Carola Svärdstål iklädd röd skinnjacka

Insats direkt efter kurs

Insats direkt efter kurs

Tre timmar efter sin första hjälpen-kurs räddade Carola Svärdstål livet på en man.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

”"Det var så märkligt, för den mannen brukar aldrig stå på min hållplats. Jag lade märke till honom innan vi steg på vagnen"”

– Carola Svärdstål

Hon hade varit på sin skola för att lära sig mer om programmering. På eftermiddagen kunde eleverna delta i Röda Korsets kurs i första hjälpen.
– Det var många år sedan jag gick en sådan kurs, så jag bestämde mig för att gå, säger Carola.

Sedan cyklade hon hem till Kungsladugård i Göteborg för att hämta träningskläder och ta spårvagnen till gymmet. Där la hon märke till den okände mannen på hållplatsen. Sedan satte han sig i mitten av vagnen och hon satte sig längst bak.

– Plötsligt hör jag skrik och rusar fram och ser att mannen ligger med huvudet åt sidan och liksom snarkar. Det är då jag förstår att han får ett epileptiskt anfall, minns Carola.

Hon har fått med sig en ung kille i språnget och ber honom ringa en ambulans. Samtidigt lutar hon mannens huvud bakåt och håller upp hakan med hjälp av två fingrar. Andningsvägarna blir fria, pulsen slår och vagnen fortsätter. Vid Järntorget möter ambulansen upp och Carola redogör för förloppet, tackar killen som ringde ambulansen och tar sig vidare till sin träning.

– Det jag gjorde var så enkelt, men det fungerade. Det var först när jag gick fortsättnings­kursen och berättade för de andra deltagarna som jag förstod vidden av min insats. Nu känner jag mig stolt och visar greppen för alla och säger att de ska gå kursen, säger Carola.

Kvinna ger annan kvinna första hjälpen

Första hjälpen-kurs

Gå en kurs i första hjälpen hos Röda Korset

Lär dig första hjälpen

Läs berättelser om räddningsinsatser