Leende man kramar kvinna och pojke

Äntligen kan de kramas igen!

Äntligen kan de kramas igen!

Det var nära att han gav upp. Men stödet från Röda Korset gjorde att Tedros orkade fortsätta kämpa för att få återförenas med sin familj.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

Tedros Leggse och Merhawit Yohanns kommer från Eritrea. I hemlandet var situationen svår och därför kände de sig tvungna att lämna. Men under flykten splittrades paret åt. Merhawit fängslades för att hon flytt och hamnade till slut i Uganda. Tedros lyckades ta sig till Sverige.

– Jag kom till Östersund. Det kändes bra att vara här, men jag var ledsen över att min fru inte var med. Jag bodde ensam och det var svårt.

Tedros fick uppehållstillstånd och började att jobba som skogsarbetare och truckförare. Efter några år påbörjades processen med att få till familjeåterförening i Sverige. Han kunde åka iväg och besöka Merhawit i Uganda och för två och ett halvt år sedan föddes sonen Hiyab.

Men att få familjen till Sverige drog ut på tiden. Att uppfylla Migrationsverkets krav var inte lätt. Tedros blev bland annat tvungen att hitta en större lägenhet för att Merhawit och Hiyab skulle få komma.

– Ibland kändes det hopplöst, som att det aldrig skulle kunna gå vägen, säger Tedros.

Samtidigt var sonen i Uganda sjuk och läkaren som de betalade gav ingen hjälp. Merhawit berättar att vardagen var tuff och framtidsutsikterna dåliga. Och hon saknade sin man.

– Det var väldigt tungt, säger hon.

För Tedros började hoppet försvinna. Han var på väg att ge upp Sverige och flytta. Men efter att han pratat med Irene Fregelin på Östersunds rödakorskrets som varit hans stöd i processen med familjeåterförening kom han på andra tankar.

– Vi valde att kämpa vidare, säger Tedros.

Drygt två år efter att processen inletts fick Tedros ett telefonsamtal. Äntligen skulle familjen få komma.

– Jag var på jobbet när jag fick veta det, men efter det kunde jag inte fortsätta jobba. Det var väldigt känslomässigt, säger han.

I augusti 2019 kom Merhawit och Hiyab till Arlanda flygplats. Tedros var på plats för att möta dem.

– Vi kramade om varandra. Min son tittade på mig och såg att pappa är här nu, det var speciellt, säger Tedros.

– Jag var så glad. Vi hade varit tvungna att leva ifrån varandra under så lång tid, säger Merhawit.

Nu bor familjen tillsammans i Östersund. Hiyab är frisk och går i förskolan. Merhawit är gravid igen och Tedros jobbar på. Framtiden är ljusare än på länge.

– Vi mår mycket bättre. Det känns jättebra nu när vi är tillsammans, säger Tedros.

Efter vårt besök har paret nu också fått en dotter.