Miljontals människor i centrala Vietnam drabbades när kraftiga regn lade landet under vatten hösten 2020. Vi ger livsviktig nödhjälp på plats.

Vietnam – hjälper efter översvämningarna

Vietnam – hjälper efter översvämningarna

Miljontals människor i centrala Vietnam drabbades när kraftiga regn lade landet under vatten hösten 2020. Vi ger livsviktig nödhjälp på plats.

Sydostasien drabbades av sällan skådade översvämningar och jordskred efter att stormar, tyfoner och kraftiga regn dragit fram i oktober och november 2020. I centrala Vietnam (provinser som Quang Binh, Quang Tri, Thua Thien Hue och Quang Nam) fick det katastrofala följder.

Floder svämmar över

Människor tvingades fly från sina hem. Med små barn och ägodelar på axlarna fick människor sätta sig i säkerhet undan farliga jordskred och översvämmade floder. Över 150 personer dog, och fler än 400 000 hem svämmades över. 1,5 miljoner människor drabbades av katastroferna.

Nguyen Thi Teo (bilden ovan) är en av de som fick sitt liv omkullkastat. Hon och hennes familj isolerades från omvärlden och fick klara sig utan el och rent vatten i flera veckor. Med hjälp av en liten båt tog hon sig upphämtningsplatsen där Röda Korset delar ut förnödenheter.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp
Volontärer lastar av en båt med nödhjälp
Röda Korsets volontärer gör allt för att hjälpa drabbade. Här levereras nödhjälp till människor i Quang Tri-provinsen.

Värsta ovädren på decennier

– Dessa förödande översvämningar är de värsta vi har sett på flera decennier och de slår hårt mot miljontals människors möjlighet till försörjning. Många hade det redan innan svårt på grund av coronapandemin. Överallt har bostäder, vägar och annan infrastruktur hamnat under vatten, säger Nguyen Thi Xuan Thu, på Röda Korset.

Våra kollegor i Vietnam jobbar hårt för att människor ska få hjälp. Vi har stöttat med mat, presenningar och andra saker som krävs för att klara vardagen. Många behöver fortfarande hjälp och vi jobbar bland annat för att reparera och bygga ny hus till människor samt att ge tillgång till rent vatten. Samtidigt jobbar vi också med krisberedskap, så att samhällen är redo inför oväder som kan komma i framtiden.

Volontär går igenom raserat hus.
Volontärer går igenom ett raserat hus efter ett jordskred i Quang Nam provinsen.
Människor på översvämmad gata efter extremväder

Så skyddar du dig mot extrema väder

Extrema väderfenomen
Bild

Här arbetar Röda Korset

Läs om länderna där vi arbetar