Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Ebola i Uganda – vi kämpar för att stoppa smittan

Ebola sprider sig i Uganda och hotar även grannländer som Sydsudan och Kongo-Kinshasa. Vi kämpar för att stoppa det dödliga virusets framfart.
Ebola sprider sig i Uganda och hotar även grannländer som Sydsudan och Kongo-Kinshasa. Vi kämpar för att stoppa det dödliga virusets framfart.
Publicerad: 27 okt 2022
Lästid: ca

Uganda åter drabbat av ebola

Ebolautbrottet i Uganda bekräftades av landets myndigheter den 20 september 2022. Över hundra fall har upptäckts sedan dess och ett femtiotal personer har dött. Virusutbrottet upptäcktes först i distriktet Mubende i centrala Uganda. Men sedan har människor insjuknat även i distrikten Kassanda, Kyegegwam Kagada, Bunyangabo och i huvudstaden Kampala.

Uganda har ett antal gånger tidigare under 2000-talet haft utbrott som kunnat stoppas. Snabba och effektiva åtgärder är livsviktiga för att begränsa utbrottet och undvika att det spridas över hela landet och till grannländer som Sydsudan och Kongo-Kinshasa.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Anmäl dig senast 18 dec så får du vår unika tygkasse, behåll själv eller ge bort i julklapp!

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Så hjälper Röda Korset i Ebolautbrottets Uganda

Vi är på plats i Uganda och jobbar just nu med full kraft för att hindra smittan och minska lidandet. Vi har hundratals volontärer som hjälper till med bland annat att:

  • Övervaka situationen lokalt och upptäcka nya fall av ebola
  • Sprida information om viruset och hur smittspridning kan undvikas
  • Bistå med ambulanser och psykosocialt stöd
  • Genomföra säkra och värdiga begravningar, vilket är viktigt för att undvika vidare smitta av ebolaviruset

Dödligt virus som sprids

Ebolautbrott är ovanliga men virussjukdomen har en hög dödlighet, särskilt i länder där sjukvården är begränsad. Den som insjuknar får först influensaliknande symptom men det kan sedan förvärras och exempelvis uppstå blödningar i inre organ.

Viruset, som ingår i klassen filoviridae, har flera stammar där Zaire och Sudan-stammarna är de vanligaste. De fall som nu upptäckts i Uganda är av Sudantypen.

Det största kända ebolautbrottet skedde i Västafrika 2014-2016. Då dog äver 11 000 människor. Men det finns också flera exempel på utbrott som varit över efter några månader och med betydligt färre drabbade och avlidna. Hjälpinsatser gör stor skillnad för att rädda liv.