Katastroferna i klimatkrisens spår slår hårt – speciellt mot de som redan lever i utsatthet.
Fler än 100 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd till följd av klimatrelaterade katastrofer. Om inget görs kommer dubbelt så många drabbas om 30 år – det vill säga ofattbara 200 miljoner barn och vuxna.
Här berättar några av de som drabbats av extremväder om sina upplevelser.
Extremvädrens drabbade berättar
Extremvädrens drabbade berättar
Varmare klimat gör att det blir mer värmeböljor, torka, översvämningar, skogsbränder och stormar. Hör några av de som drabbats berätta.
Peter, Bahamas:
“Mitt liv ändrades på några timmar, bara så där. Min plan nu är att skaffa ett jobb och hitta någonstans att bo. Jag måste börja ett helt nytt liv” säger Peter Williams, 30, från Abaco på Bahamas.
”Först blåste det bara men sen blev vågorna bara större och större. Vi bor på en del av ön som aldrig drabbats av en stormflod men nu var det dags antar jag. Vi fick stå uppe på en garderob och vänta på stormens öga. Vårt hus förstördes så vi fick gå till en granne längre nedåt gatan. Vi var 12 stycken som samlades där, det var det enda hus som stod kvar.”
Orkanen Dorian drog in över Bahamas i början av september 2019 och orsakade en katastrofal förödelse. Vindhastigheten var uppe i 82 meter/sekund vilket klassas som 5 på orkanskalan. Det tog tid innan räddningspatruller kunde nå fram till öarna och hjälpa. Runt 13 000 tusen hus förstördes, minst 50 personer dog och tusentals skadades. Uppemot 70 000 personer beräknas vara i behov av nödhjälp.
Nargis, Bangladesh:
”Vattnet gick mig upp till bröstet vid översvämningen i fjol, vi var tvungna att fly. Människor tvingas dricka flodvatten och blir sjuka i dysenteri, diarré, tyfoid. Vi sover alla på bygatan när floden kommer, men det finns ingenstans att gå för att byta om eller för att gå på toaletten. På natten är vi oroliga, det kommer rånare i båtar och stjäl.”
Trebarnsmamman Nargis Akhter, 35 år, fick sin gård i Bangladesh förstörd när översvämning kom till byn. Kraftiga monsunregn drabbar landet varje år. Många floder svämmar över och miljontals människor tvingas på flykt. Bangladesh med sina drygt 160 miljoner invånare och 130 floder är särskilt utsatt när monsunregnet kommer och dödsfallen är många. Förutom vattenmassorna blir det lätt farliga jordskred, byar isoleras och hus spolas bort.
Usman, Sierra Leone:
”Regnet föll och vårt hus började översvämmas med vatten. Vi såg hur lera och stora stenar kom emot huset. Nu är vår situation svår och vi är beroende av hjälpen vi får. Jag är tacksam över att min dotter, min fru och jag klarade oss.”
Ett stort jordskred drabbade Sierra Leone och Usamn Kargbo fick sitt hem förstört när lera och stora stenar kom farandes. Flera hundra människor dog i katastrofen som orsakades av kraftiga skyfall.