Vi hjälper drabbade människor, oavsett vilka de är och var de kommer från. I Israel har våra kollegor bland annat gett vård och kört ambulanser. Vi fortsätter ge humanitärt stöd till alla som behöver det.
Fakta om Gaza
- Gazaremsan ligger utmed Medelhavets gräns mot Egypten och gränsar till Israel i norr och öster.
- Invånare: 2,1 miljoner (2023). Närmare hälften bor i flyktingläger.
- Yta: 363 km2