Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Är du förberedd om krisen kommer?

Om det blir strömavbrott, skogsbrand eller vattenbrist – vad gör du då? Här tipsar vi om hur du lägger upp en krisplan, packar en krislåda och på andra sätt står bättre förberedd om krisen kommer.
Om det blir strömavbrott, skogsbrand eller vattenbrist – vad gör du då? Här tipsar vi om hur du lägger upp en krisplan, packar en krislåda och på andra sätt står bättre förberedd om krisen kommer.

Vid en kris eller katastrof kan det som du tar för givet i vardagen plötsligt sluta att fungera. Kanske försvinner elen, kranvattnet, värmen eller kommunikationsmöjligheterna. För att kunna hantera något sådant är det viktigt med din egen beredskap. Att vara förberedd på svåra situationer gör skillnad.

Här ger vi dig tips på hur du ser över din hemberedskap och kan lära dig första hjälpen. Men också hur du kan skydda dig när naturkatastrofer slår till där du befinner dig – i Sverige eller på resa i ett annat land. Tänk också på att medmänsklighet och samarbete är avgörande under en kris! 

Bli krisredo i hemmet – viktiga saker att tänka på

I en kris kommer samhällets resurser i första hand gå till de som behöver det allra mest. Utgå därför från att du kan behöva klara dig själv i 72 timmar, det vill säga tre dygn. Då är det bra att kolla upp vad du ska tänka på och vilka saker du bör ha hemma. Hur har du det med saker som mat, vatten, värme, ljus, informationsteknik, husapotek och betalmedel? Kolla in våra tips på hur kan preppa och förbereda dig:

Om en naturkatastrof slår till där du är

Att hamna mitt i en naturkatastrof är något man verkligen vill undvika, både i Sverige och utomlands. Om det ändå skulle ske är det bra om du har koll på hur du ska agera. Här är våra experters viktiga och handfasta råd för olika katastrofer som översvämning, skogsbrand, storm, orkan och jordbävning:

Lär dig första hjälpen

Vad gör du om en medmänniska ligger medvetslös på marken och inte andas? En del i en god krisberedskap är att kunna ge första hjälpen. Alla kan lära sig grunderna. Våga agera och rädda liv – kolla in våra tips och råd:

Råd och information i coronakrisen

Coronaviruset och sjukdomen covid-19 påverkar livet i Sverige och resten av världen. Här får du information om situationen och råd om hur du kan hantera oro, stress och sorg:

Krisberedskap

Har du frågor om krisberedskap?

Mejla eller ring oss, alla vardagar kl. 10.00-12.00 och 13.00-16.00.