
Gaza – akut läge i konfliktens spår
Gaza – akut läge i konfliktens spår
Bland ruinerna i Gaza kämpar barn och vuxna för att få mat och ta skydd från den våldsamma konflikten. Vi är på plats för att rädda liv - donera till vårt arbete så vi kan hjälpa fler.
Hjälpbehoven växer snabbt i Gaza. Matbristen är akut och risken för svält ökar. Flera av våra hjälparbetare har dödats, vilket är helt oacceptabelt. Vi fortsätter trots det att hjälpa och vi kämpar för att mer hjälp ska nå in i Gaza.
– Föräldrar tvingas natta sina barn utan ha kunnat ge dem något att äta. Många riskerar att bli sjuka eller i värsta fall dö när de inte får tillräckligt med näring. Det är en fruktansvärd situation. Vi behöver få in mer nödhjälp nu, säger vår generalsekreterare Ulrika Modéer.
Din gåva räcker till:
- 262 kr räcker till ett matpaket för en hel familj i två dagar. Bristen på mat är stor i Gaza. Vi delar ut matpaket som innehåller måltider som är redo att ätas.
- 340 kr räcker till sjukvårdspaket till våra ambulanssjukvårdare som varje dag räddar liv. Sjukvårdspaketet innehåller bland annat sjukvårdsutrustning, smärtstillande och medicin för fem personer.
- 764 kr räcker till ett bebispaket, bebisar är extra utsatta när det kommer till sjukdomar och smutsigt vatten. Bebispaketet innehåller bland annat våtservetter, blöjor, tvål, underkläder, pyjamas och en filt till en bebis.
Fältsjukhus räddar liv i Gaza
Sjukvården i Gaza håller på att kollapsa. Flera sjukhus och kliniker har tvingats stänga på grund av fysiska skador och brist på bränsle eller mediciner.
På våra sjukhus räddas många liv när den vanliga vården slås ut. Sedan våren 2024 har fler än 80 000 vårdbesök gjorts vid fältsjukhuset i Rafah, i södra Gaza. 3 400 operationer har genomförts liksom 408 förlossningar – en ljusglimt mitt i allt det svåra.
I mitten av mars 2025 intensifierades våldet i Gaza åter efter en period av vapenvila. På fältsjukhuset jobbar vi dag och natt för att ge livräddande vård.
– Vi känner paniken i luften. Ambulanssirener hörs hela tiden och vi ser smärtan och bedrövelsen i ansikten hos de vi hjälper. Människor är rädda och måste nu åter tänka på hur de ska överleva de kommande timmarna, säger Fred Oola, läkare på Röda Korsets fältsjukhus.

Blockad stoppar nödhjälpen till Gaza
Under två månaders tid har hjälpleveranserna inte kunnat komma in till behövande i Gaza. Mat, mediciner och annan livsnödvändig utrustning riskerar nu att ta slut. Vi på Röda Korset fortsätter dagligen vårt arbete för att hjälpa trots svårigheterna men nuvarande situation är ohållbar. Hjälpen måste få komma in.
Hot om svält i Gaza
Två som drabbats hårt i Gaza är Samira och hennes dotter (bilden högst upp på sidan). Deras hem har förstörts och det vanliga livet är ett minne blott, precis som för många andra i Gaza. Bristen på mat slår allt hårdare och läget kan förvärras. Människor hungrar och om inte mer nödhjälp kommer fram hotas tiotusentals familjer av svält i Gaza.
Vi gör allt vi kan för att människor ska få tillräckligt att äta. Vi har delat ut nödhjälp till flera hundratusen familjer och vi jobbar intensivt för att mer hjälp ska kunna komma fram till människor i nöd.

Flera av våra hjälparbetare har dödats
Krigets lagar är kristallklara - civila och hjälparbetare får inte attackeras. Trots det har 30 av våra hjälparbetare dödats under sina uppdrag att rädda liv i Gaza under det senaste ett och ett halvt året.
Den 30 mars hittades kvarlevorna efter åtta av våra hjälparbetare på Palestinska Röda Halvmånen. De var ambulanssjukvårdare och första hjälpen-volontärer. En av våra ambulanssjukvårdare saknas dessutom fortfarande.
– Att våra hjälparbetare hamnar i skottlinjen är en fullständigt förödande utveckling och något vi aldrig får acceptera. Alla parter i konflikten har en skyldighet i enlighet med krigets lagar att säkerställa hjälparbetares säkerhet, säger Ulrika Modéer.
Röda Korset underlättar frigivningen av gisslan och fångar
Efter över ett år av strider kom beskedet om en vapenvila i januari 2025. Efter det har vi, genom Internationella rödakorskommitén (ICRC), varit på plats och underlättat frigivningen och överföringen av gisslan från Gaza samt av palestinska fångar från Israel. Och vi står redo att fortsätta bistå med detta. Vi kan hjälpa till med detta eftersom att vi är en opartisk och neutral humanitär organisation.

Så hjälper vi på plats i Gaza
- 1,3 miljoner människor har fått vård på sjukhus och kliniker
- 100 000 har fått hjälp att hantera en svår vardag genom bland annat samtal och aktiviteter för barn
- 436 000 familjer har fått nödhjälp som rent vatten, matpaket, hygienkit, filtar, madrasser, vattenbehållare och köksredskap.
- Tusentals volontärer hjälper till i de livräddande insatserna.
- Vi ger första hjälpen, kör ambulanser och ser till att skadade människor kommer till sjukhus.
- Vi hjälper människor som behöver evakueras från sina hem.
- Under sommaren 2024 upptäcktes polio i Gaza. Omkring 600 000 barn har vaccinerats och vi är med och hjälper till.

De trotsar riskerna för att hjälpa
Det finns nästan inga säkra platser kvar för människor i Gaza efter ett år av eskalerande konflikt. Varken sjukhus eller skolor är förskonade från förstörelse. Men vi fortsätter vårt arbete för att rädda liv.
– Jag är ingen Rambo… Självklart är jag rädd. Jag tänker alltid efter, men i slutändan bestämmer jag mig ändå för att åka ut på uppdrag. Jag vill rädda liv, det är det som driver mig, säger Maha al-Astal som är ambulanssjukvårdare. Hon är fembarnsmamma och fortsätter sin livsviktiga insats trots riskerna.
Vi fortsätter uppmana alla parter i den pågående konflikten att respektera krigets lagar. Civila och hjälparbetare får aldrig vara måltavlor.

Fakta om Gaza
- Gazaremsan ligger utmed Medelhavets gräns mot Egypten och gränsar till Israel i norr och öster.
- Invånare: 2,1 miljoner (2023). Närmare hälften bor i flyktingläger.
- Yta: 363 km2
- I Gaza finns flera städer: Gaza stad, Jabalia, Khan Yunis och Rafah tillhör de största.
- Området är ett av de mest tätbefolkade i världen och har det senaste seklet präglats av flertalet krig och väpnade konflikter.
Om den humanitära krisen i Gaza:
- 70% av hemmen är förstörda eller skadade
- 90% av de drygt 2 miljoner invånarna är på flykt
- 96% av invånarna har inte tillräckligt med mat
- 70% av vatten- och sanitetsanläggningarna är förstörda
På plats för drabbade överallt
Röda Korset är en neutral och opartisk hjälporganisation. Vi hjälper drabbade människor, oavsett vilka de är och var de kommer från. I Israel har våra kollegor bland annat gett vård och kört ambulanser. Vi fortsätter ge humanitärt stöd till alla som behöver det.


