Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Laila räddade livet på en kompis

Det var under en veckoövning som en hemvärnssoldat i kokgruppen föll ihop med hjärtstillestånd. Genom hjärt- och lungräddning räddade Laila mannens liv.
Det var under en veckoövning som en hemvärnssoldat i kokgruppen föll ihop med hjärtstillestånd. Genom hjärt- och lungräddning räddade Laila mannens liv.
Publicerad: 01 maj 2019
Lästid: ca

”Jag har utvecklats som person och fått vänner för livet”

– Laila Backman

Det säger Laila Backman, gruppsjukvårdschef i Västerbottens hemvärn. Förra året räddade hon livet på en kompis. Bara det en anledning till att bli frivilligsjukvård

Det var under en veckoövning som en hemvärnssoldat i kokgruppen föll ihop med hjärtstillestånd. Som tur var satt Laila Backman och hennes kollegor och åt strax intill. Genom hjärt- och lungräddning räddade Laila mannens liv.

- Det är något som jag kommer att bära med mig hela livet, säger Laila Backman.

Laila blev hemvärnsjukvårdare för 13 år sedan, efter att ha gått en Första hjälpen-utbildning hos Röda Korset. Hon tyckte det lät spännande och lockades av utmaningar och nya kunskaper.

- Jag har utvecklats som person och fått nya vänner för livet.

Laila rekommenderar alla att bli frivilligsjukvårdare. Det är inte bara roligt, det är också något man har nytta av i det privata:

- Man blir inte handfallen vid en skadeplats.

Hon tror inte heller att Röda Korsets uppdrag i grunden har förändrats sedan slaget vid Solferino 1859. Då liksom nu handlar det om att rädda liv och hjälpa människor, oavsett ursprung och stridande part i en konflikt.

En kvinna har satt i halsen. Första hjälpen, luftvägsstopp. Hon får hjälp. Dunka personen bestämt i ryggen för att få bort hindret.
Lär dig mer om första hjälpen hos Röda Korset

Röda Korset är världsledande inom första hjälpen och erbjuder kurser för privatpersoner.

Röda Korsets kurser i första hjälpen