Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Vår klimatpåverkan

Vår klimatpåverkan och vad den beror på
Vår klimatpåverkan och vad den beror på

Så jobbar vi med klimatkrisen

Klimatförändringarna påverkar hela vår planet och det är de mest utsatta människorna som drabbas värst. Fattiga människor, människor på flykt och människor som är direkt beroende av naturen för sin överlevnad har sämre möjligheter att hantera klimatförändringarna.

Extremväder som orkaner, torka och översvämningar blir vanligare samtidigt som vattennivåhöjningar och ökenspridning också påverkar människors liv. Röda Kors- och Röda Halvmånerörelsen finns över hela världen och bevittnar dagligen hur klimatkrisen drabbar människor. Detta påverkar också rörelsens arbete och vi jobbar hela tiden med att minska vårt eget klimatavtryck.

Vår klimatpåverkan

Klimatkrisen är kopplad till Röda Korsets humanitära arbete. Vår målsättning är att vi ska minska utsläppen med 10 % varje år från basåret 2016. För att mäta våra utsläpp av växthusgaser samlar vi varje år data från våra flygresor, tågresor, bilresor, papperstryck och energiförbrukning. Resestatistiken inkluderar alla resor varav de flesta görs via vår resebyrå. Alla bokningar som faktureras på tjänsteorganisationen kommer med och resorna kan även gälla förtroendevalda eller frivilliga.

2019 lyckades vi minska utsläppen med 25 % totalt och 28 % per anställd. Den största delen av utsläppen kommer från våra utrikesflyg. Minskningen beror på flera faktorer. 2018 gjorde vi en analys som hjälpte oss att identifiera konkreta åtgärder så som ändrade reseriktlinjer, utbyte av resor till digitala möten, fler tågresor inom Europa, med mera. Våra goda resultat gör oss ännu mer motiverade att fortsätta jobba mot vår målsättning vilket för oss är i linje med vårt humanitära uppdrag och vår policy för hållbar utveckling.