Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Torkan har lett till hungersnöd

Angong har fått hjälp av Röda Korset med fröer och jordbruksredskap för att kunna odla olika grödor. Familjen får mat och en del av skörden kan också säljas på marknaden.
Angong har fått hjälp av Röda Korset med fröer och jordbruksredskap för att kunna odla olika grödor. Familjen får mat och en del av skörden kan också säljas på marknaden.
Publicerad: 12 sep 2019
Lästid: ca

Långa perioder av torka, konflikt och våld i Sydsudan har lett till att mer än hälften av befolkningen lider av kronisk hunger. Röda Korset hjälper människor att börja odla för att försörja sig och äta sig mätta.

Angong: ”I väntan på bebisen arbetar jag på åkern”

"Jag är gravid i nionde månaden med mitt andra barn och det kan komma vilken dag som helst nu. Den här gången hoppas jag det blir en flicka för jag har redan en pojke som ser fram emot att bli storebror.

I väntan på att bebisen ska födas arbetar jag på åkern. Torkan har slagit hårt här i Sydsudan och vi måste hjälpas åt. Inför regnsäsongen har vi fått fröer och jordbruksredskap av Röda Korset så att vi ska kunna odla jorden när regnet väl kommer. Vi ska odla sex olika grödor som kompletterar varandra."

Äter en gång om dagen

"Tanken med det är att det ska bli näringsmässigt bra för oss som ska äta av skörden, men också att vi ska kunna sälja det som blir över på marknaden. Förutom att vi blir mätta får vi en inkomst och kan försörja våra familjer.

Nu äter vi bara en eller i bästa fall två gånger om dagen, men förhoppningsvis blir det bättre när det börjar växa och vi kan skörda. Det blir bra för mig och min familj."

6 miljoner människor lider av matbrist i Sydsudan

70 000 hushåll per månad får matpaket som räcker i fyra veckor av Röda Korset. Det motsvarar 7 000 ton mat till 420 000 människor varje månad.
400 000 har fått tillgång till rent vatten.
390 000 människor har fått utsäde och jordbruksredskap för att kunna bruka jorden.
245 000 personer har fått fiskeutrustning.