Volontär med barn i armarna.

Akut behov av hjälp i Gaza

Akut behov av hjälp i Gaza

I Gaza hotar en humanitär katastrof. Vi gör allt vi kan för att rädda liv och vårda skadade, men mer hjälp måste få komma fram.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Under den senaste tidens konflikt och eskalerande våld hjälper vi både i Gaza och Israel. Mest akut just nu är de humanitära behoven i Gaza, där det råder brist på mat, vatten och vård.

Bli månadsgivare

Som månadsgivare hjälper du drabbade av konflikten i Palestina och Israel, liksom i katastrofer världen över, året runt.

Belopp
 1. Belopp
 2. Personuppgifter
 3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Vill du ge en öronmärkt gåva till de drabbade?  
Swisha till 123 665 28 95 eller Ge en gåva här >

Din gåva räcker till:

 • 262 kr räcker till ett matpaket för en hel familj i två dagar. Bristen på mat är stor i Gaza. Vi delar ut matpaket som innehåller måltider som är redo att ätas. 
 • 340 kr räcker till sjukvårdspaket till våra ambulanssjukvårdare som varje dag räddar liv. Sjukvårdspaketet innehåller bland annat sjukvårdsutrustning, smärtstillande och medicin för fem personer.
 • 764 kr räcker till ett bebispaket, bebisar är extra utsatta när det kommer till sjukdomar och smutsigt vatten. Bebispaketet innehåller bland annat våtservetter, blöjor, tvål, underkläder, pyjamas och en filt till en bebis.

Allt större hjälpbehov i Gaza

– Läget i Gaza är fruktansvärt och det blir värre timme för timme, dag för dag, säger Anders Pedersen, tillförordnad generalsekreterare på Svenska Röda Korset.

Människor i Gaza lever i skräck och behovet av skydd är stort. Tusentals har dött och skadats efter den senaste tidens våld och vi gör allt vi kan för att hjälpa.

Våra lastbilar är fullpackade med nödhjälp till människor i Gaza.
Våra lastbilar är fullpackade med nödhjälp till människor i Gaza.

Röda Korsets ambulanser och sjukvårdare har gett över 11 410 människor i Gaza akutvård. 12 000 människor har också fått psykologisk första hjälpen. Över 20 000 människor har sökt skydd på våra lokalkontor och sjukhus. 

I slutet av oktober tog sig dessutom ett krigskirugiskt team in i Gaza för att stötta sjukvården. Vi når också in med lastbilar med nödhjälp men mycket mer hjälp måste släppas in om en katastrof ska kunna undvikas.

William Schomburg, som jobbar för Röda Korset i Gaza, understyrker hur akuta behoven är.

– Människor saknar mat, el och vatten. Sjukhusens lager håller på att ta slut och det blir allt svårare för vården att fungera. Vi står redo att hjälpa mer, men säkra vägar måste garanteras för att nå fram, säger han.

Så hjälper vi till på plats i Gaza

 • Vi ger första hjälpen, kör ambulanser och ser till att skadade människor kommer till sjukhus. ​
 • Vi driver sjukhus.​
 • Vi hjälper människor som behöver evakueras från sina hem.
 • Vi delar ut mat, rent vatten och vattenreningstabletter.​
 • Tusentals volontärer hjälper till i de livräddande insatserna.​

Från våra befintliga lager har vi delat ut bland annat madrasser, filtar, matpaket och hygienpaket till över 15 000 familjer på Gazaremsan och Västbanken. 

Civila får aldrig attackeras

Vi uppmanar alla parter att respektera den internationella humanitära rätten, krigets lagar.

 • Hjälparbetare på plats i Gaza måste skyddas och får under inga omständigheter vara måltavlor. ​
 • Vi är djupt oroade över uppmaningen att civila måste lämna sina hem i norra Gaza.
 • Våra volontärer måste skyddas så att de kan skydda andra. Vi överger inte de som behöver hjälpen som mest.
 • För att vi ska kunna hjälpa drabbade människor måste hjälp få komma fram på ett säkert sätt. Humanitära organisationer måste få tillträde. ​
 • De stridande parterna måste se till att civila får tak över huvudet, mat, vård, vatten, möjlighet att sköta sin hygien och säkerhet. Kan inte parterna tillgodose det humanitär hjälp tillåtas nå fram till de nödställda.​
 • Vi uppmanar alla parter att följa krigets lagar och skydda civila. Reglerna är till för att skydda mänskligheten i de mörkaste av stunder. Det finns ett desperat behov att de följs idag.

Vi hjälper både i Palestina och Israel

Röda Korset är en neutral och opartisk hjälporganisation. Vi hjälper drabbade människor, oavsett vilka de är och var de kommer från. Under den senaste tidens konflikt och eskalerande våld har vi hjälpt både i Palestina och Israel. I Israel har våra kollegor bland annat gett vård och kört ambulanser. Vi fortsätter ge humanitärt stöd till alla som behöver det.

Fakta om Gaza

 • Gazaremsan ligger utmed Medelhavets gräns mot Egypten och gränsar till Israel i norr och öster.
 • Invånare: 2,2 miljoner (2022). Närmare hälften bor i flyktingläger.
 • Yta: 363 km2
Sjukvårdare i Israel och Palestina.

Akuta hjälpbehov i Israel och Palestina

Läs om vår hjälp
Röda Halvmånen sjukvårdare i Palestina.

Palestina - stort behov av hjälp

Vårt arbete i Palestina