Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Vår organisation

Vi finns över hela världen och arbetar förebyggande för att katastrofer inte ska inträffa. Vi finns där om den ändå sker och vi är kvar efteråt – långt efter att andra gett sig av och medierna tystnat.
Vi finns över hela världen och arbetar förebyggande för att katastrofer inte ska inträffa. Vi finns där om den ändå sker och vi är kvar efteråt – långt efter att andra gett sig av och medierna tystnat.

Organisation

Genom vårt världsomspännande nätverk kan vi hjälpa på ett sätt som ingen annan organisation kan.

Röda Korset i världen

Den internationella rödakorsrörelsen består av tre olika delar som alla vilar på samma värdegrund och styrs av samma principer över hela jorden.

192 nationella rödakorsföreningar

I nästan varje land på jorden finns en rödakors- eller en rödahalvmåneförening. De nationella rödakorsföreningarna arbetar i sina respektive länder, men stöder också varandra.

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, IFRC

Alla de nationella rödakorsföreningarna samordnar sitt arbete, exempelvis vid akuta katastrofer, genom Internationella rödakors- och rödahalvmånedfederationen, IFRC, med säte i Schweiz. Läs mer på IFRC:s webbsida.

Internationella rödakorskommittén, ICRC

Rödakorskommittén är rödakorsrörelsens ansikte i krig och konlikt. ICRC arbetar utifrån ett unikt mandat som bottnar i Genèvekonventionerna. De utbildar i den humanitära rätten, ser till att krigets lagar efterlevs. Ofta är ICRC den enda internationella aktör som tillåts verka i konfliktdrabbade områden. Läs mer på ICRC:s webbsida.

Svenska Röda Korset

Svenska Röda Korset är en allmännyttig ideell förening som grundades 1865. I dag är vi Sveriges största humanitära frivilligorganisation, med över 25 000 frivilliga i drygt 700 rödakorskretsar spridda över hela landet.

Vi är en viktig förening i den internationella rödakorsrörelsen och en stor bidragsgivare till systerföreningar i andra länder.

Stadgar för föreningen Svenska Röda Korset, gällande från 2020-01-01 och fastställda av Riksstämman (protokollet från Riksstämman 2019).