Kärleksfull kram mellan återförenat par

Så kan du själv söka efter din familj

Så kan du själv söka efter din familj

Vi kan genom vårt stora internationella nätverk hjälpa till att efterforska saknade anhöriga på de flesta platser i världen. Eftersom Röda Korset aldrig tar ställning i en konflikt har vi unika möjligheter att ta oss fram där andra inte lyckas.

Kontakta oss

Har du frågor om efterforskning av saknade anhöriga?

Onsdag kl. 09.00–12.00.

Vi kan hjälpa dig att söka efter din familj om

  • Du har förlorat kontakten med den eller de du letar efter på grund av krig, konflikt, naturkatastrof eller migration.
  • Den eller de du letar efter finns utanför Sverige.

Innan du kontaktar oss

Du behöver samla så mycket information som du kan på egen hand innan du kontaktar oss. Börja med att fråga släkt och vänner som du har kontakt med om de vet något om din familj.

Du kan söka på följande webbplatser

På Internationella rödakorskommitténs (ICRC) webbsida publiceras listor och fotografier kopplade till personer som letar efter saknade anhöriga eller som är saknade. Restoring Family Links Online Tracing är indelad utifrån olika konflikter eller var personer befinner sig  som letar efter saknade anhöriga. Genom Svenska Röda Korset kan du få ditt foto publicerat på Trace the Face. Kontakta oss för detta på tel. 020–415 000, tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 09.30-12.00. 

På Facebook kan du söka efter anhöriga eller andra personer som kan tänkas veta något om din familj. Om du är över 13 år kan du skapa ett eget konto där du publicerar ditt namn och din bild.

På Google kan du skriva fullständigt namn på den du söker inom citationstecken, exempelvis “John Doe”, för att få resultat för personer med det fullständiga namnet. Du kan också lägga till information om personen, så som deras yrke, exempelvis om John Doe är doktor så skriver du i sökfältet: ”John Doe” MakeUseOfdoktor. Om du vill söka efter en person på en särskild organisations hemsida, exempelvis Röda Korset, kan du söka på site: RedCross.org ”John Doe”.

Om du tror att dina anhöriga är folkbokförda i Sverige finns det flera sätt att leta efter dem.

Exempel på andra gratis söktjänster

Ibland kan det dröja cirka sex månader efter att personen har blivit folkbokförd i Sverige, innan den kan hittas på detta sätt.

Du kan också kontakta Skatteverket på 0771-567 567 eller besöka deras kontor för att själv söka i deras register.

Om du tror att personen du söker är asylsökande i Sverige kan du kontakta Migrationsverket. Du kan kontakta migrationsverket via mail eller genom att besöka ett av deras servicecenter. Ange ditt LMA-nummer, ditt namn och din relation till personen du letar efter.

När du har samlat all information du kan är du välkommen att kontakta oss.