Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Är du förberedd om krisen kommer?

Om det blir översvämning, strömavbrott, skogsbrand eller vattenbrist – vad gör du då? Här ger vi dig tipsen som gör dig förberedd om krisen kommer.
Om det blir översvämning, strömavbrott, skogsbrand eller vattenbrist – vad gör du då? Här ger vi dig tipsen som gör dig förberedd om krisen kommer.

Kriser kommer utan förvarning. De kan inträffa i vardagen eller när vi är på semester. För att vara krisredo ska du helst kunna klara dig upp till en vecka på egen hand. Det kan vara svårt under sommaren, på resan eller i stugan. Vi har tipsen som hjälper dig bli bättre förberedd för det oförutsedda.

6 tips som gör dig krisredo!

 • 1. Håll kontakten
  Se till att någon vet var du är på väg om du ska på resa, och håll kontakten under tiden.

 • 2. Bra att ha-saker
  Packa ett kit med saker som kan vara användbara i en kris: Nödvändiga mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio.

 • 3. Väderkoll
  Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att väder i fjällen eller på sjön kan förändras snabbt.

 • 4. Första hjälpen
  Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. 

 • 5. Följ nyhetsrapporteringen
  Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen till den lokala radiokanalen. På krisinformation.se publiceras konstant aktuell information om kriser i vårt land. 

 • 6. Viktiga nummer
  Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil.

Bli krisredo i hemmet – viktiga saker att tänka på

I en kris kommer samhällets resurser i första hand gå till de som behöver det allra mest. Utgå därför från att du kan behöva klara dig själv i upp till en vecka. Då är det bra att kolla upp vad du ska tänka på och vilka saker du bör ha hemma. Hur har du det med saker som mat, vatten, värme, ljus, informationsteknik, husapotek och betalmedel? Kolla in våra tips på hur kan preppa och förbereda dig:

Om en naturkatastrof slår till där du är

Att hamna mitt i en naturkatastrof är något man verkligen vill undvika, både i Sverige och utomlands. Om det ändå skulle ske är det bra om du har koll på hur du ska agera. Här är våra experters viktiga och handfasta råd för olika katastrofer som översvämning, skogsbrand, storm, orkan och jordbävning:

Lär dig första hjälpen

Vad gör du om en medmänniska ligger medvetslös på marken och inte andas? En del i en god krisberedskap är att kunna ge första hjälpen. Alla kan lära sig grunderna. Våga agera och rädda liv – kolla in våra tips och råd:

En person tar stöd av en annan inför att ge krisstöd.
Webbkurs: Våga möta

Den här kursen lär dig att ge krisstöd och möta människor som reagerar på olika vis vid en kris.

Webbkurs Våga möta

Råd och information i coronakrisen

Coronaviruset och sjukdomen covid-19 påverkar livet i Sverige och resten av världen. Här får du information om situationen och råd om hur du kan hantera oro, stress och sorg:

Krisberedskap

Har du frågor om krisberedskap?

Mejla eller ring oss, vi har öppet vardagar kl. 10–12 och 13–16. Under juni, juli och augusti är våra öppettider kl. 10-12 och 13-15 på vardagar.