Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Rutiner, trygghet och lek - så hjälper du barn på flykt

Har du lärt känna en barnfamilj som har flytt hit till Sverige, kanske från Ukraina? Så här kan du hjälpa barn med svåra krigsupplevelser till en bra sommar.
Har du lärt känna en barnfamilj som har flytt hit till Sverige, kanske från Ukraina? Så här kan du hjälpa barn med svåra krigsupplevelser till en bra sommar.
Publicerad: 20 jun 2022
Lästid: ca

Nu väntar en efterlängtad sommar utan skola och krav för många unga. Men barn som lever på flykt kan behöva extra stöd och rutiner, även när de är lediga. 

- Att vara med om ett krig och tvingas fly innebär att livet vänds upp och ner. Allt som tidigare varit normalt finns inte längre. För barn är det särskilt svårt eftersom de inte har samma förmåga som vuxna att riktigt begripa vad som händer. Att se sitt hem eller skola bombas kan få barn att tro att de aldrig kommer ha någonstans att bo eller kunna gå i skola igen. 

Det berättar Hillevi Torell som möter många barn med svåra upplevelser i sitt arbete som psykoterapeut på Röda Korsets behandlingscenter för krigs- och tortyrskadade i Uppsala. 

"Viktigaste är att vi finns där och lyssnar"

En del barn reagerar genom att bli arga och utåtagerande. Andra blir tysta och slutna och för en del kan man få bilden av att de inte påverkas alls. Men det gör de.  

- Det viktigaste är att vi finns där och lyssnar. Alla bär på en berättelse och många barn vill prata om vad de har varit med om. Vi behöver ge dem utrymme och ta oss tid. 

Hillevi berättar att barn kan ha svårt att sätta ord på sina känslor eller så kan språket vara en begränsning. Då kan man använda andra sätt att nå fram på så att barnen får uttrycka sig. 

- Att rita tillsammans är ett bra tips. Barnen kan teckna vad de känner eller har varit med om. Vi som vuxna kan bekräfta dem genom att titta på teckningarna. Det skapar trygghet. För äldre barn kan musik vara en dörröppnare till samtal om det som är svårt.  

Skapa sommarlovsrutiner 

När vardagen vänds upp och ner är det viktigt med rutiner, för både barn och vuxna. Att ge sommarlovet struktur kan därför vara till stor hjälp för familjer som flytt hit till Sverige.  

- Om du har lärt känna barnfamiljer som flytt hit kan du vara till stort stöd i att hitta på olika typer av aktiviteter. Ta med barn på utflykter, hitta på lekar, visa var det finns badplatser. Fråga vad de brukar göra på sina sommarlov hemma, kanske kan ni göra något helt nytt tillsammans. 

Hillevi betonar vikten av att visa medmänsklighet för människor som lever med ovisshet om framtiden och oro för nära och kära i hemlandet. Att hjälpa barnen blir också ett sätt att avlasta föräldrarna och ge dem en stunds vila. 

- Barn som har varit med om svåra saker behöver få leka, skratta och för en stund glömma allt som har hänt. Det skapar en känsla av normalitet. Hjälp familjer i din närhet med att organisera aktiviteter. Och delta gärna som vuxen, tipsar Hillevi. 

Fem sommarlovstips 

  1. Gör saker tillsammans, låt barnet prata och berätta och ta dig tid för att lyssna.
  2. Planera aktiviteter tillsammans och bestäm tider som ger struktur i en kaotisk vardag.
  3. Glöm inte föräldrarna. Du kan bli en välbehövlig avlastning när du engagerar dig för barnet.
  4. Vi är många som kan göra skillnad – små möten i vardagen kan betyda mycket.
  5. Engagera dig i Röda Korsets verksamheter för nyanlända