Män och bil på översvämmad gata i Italien

Så skyddar du dig vid en översvämning

Så skyddar du dig vid en översvämning

Plötsligt svämmar gatorna över och vattnet flödar upp till knäna. Med våra råd står du förberedd om en översvämning hotar.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

− När vattnet stiger efter långvarigt regn eller en kraftig vårflod kan det kännas skrämmande. Men är du förberedd behöver du inte få panik. Då vet du vet vad du ska göra om det sker oförutsedda sker.

Röda Korsets krisberedskapsexpert Daniel Norman tipsar om hur du kan förbereda dig för en översvämning. Att se till att ha en packad krislåda hemma är hans första råd.

− Här lägger du lättlagad mat som håller länge, första hjälpen-väska och ficklampa till exempel. I lådan har du saker som gör att du klarar dig en tid om elen går och du blir isolerad hemma.

Så här förbereder du dig

Det är bra att ha kontanter i blandade valörer hemma, då det kan vara svårt att betala med kort om strömmen försvinner. Prata gärna med din lokala handlare om hur de förberett sig inför ett eventuellt elavbrott.

Om en översvämning hotar

  • Följ nyheterna. Om en översvämning hotar där du bor kommer du få information om läget via lokalradion, Sveriges Radio P4
  • Om du har en källare, plocka upp sådant som du är särskilt rädd om. I förråd kan du lägga ömtåliga saker på hyllorna längst upp.
  • Har du ett badkar, gör rent det och fyll med vatten. Då finns extra vatten att använda om elen försvinner.
  • Parkera din bil eller andra fordon på en hög plats, dit stigande vatten inte når.
  • Packa en evakueringsväska med det viktigaste du behöver om du måste åka hemifrån snabbt. Det mesta hittar du i din krislåda. Glöm inte mediciner, ID och en laddad powerbank till din telefon. Varma kläder är bra att ta med, även om det inte är kallt ute.

Vid akut översvämning 

  • Ta dig till en hög plats som en kulle, ett berg eller liknande. Du kan också ta dig högt upp i ett hus eller annan byggnad, men kontrollera först att det står på säker mark.
  • Undvik att gå eller köra omkring i översvämmade områden. Du kan dras med av vattenmassorna eller skada dig allvarligt på saker under ytan. Vänta tills till exempel polis eller räddningstjänst säger att det är säkert att röra sig i området.
  • Är du fast någonstans, gör dig beredd på att snabbt bli evakuerad. Ha en plan för dina husdjur också.
  • Försök att ta det lugnt och inte få panik. Håll dig uppdaterad via lokalradion. Du är inte ensam.