Nödläge i Libyen och Marocko

Ge en gåva till vårt katastrofarbete världen över >

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Psykisk ohälsa bland ensamkommande ungdomar

Många ensamkommande ungdomar känner oro eller ångest. Är du en av dem? Här kan du ta del av våra råd om vad du själv kan göra för att må bättre och vart du kan vända dig för hjälp.
Många ensamkommande ungdomar känner oro eller ångest. Är du en av dem? Här kan du ta del av våra råd om vad du själv kan göra för att må bättre och vart du kan vända dig för hjälp.

Det är svårt man har aldrig pratat om känslor. Och man har hela tiden hört det här att du är en man, du ska inte prata om känslor. Du ska inte gråta. (Benjamin)

Att må dåligt på insidan är inget ovanligt – och det är viktigt att du som mår psykiskt dåligt förstår att du inte är konstig, annorlunda eller att du behöver skämmas för det.

Röda Korset har träffat Ali, Furqan, Hekmat, Benjamin och Karim – som alla tvingades lämna sina tidigare liv och söka trygghet i Sverige. De har alla känt sig oroliga och har haft problem med psykisk ohälsa på grund av sina upplevelser. Genom att berätta om sina känslor hoppas de hjälpa fler i samma sits att våga prata om hur man egentligen mår.

Jag pratar med min kompis. Han bryr sig om vad jag säger. Det känns bra. (Ali)

Det är också viktigt att du inte håller dina tankar och känslor för dig själv, för det kan göra att du mår ännu sämre. Försök istället att prata med en kompis eller en vuxen som du litar på. Det kan vara kuratorn på din skola, din fotbollstränare eller någon annan som du känner förtroende för.

Vad händer i kroppen?

Vid psykisk ohälsa är det vanligt att du har huvudvärk, ont i kroppen eller magen. Att ha svårt att sova, känna sig trött, ha dålig aptit och svårt att sitta still är andra vanliga reaktioner.

Hur kan du känna?

Du kan känna dig ledsen, nedstämd, arg, osocial eller otillräcklig. Att tänka mycket, glömma bort saker eller känna skuld är också vanligt.

Vad kan du göra?

Om du känner igen dig i det vi beskrev finns det saker du kan göra för att må bättre.

  • Försök att äta, sova och röra på dig regelbundet.
  • Gör saker du mår bra av. Det kan vara att lyssna på musik, gå en promenad eller titta på film. Försök komma ihåg vad som tidigare brukade göra dig glad.
  • Håll kontakten med personer du känner dig trygg med. Om ni inte kan träffas personligen så kan ni umgås på andra sätt, till exempel via sociala medier, video- eller telefonsamtal.

Behöver du mer hjälp?

Vi på Röda Korset har lång erfarenhet av kriser och katastrofer och finns här för dig, och du kan höra av dig till oss om du vill ha råd och stöd för hur du kan hantera just din situation.
Du hittar mer information om vad vi kan hjälpa dig med här.