Nedblåsta träd på mörk bilväg

9 sätt att skydda dig i en storm

9 sätt att skydda dig i en storm

När en storm med hårda vindar och nederbörd kommer gäller det att tänka sig för. Ta del av våra råd om hur du kan agera när ett kraftigt oväder slår till.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

1. Stanna inomhus om du inte måste gå ut

Det finns risk att du kan skadas av fallande träd, grenar eller andra objekt som hårda vindar bär med sig. Om du ändå är utomhus, var en medmänniska och hjälp till där du behövs.

2. Håll koll på om vattnet stiger

Om det faller mycket regn och is smälter kan det bli översvämning. Se då till att ta dig i säkerhet. Läs mer: Översvämning – råd om hur du skyddar dig

3. Ha mat och vatten inomhus

Om stormen orsakar strömavbrott är det bra att ha ficklampor, tändstickor, stearinljus och värmeljus, ved och en batteri- eller vevdriven radio. Kom ihåg att släcka ljusen innan du går ifrån ett rum eller går och lägger dig.

4. Håll koll på din granne

Försök att ha kontakt med varandra i säkerhetssyfte. Hjälp andra med eventuella ärenden.

5. Undvik bilen om du måste gå ut

En storm kan leda till trafikstörningar och det finns även risk för att träd, lyktstolpar och andra objekt faller på vägen. Dessutom kan vägar svämmas över och du riskerar att fastna i vattnet.

6. Behöver du köra bil, tänk på att inte stressa

Håll avstånd och kör på ett sätt som vädret och väglaget tillåter. Se till att du har möjlighet att ladda din mobiltelefon i bilen samt att du har med dig vatten och någonting att äta i bilen. Tala om för någon vart du ska, vilken väg du åker på och när du räknar med att vara framme eller tillbaka.

7. Undvik att ge dig ut på sjön

Om du har båt så undvik att ge dig ut på sjön när det är stormvarning. Se också till att förtöja båten ordentligt.

8. Behåll lugnet

Försök att inte drabbas av panik.

9. Följ väderleksrapporter

Håll koll på situationen via webb, tv och lokalradio. På krisinformation.se finns information från myndigheter.

Stormar i Sverige

  • SMHI beskriver storm som ett oväder med kraftiga vindar. Det som avses är oväder där medelvindhastigheten ligger på minst 24,5 meter per sekund.
  • I Sverige är orkaner väldigt ovanliga, men kan förekomma. Orkan är ett oväder med en medelvindhastighet på minst 32,7 meter per sekund, enligt SMHI.
  • De största stormarna i Sverige på senare år är stormarna Gudrun år 2005 och Alfrida år 2019, som båda drabbade delar av Sverige. De orsakade nedfall av träd, som gjorde många vägar oframkomliga, samt ledde till att el och telefoni blev utslagna. Många människor påverkades av förödelsen.

Förbered dig för kris