Laila iklädd militärkläder och keps

Laila räddade livet på en kompis

Laila räddade livet på en kompis

Det var under en veckoövning som en hemvärnssoldat i kokgruppen föll ihop med hjärtstillestånd. Genom hjärt- och lungräddning räddade Laila mannens liv.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

””Jag har utvecklats som person och fått vänner för livet””

Laila Backman

Det säger Laila Backman, gruppsjukvårdschef i Västerbottens hemvärn. Förra året räddade hon livet på en kompis. Bara det en anledning till att bli frivilligsjukvård

Det var under en veckoövning som en hemvärnssoldat i kokgruppen föll ihop med hjärtstillestånd. Som tur var satt Laila Backman och hennes kollegor och åt strax intill. Genom hjärt- och lungräddning räddade Laila mannens liv.

- Det är något som jag kommer att bära med mig hela livet, säger Laila Backman.

Laila blev hemvärnsjukvårdare för 13 år sedan, efter att ha gått en Första hjälpen-utbildning hos Röda Korset. Hon tyckte det lät spännande och lockades av utmaningar och nya kunskaper.

- Jag har utvecklats som person och fått nya vänner för livet.

Laila rekommenderar alla att bli frivilligsjukvårdare. Det är inte bara roligt, det är också något man har nytta av i det privata:

- Man blir inte handfallen vid en skadeplats.

Hon tror inte heller att Röda Korsets uppdrag i grunden har förändrats sedan slaget vid Solferino 1859. Då liksom nu handlar det om att rädda liv och hjälpa människor, oavsett ursprung och stridande part i en konflikt.

Kvinna ger annan kvinna första hjälpen

Första hjälpen-kurs

Gå en kurs i första hjälpen hos Röda Korset

Lär dig första hjälpen

Läs berättelser om räddningsinsatser