Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Så skyddar du dig vid storm

När en storm med kraftiga vindar och nederbörd kommer gäller det att tänka sig för.
När en storm med kraftiga vindar och nederbörd kommer gäller det att tänka sig för.
Publicerad: 12 maj 2019
Lästid: ca

Ta del av vår råd om hur du kan agera när ett kraftigt oväder slår till:

  • Stanna inomhus om du inte behöver gå ut. Det finns risk att du kan skadas av fallande träd eller grenar och andra objekt som hårda vindar bär med sig. Om du ändå är utomhus, var en medmänniska och hjälp till där du behövs.

  • Om det faller mycket regn och is smälter kan det också bli översvämning. Håll koll på om vattnet stiger och se till att ta dig i säkerhet. Läs mer: Översvämning - råd om hur du skyddar dig 

  • Ha mat och vatten inomhus. Om stormen orsakar strömavbrott är det bra att ha ficklampor, tändstickor, stearinljus och värmeljus, ved och en batteri- eller vevdriven radio. Kom ihåg att släcka ljusen innan du går ifrån ett rum eller går och lägger dig.

  • Håll koll på din granne. Försök att ha kontakt med varandra i säkerhetssyfte. Hjälp varandra med eventuella ärenden.

  • Måste du gå ut så undvik helst bilen. En storm kan leda till trafikstörningar och det finns även risk för att träd, lyktstolpar och andra objekt faller på vägen. Dessutom kan vägar svämmas över och du riskerar att fastna i vattnet.

  • Behöver du åka bil så tänk på att inte stressa. Håll avstånd och kör på ett sätt som vädret och väglaget tillåter. Se till att du har möjlighet att ladda din mobiltelefon i bilen samt att du har med dig vatten och någonting att äta i bilen. Tala om för någon vart du ska, vilken väg du åker på och när du räknar med att vara framme eller tillbaka.

  • Om du har båt så undvik att ge dig ut på sjön när det är stormvarning. Se också till att förtöja båten ordentligt.

  • Behåll lugnet och försök att inte drabbas av panik.

  • Håll koll på väderleksrapporter. Följ situationen via webb, tv och lokalradio. På krisinformation.se finns information från myndigheter.

Stormar och orkaner – vad är skillnaden?

SMHI beskriver storm som ett oväder med kraftiga vindar – det som avses är oväder där medelvindhastigheten på minst 24,5 meter per sekund.

I Sverige är orkaner väldigt ovanliga, men kan förekomma: Orkan är ett oväder med medelvindhastigheten på minst 32,7 meter per sekund, enligt SMHI.

De största stormarna i Sverige på senare år är stormarna Gudrun år 2005 och Alfrida år 2019, som båda drabbade delar av Sverige. Stormarna orsakade nedfall av träd, som gjorde många vägar oframkomliga, ledde till att el och telefoni blev utslagna och många människor påverkades av de enorma förödelserna.