En grupp människor i skyddsdräkter

Ebola i Uganda – vi kämpar för att stoppa smittan

Ebola i Uganda – vi kämpar för att stoppa smittan

Ebola sprider sig i Uganda och hotar även grannländer som Sydsudan och Kongo-Kinshasa. Vi kämpar för att stoppa det dödliga virusets framfart.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Uganda åter drabbat av ebola

Ebolautbrottet i Uganda bekräftades av landets myndigheter den 20 september 2022. Över hundra fall har upptäckts sedan dess och ett femtiotal personer har dött. Virusutbrottet upptäcktes först i distriktet Mubende i centrala Uganda. Men sedan har människor insjuknat även i distrikten Kassanda, Kyegegwam Kagada, Bunyangabo och i huvudstaden Kampala.

Uganda har ett antal gånger tidigare under 2000-talet haft utbrott som kunnat stoppas. Snabba och effektiva åtgärder är livsviktiga för att begränsa utbrottet och undvika att det spridas över hela landet och till grannländer som Sydsudan och Kongo-Kinshasa.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

Så hjälper Röda Korset i Ebolautbrottets Uganda

Vi är på plats i Uganda och jobbar just nu med full kraft för att hindra smittan och minska lidandet. Vi har hundratals volontärer som hjälper till med bland annat att:

  • Övervaka situationen lokalt och upptäcka nya fall av ebola
  • Sprida information om viruset och hur smittspridning kan undvikas
  • Bistå med ambulanser och psykosocialt stöd
  • Genomföra säkra och värdiga begravningar, vilket är viktigt för att undvika vidare smitta av ebolaviruset

Dödligt virus som sprids

Ebolautbrott är ovanliga men virussjukdomen har en hög dödlighet, särskilt i länder där sjukvården är begränsad. Den som insjuknar får först influensaliknande symptom men det kan sedan förvärras och exempelvis uppstå blödningar i inre organ.

Viruset, som ingår i klassen filoviridae, har flera stammar där Zaire och Sudan-stammarna är de vanligaste. De fall som nu upptäckts i Uganda är av Sudantypen.

Det största kända ebolautbrottet skedde i Västafrika 2014-2016. Då dog äver 11 000 människor. Men det finns också flera exempel på utbrott som varit över efter några månader och med betydligt färre drabbade och avlidna. Hjälpinsatser gör stor skillnad för att rädda liv.

Röda Korset volontär utbildar barn om ebola
Här får en grupp barn i Uganda lära sig om ebola. Vår volontär berättar bland annat om hur barnen kan göra för att försöka förhindra ytterligare spridning av viruset.
Ebolautbrott där vitklädd volontär hjälper.

Ebola – fakta om virussjukdomen

Frågor och svar om ebola
Flyktingläger i Uganda.

Uganda – stöd i flyktingkrisen

Läs mer om Uganda