Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Vår organisation

Vi finns i 192 länder i världen för att hjälpa människor i kriser och katastrofer. I Sverige finns lokalföreningar över hela landet där tusentals volontärer är engagerade.
Vi finns i 192 länder i världen för att hjälpa människor i kriser och katastrofer. I Sverige finns lokalföreningar över hela landet där tusentals volontärer är engagerade.

Genom vårt världsomspännande nätverk kan vi hjälpa på ett sätt som ingen annan organisation kan. Vi når fram även när det är svårt.

Röda Korset i världen

Den internationella rödakorsrörelsen består av tre delar som alla vilar på samma värdegrund och styrs av samma principer över hela jorden.

  • I nästan varje land på jorden finns en nationell rödakors- eller rödahalvmåneförening.
  • Alla nationella föreningar samordnar sitt arbete, exempelvis vid akuta katastrofer, genom Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, IFRC, med säte i Schweiz.
  • Rödakorskommittén, ICRC, är rörelsens ansikte utåt i krig och konflikter. ICRC arbetar utifrån ett unikt mandat som bottnar i Genèvekonventionerna. De utbildar i humanitär rätt och ser till att krigets lagar efterlevs. Ofta är ICRC den enda internationella aktör som tillåts verka i konfliktdrabbade områden.

Svenska Röda Korset

Svenska Röda Korset är en allmännyttig ideell förening som grundades 1865. I dag är vi Sveriges största humanitära frivilligorganisation, med över 26 000 volontärer i cirka 600 lokalföreningar över hela landet.

Vi är en viktig förening i den internationella rödakorsrörelsen och en stor bidragsgivare till systerföreningar i andra länder.

Här kan du se våra stadgar (gäller från 1 jan 2020). De fastställdes av vår riksstämma 2019.