Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Fardin om oron och stödet från Röda Korset

Många ensamkommande lever i osäkerhet om hur framtiden i Sverige ska bli. Fardin i Lerum kämpar för att lyckas i skola och få ett fast jobb. "Röda Korset betyder mycket för mig", säger han.
Många ensamkommande lever i osäkerhet om hur framtiden i Sverige ska bli. Fardin i Lerum kämpar för att lyckas i skola och få ett fast jobb. "Röda Korset betyder mycket för mig", säger han.
Publicerad: 24 jan 2020
Lästid: ca

Fardin Azimi, 20 år, kom till Sverige tillsammans med sin bror när han var 16.

– Jag var jätteglad när vi kom fram, men efter ett tag började jag tänka på mina föräldrar. Jag saknade dem jättemycket. Det var tungt. Men det fanns inget val. Hade jag stannat kvar hade jag inte haft någon framtid.

Han berättar att resan hit var lång. Tillsammans med 38 andra tog de sig över Medelhavet i en liten gummibåt.

– Att dö fanns inte som ett alternativ. Jag tänkte bara på framtiden. Det var det som tog mig framåt. Men när jag tänker tillbaka på det nu inser jag hur farligt det var.

Läxhjälp som betyder mycket

Nu bor Fardin i Lerum hos en svensk familj. Han går andra året på byggnadsprogrammet. Matematik är det roligaste ämnet. Fardin omfattas av gymnasielagsbestämmelserna och hoppas att han ska få stanna efter han avslutat sina studier.

– Jag har en enorm drivkraft att prestera bra i skolan och få jobb när jag är klar. Men det är klart, oron finns där. Vad händer om jag och mina kompisar inte får fast jobb när vi är klara med gymnasiet?

Idag är det torsdag och på biblioteket i Lerum är det full fart. Varje vecka ordnar Röda Korset språkcafé och läxhjälp. Det var här Fardin träffade Röda Korset första gången.

– Jag kommer hit varje vecka. Det är trevligt och socialt och vi får bullar och kaffe. Men i börjar var det tufft. Med språket alltså. Det är viktigt att kunna språket, säger han. Det är nyckeln till att komma in i samhället.

Rödakorsvolontären Lisbeth Svarén har varit med ända sen starten 2013 och intygar att det är väldigt populärt.

– Det är alltid massor av besökare här, både på språkcaféet och läxhjälpen. Det är jättebra att vi håller till här på biblioteket. Det är centralt och precis i anslutning till gymnasiet vilket gör att många kommer förbi, säger Lisbeth under tiden som hon ställer i ordning inför dagens verksamhet och hälsar på alla som kommer förbi.

Oron för framtiden ständigt närvarande

Fardin berättar att oron inför framtiden ständigt finns där. Han har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd två gånger.

– När jag kom till Sverige tänkte jag att resan var över. Jag visste inte då att den knappt hade börjat.

Under en period kunde han inte somna på kvällarna. Stressen och oron gav honom magkatarr.

– Väntan skapar ett tomrum. Det känns som att livet sätts på paus. Då betyder det jättemycket att ha något annat att göra, till exempel att få komma hit.

Under den här tiden betydde hans svenska familj och Röda Korset jättemycket för honom.  Fardin berättar att många han känner har mått dåligt. Väntan och oron är så stressande och många kan få svårt att koncentrera sig i skolan.

– Jag vet ungdomar som mått så dåligt att de funderat på att ta sitt liv. Att oron och stressen gör dem förtvivlade.

Aktiviteter som gör skillnad

Varje dag möter unga i Fardins situation Röda Korset i någon av våra 116 kretsar runt om i landet där ensamkommande får stöd av frivilliga. Det är viktiga möten. Att få möjlighet att träffa vuxna som lyssnar och hjälper, men också att få skingra sina tankar och göra saker tillsammans med andra har positiva effekter och kan i många fall vara livsavgörande.

De senaste tre åren har flera verksamheter fått extra stöd genom ett projekt som finansierats av H&M Foundation. Även om detta projekt nu är avslutat, kommer verksamheterna få fortsatt stöd av Svenska Röda Korset för utvecklas.

I Lerum har Röda Korset förutom språkcafé och läxhjälp arrangerat många andra olika aktiviteter tillsammans med kommunen och andra organisationer. Bland annat har de besökt Liseberg, Universeum, gått på bio och gjort utflykter. Fardin har varit med på alla allt.

– Det betyder jättemycket, säger Fardin. Det är bra att få göra något annat. Något kul tillsammans med kompisar. Jag gillar inte att sitta hemma och inte ha något att göra.

Lisbeth håller med om att aktiviteterna har varit mycket uppskattade och populära.

– Att ge ungdomarna en chans att tänka på annat är otroligt viktigt. Att få vara som en helt vanlig ungdom och få känna igen sig i aktiviteter som andra unga pratar om är viktigt.

Fardin berättar att han känner många av de ungdomar som kom till Lerum ungefär samtidigt som honom. Men det tynger honom att alla inte får samma möjligheter, att inte alla omfattas av gymnasielagen. Det är svårt att prata om, men han och hans kompisar finns där för varandra när det är tungt. Det betyder också mycket att Röda Korset finns.

– Jag har lärt mig att det är viktigt att fortsätta att kämpa. Livet fortsätter hela tiden framåt och jag måste göra det bästa av situationen. Det finns inget annat alternativ.