Man är ute och går i oväder med snö

Snökaos! Så skyddar du dig

Snökaos! Så skyddar du dig

När snöoväder slår till gäller det att tänka sig för. På den här sidan hittar du våra viktiga råd.

Stanna inomhus om du inte måste gå ut. Det finns risk att skadas av till exempel fallande is och snö från tak. Om du ger dig ut i fjäll och skog när det snöar kraftigt finns risk att du tappar orienteringen och går bort dig. Om du ändå är ute, agera som en medmänniska och hjälp till där du behövs.
Måste du ge dig ut så undvik bilen. Det är lätt att köra fast i ovädret. Det finns även en risk för att fallande träd blockerar vägar.

Om du ändå måste ut med bilen så ta dig tid och stressa inte. Räkna med att det tar längre tid än normalt. Håll avstånd och kör på ett sätt som vädret och väglaget tillåter. Ta med dig snöskyffel, filt, ficklampa, varm dryck och varma kläder så klarar du dig bättre om du får stopp. Tala om för någon vart du är på väg, vilken väg du tar och när du beräknar vara framme eller tillbaka.
Se till att du har mat och vatten inomhus. Blir det strömavbrott kan det vara bra att ha ficklampor, värmeljus och stearinljus, ved och en batteri- eller vevdriven radio på plats. Glöm dock inte att släcka ljusen när du lämnar ett rum eller sover!

Håll koll på din granne. Försök att ha kontakt med varandra i säkerhetssyfte. Hjälp varandra med ärenden.

Håll dig informerad om läget via webb, tv, radio P4 och lokalradio. På www.krisinformation.se hittar du information från myndigheter och ansvariga aktörer.