Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Elda: "Jag ser hur mina barn svälter."

Elda drömmer om en bättre framtid för sina barn i hungerns Sydsudan. Du kan göra skillnad - bli månadsgivare idag!
Elda drömmer om en bättre framtid för sina barn i hungerns Sydsudan. Du kan göra skillnad - bli månadsgivare idag!

Rädda liv varje dag!

Hjälp mammor som Elda att fortsätta kämpa för sina barn. Bli månadsgivare nu och rädda liv världen över.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Skatteåterbäring*
Skatteåterbäring*
Minsta belopp är 50 kronor
kr

*Du får automatiskt tillbaka 25% för månadsgåvor på minst 200 kr under ett kalenderår, på totalt upp till 12 000 kr. En månadsgåva på 300 kr ”kostar” dig alltså bara 225 kr, och en på 600 kr endast 450 kr. 

Eldas familj kämpar mot hungern

– Allt jag kan tänka på är hur jag ska få mat till mina barn, säger Elda.

Hon bor i byn Goggie i Sydsudan, ett land hårt drabbat av hungersnöden som just nu hotar miljoner människors liv. Ofta har Elda och hennes familj inget annat att äta än frön från näckrosorna i floden. Under torkan kan inget annat växa. När regnet väl kommer svämmar åkrarna över och grödorna spolas bort.

– Jag ser hur mina barn svälter. Därför måste jag fortsätta kämpa, säger Elda.

Utan mat ingen skolgång

För att få mat samlar hon och barnen pinnar som de försöker sälja som ved på marknaden. Det är tungt arbete och långt att gå. De letar också efter mat i skogen. Just den här dagen har de haft tur och hittat jordnötter. Familjen sitter samlad runt Elda och lyssnar till det snabba klickandet av skalen som öppnas. Hon delar ut nötterna till barnen, som ett efter ett får en liten hög i handen.

Elda är ensamstående mamma till fyra barn. Äldsta dottern Maria är i tidiga tonåren. Hon kämpar ihop med sin mamma för att familjen ska överleva.

– Om det fanns mat kunde jag gå i skolan, men nu måste jag stanna här och hjälpa till, säger Maria.

Hennes blick är beslutsam, och hon tror på en ljusare framtid för sig själv.

– Jag hoppas fortfarande kunna gå i skolan när jag blir större.

Friskare med Röda Korsets hjälp

Röda Korset är på plats i byn där Elda och Maria bor och har borrat en vattenbrunn. En pump som drivs av solceller pumpar upp vatten till Elda och hennes grannar.

– Röda Korset hjälper oss att få rent vatten. Det betyder mycket. Vi slipper bli sjuka av det smutsiga vattnet i floden, säger Elda.

Hur jobbar Röda Korset mot hungern?

Vi är världens största katastroforganisation på plats i 192 länder. När hungersnöd uppstår arbetar vi så här:

  • Vi ser till att människor får nödmat, rent vatten och sjukvård.
  • Vi förebygger hungern genom att hjälpa människor med att producera mat, exempelvis genom att utbilda i jordbruk med mer torkresistenta grödor som klarar ett varmare klimat.
  • Vi ger barn vaccin
  • Vi ser till att människor får rent dricksvatten och jobbar för att stärka kunskapen om hur människor kan undvika de vattenburna sjukdomar som sprids snabbt vid naturkatastrofer.

Fler sätt att stödja