Sture Hemberg har stenkoll på matematiken. Nu använder han sina kunskaper och lär ensamkommande ungdomar att lösa kluriga ekvationer.

Läxläsning med Sture gör skillnad

Läxläsning med Sture gör skillnad

Sture Hemberg har stenkoll på matematiken. Nu använder han sina kunskaper och lär ensamkommande ungdomar att lösa kluriga ekvationer.

Mörka regnmoln skockas över Lidköping när Sture kommer cyklande på sin gamla gröna Skeppshult.

– Hej Sture! ropar Mohammad Zaki och Hedayat Adib glatt.

– Du kanske kan hjälpa mig med ett tal, säger Mohammad och Sture nickar. Visst kan han det.

Med få undantag tar Sture Hemberg cykeln från Brotorp i Norra Härene till De la Gardiegymnasiet inne i stan där han hjälper ensamkommande flyktingungdomar med matte fem dagar i veckan, varje vecka.

Det har han gjort de senaste sex åren. Ändå sedan kommunen fattade beslut om att öppna ett boende för ensamkommande ungdomar. I samma veva letade Sture efter något meningsfullt att ägna sig åt.

– Min svägerska föreslog att jag skulle gå med i Röda Korset och hjälpa till med deras verksamhet. Det tyckte jag lät som en god idé.

Han besökte gamla på ett äldreboende, men kände sig inte särskilt välkommen. Desto mer uppskattad är han bland ungdomar och personal på De la Gardie gymnasiet.

– Det betyder jättemycket, säger Bente Landén som är matte- och nolärare. Eftersom eleverna indelas efter sina svenskakunskaper går det inte att ha gemensamma mattelektioner för alla.

Sture har slagit sig ner hos Mohammad och Hedayat (se bilden). De går båda andra terminen på ett av skolans fem introduktionsprogram och håller på med multiplikation med decimaltal.

–Först när jag läser talen förstår jag ingenting, säger Mohammad. Men nu kan jag jobba lite mer tack vare Sture.

–Han har hjälpt mig i svenska och fysik också, inflikar Reza Ahmedi, som är klar med sina studier men som kommit på besök. Sture är jätteduktig!

–Det är svårt att läsa och förstå talen själv, säger Azmara Mebrahtom, som satsar på att läsa in betyg för att söka till Barn- och fritidsprogrammet.

Sture och Azmara går igenom några decimaltal och plötsligt lyser Azmara upp i ett leende.

–Det är jättekul med matte när man fattar!

Foto & text: Anna Rehnberg