
9 sätt att skydda dig i en storm
1. Stanna inomhus om du inte behöver gå ut
Det finns risk att du kan skadas av fallande träd, grenar eller andra objekt som hårda vindar bär med sig. Om du ändå är utomhus, var en medmänniska och hjälp till där du behövs.
2. Håll koll på om vattnet stiger
Om det faller mycket regn och is smälter kan det bli översvämning. Se då till att ta dig i säkerhet. Läs mer: Översvämning - råd om hur du skyddar dig
3. Ha mat och vatten inomhus
Om stormen orsakar strömavbrott är det bra att ha ficklampor, tändstickor, stearinljus och värmeljus, ved och en batteri- eller vevdriven radio. Kom ihåg att släcka ljusen innan du går ifrån ett rum eller går och lägger dig.
4. Håll koll på din granne
Försök att ha kontakt med varandra i säkerhetssyfte. Hjälp andra med eventuella ärenden.
5. Undvik helst bilen om du måste gå ut
En storm kan leda till trafikstörningar och det finns även risk för att träd, lyktstolpar och andra objekt faller på vägen. Dessutom kan vägar svämmas över och du riskerar att fastna i vattnet.
6. Behöver du köra bil, tänk på att inte stressa
Håll avstånd och kör på ett sätt som vädret och väglaget tillåter. Se till att du har möjlighet att ladda din mobiltelefon i bilen samt att du har med dig vatten och någonting att äta i bilen. Tala om för någon vart du ska, vilken väg du åker på och när du räknar med att vara framme eller tillbaka.
7. Undvik att ge dig ut på sjön
Om du har båt så undvik att ge dig ut på sjön när det är stormvarning. Se också till att förtöja båten ordentligt.
8. Behåll lugnet
Försök att inte drabbas av panik.
9. Håll koll på väderleksrapporter
Följ situationen via webb, tv och lokalradio. På krisinformation.se finns information från myndigheter.
Stormar i Sverige
- SMHI beskriver storm som ett oväder med kraftiga vindar. Det som avses är oväder där medelvindhastigheten ligger på minst 24,5 meter per sekund.
- I Sverige är orkaner väldigt ovanliga, men kan förekomma. Orkan är ett oväder med en medelvindhastighet på minst 32,7 meter per sekund, enligt SMHI.
- De största stormarna i Sverige på senare år är stormarna Gudrun år 2005 och Alfrida år 2019, som båda drabbade delar av Sverige. De orsakade nedfall av träd, som gjorde många vägar oframkomliga, samt ledde till att el och telefoni blev utslagna. Många människor påverkades av förödelsen.