Iraj Mirshahi  iklädd rutig skjorta

Räddade pojke från att drunkna

Räddade pojke från att drunkna

När Iraj Mirshahi från Jönköping var på semester på Kreta lyckades han rädda livet på en pojke som höll på att drunkna i hotellpoolen. Med en färsk Första hjälpen-utbildning i bagaget var Iraj rätt man på rätt plats. Det här är hans berättelse.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

– Jag och min fru var på semester på Kreta i somras. Första dagen var vi ute och skulle handla lite mat. När vi kom fram till hotellet och tog sista trappstegen upp till poolområdet såg vi att någon gör kompressionsrörelser längre bort vid poolen. När jag sedan upptäckte att en person låg på marken förstod jag att något hade hänt.

Jag släppte påsarna som jag hade i händerna och sprang till olycksplatsen. På väg dit såg jag en kvinna, som sedan visade sig vara mamman till barnet, som håller på att trycka hårt i magen på en liten pojke och en annan kvinna som blåser in genom munnen. Snabbt förstod jag att de gjorde det på fel sätt, så jag tog över och började göra kompressioner på bröstbenet samtidigt som jag räknade antalet. När jag hade gjort 27 kompressioner vaknade pojken och började kräkas vatten och maginnehåll, samtidigt som han klagade över smärta i buken. Jag sa till mamman att hålla om barnet och försökte lugna ner henne och hennes väninna. Jag berättade för dem att jag nyligen gått en kurs i Första hjälpen och hjärt-lungräddning och lärt mig hur man kan rädda liv. Mamman var helt chockad och bara tittade på mig. Jag kunde läsa hennes tankar ”Vem har skickat dig? Det här är ett mirakel!”

Min fru som hunnit fram till olycksplatsen grät glädjetårar över att jag kunde rädda pojkens liv och sa: – det var tur att du var här, rätt person, rätt tid och rätt plats. Tänk om vi hade gått runt i affärerna längre!

Vi försökte hålla pojken vaken, men han kände sig väldigt trött och ville sova. Under tiden vi väntade på ambulansen lade jag pojken i stabilt sidoläge och såg till så att han hade öppna luftvägar och kunde andas.

Efter 20 minuters väntan kom ambulansen och tog pojken med sig till sjukhuset. När ambulanspersonalen lade pojken i ambulansen vaknade han igen och tittade på mig. Jag kunde nästan läsa hans tankar att han tackade mig.

Tre dagar senare såg jag pojken vid poolen där han låg på en solstol under parasollen och njöt av livet. Han hade fått en andra chans. Mamman och pappan och de andra barnen var där och var glada, tog bilder och hade roligt.

”"Jag kände stor glädje av att se dem glada igen"”

– Iraj Mirshahi

Mamman tittade på mig och kände igen mig, men sa inget om det som hade hänt. Jag ville inte heller påminna henne om den tragiska händelsen.

Person håller i en mobiltelefon och visar första hjälpen-appen.

Första hjälpen-appen

Snabb kunskap överallt
Kvinna ger annan kvinna första hjälpen

Första hjälpen-kurs

Gå en kurs i första hjälpen hos Röda Korset

Lär dig första hjälpen

Läs berättelser om räddningsinsatser