Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Vård för papperslösa och andra migranter

Om du behöver vård men saknar tillstånd att vistas i Sverige kan vi ge dig hjälp och stöd för att komma i kontakt med vården via vår vårdförmedling.
Om du behöver vård men saknar tillstånd att vistas i Sverige kan vi ge dig hjälp och stöd för att komma i kontakt med vården via vår vårdförmedling.

Information med anledning av coronaviruset

Vår mottagning på Mariatorget (Hornsgatan 54) har öppet som vanligt måndag till torsdag 9.00-16.00, fredag 9.00-12.00. Vår mottagning på Rödakorshuset i Skärholmen (Jägerhorns väg 8) har öppet tisdagar 9.00-15.00. Vår mottagning för ensamkommande har just nu endast öppet på Mariatorget.

Om du har feber, hosta, snuva eller halsont ring innan du besöker oss. Här finns Information på andra språk om coronaviruset (COVID-19). Ta hand om dig själv och visa hänsyn mot andra.

Information with regards to the Coronavirus

Our clinic at Mariatorget (Hornsgatan 54) is open as usual Monday to Thursday 9.00-16.00, Friday 9.00-12.00. Our clinic at Rödakorshuset in Skärholmen (Jägerhorns väg 8) is open on Tuesdays 9.00-15.00. Our clinic for unaccompanied minors is at the moment only open at Mariatorget.

If you have symptoms such as sore throat, coughing, runny nose and/or fever, call before visiting us. Here you can find links to information in other languages about the Coronavirus (COVID-19). Take care of yourself and be considerate of others.

Kontakta oss

Nationell rådgivning

Telefontid: måndag och torsdag kl 09.00–12.00 samt 13.00-15.00, tisdag, onsdag och fredag endast kl 09.00-12.00. Att ringa oss är kostnadsfritt. Boka gärna tid för besök via telefon eller mejl. MEJL: papperslos@redcross.se SMS: 0723 - 49 98 08 .

Kontakta oss

Mottagning på Mariatorget

Drop in: måndag–torsdag kl. 09.00-16.00, fredag 9:00-12:00. Boka gärna tid innan du kommer så du vet att vi är på plats.

Kontakta oss
Kontakta oss

Mottagning för ensamkommande

Vi hänvisar till vår mottagning på Mariatorget.

Kontakta oss

Rödakorshuset i Skärholmen

Öppet för vård och vårdrådgivning: Tisdagar kl.09.00–16.00. Rödakorshuset erbjuder allt från vardagliga nödvändigheter som tillgång till dusch, tvättmaskin och mat, till att träna svenska, olika sociala aktiviteter och engagemang samt vårdrådgivning.

Kontakta oss

Så arbetar vi

På vårdförmedlingen arbetar vi för att ge vård och stöd till papperslösa och andra migranter som faller utanför samhällets skyddssystem. På vår mottagning i Stockholm arbetar sjuksköterskor som ger vård och stöd till patienter, vi har också en nationell rådgivningstelefon dit du kan ringa om du har frågor. Vi hjälper till med hänvisning och kontakt in i den ordinarie sjukvården för att du som är papperslös ska få den vård du har rätt till. Vi ordnar regelbundet läkarmottagning för patienter som inte kan få vård inom den offentliga sjukvården.

I denna film berättar Sandra Dolietis, leg. sjuksköterska vid Röda Korsets vårdförmedling i Stockholm, om vilka rättigheter papperslösa har till vård och hur man tolkar begreppet "vård som inte kan anstå":

Se filmen om papperslösas rättigheter till vård

Information och utbildning

Utöver detta informerar och utbildar vi i frågor som gäller rätt till vård och vi är en kunskapsbas för våra medarbetare och frivilliga som har frågor och som möter behov kopplat till vård för papperslösa och andra migranter.

Information om rätt till vård för papperslösa

Den 1 juli 2013 trädde en lag i kraft som gav papperslösa laglig rätt till viss subventionerad hälso- och sjukvård. Läs om lagen om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd på Sveriges Riksdags hemsida.

Stödmaterial för vårdpersonal

Vi har tagit fram ett kortfattat stödmaterial kring rätten till sjukvård för papperslösa:

I korthet: Lagen ger olika rättigheter för vuxna och barn

Vuxna papperslösa har samma rätt till hälso- och sjukvård som vuxna asylsökande. Detta innefattar vård som inte kan anstå, inklusive tandvård, mödrahälsovård – till exempel graviditetskontroller – preventivmedelsrådgivning, vård vid abort och en hälsoundersökning. Utöver det har landstingen möjlighet att erbjuda vård upp till samma nivå som för bosatta. Vårdpersonal bedömer om vården kan anstå eller inte.

Papperslösa barn som vistas i Sverige ska erbjudas samma vård som bosatta och asylsökande barn, det vill säga subventionerad fullständig hälso- och sjukvård inklusive regelbunden tandvård.

  • Som papperslös betalar du 50 kronor i patientavgift för läkarbesök på vårdcentral.
  • Besök på akutmottagning, eller hos specialistläkare utan remiss från vårdcentral, kostar cirka 400 kronor.
  • Hälsoundersökningen och vård som sker med stöd av smittskyddslagen ska vara avgiftsfri.

Har du frågor om rätt till vård och vad som gäller? Kontakta gärna vår nationella rådgivning på 020-211 000.

Rapporter

Information in other languages

Information about care for undocumented immigrants

Information about what applies to schooling for the undocumented

Har du synpunkter på vården?

Dina synpunkter är viktiga för oss, det kan bidra till att förändra och förbättra den vård vi erbjuder.

Tyck till om vården