Barn blåser såpbubblor

10 goda nyheter från 2022

10 goda nyheter från 2022

Det var ett krisens år, 2022. Krig i Europa, klimatförändringar, inflation och hungersnöd. Men det hände också mycket bra som ger hopp om framtiden. Vi listar 10 goda nyheter från året som gick!

1. Enorm vilja att hjälpa Ukraina

Givarviljan såg inga gränser 2022. Kriget i Ukraina fick svenskarna att skänka nära 450 miljoner kronor till Röda Korsets insatser för drabbade människor. Bara i Ludvika fick Röda Korsets lokalförening snabbt in 50 000 kr på att sälja hembakat bröd och skramla med bössor på stan.

Engagemanget från svenska folket betyder mycket för människor i krigets Ukraina liksom för de miljontals som har tvingats fly utomlands. Pengarna kommer behövas under lång tid framåt, för att hjälpa människor att överleva och för att bygga upp det som har förstörts. 

Läs mer: Rapport från Ukraina

Natalia och hennes tre barn får ett hygien-kit
Natalia och henne tre barn Hanna, George och Fedir får hygien-kit av oss. De har flytt från Charkivområdet och trots det svåra läget är de väldigt glada över den hjälp som medmänniskor ger.

2. Många vill hjälpa med läxor

– Jag gillar att göra något som betyder något för någon annan. Att ge av sin tid är ett bra alternativ till att donera pengar. Det har jag gjort innan, men nu är jag läxhjälpare. Det ger så mycket energi och jag älskar att lära känna barnen här!

Klara Mahrs, 25, är en av Röda Korsets läxhjälpare i Bredäng, Stockholm. Här ökar intresset för att ställa upp som volontär och hjälpa till, inte minst bland unga.

– Som läxhjälpare får jag massor av energi, både av barnen och de andra läxhjälparna, säger Klara. Det är ju inte bara läxorna som vi finns till för att hjälpa till med. Ibland är det andra saker som barnen och ungdomarna vill prata om som är minst lika viktigt. Då kan det vara fint att det finns en vuxen som vill hänga med dem lyssna. Det kan vara kärleksproblem eller vad som helst.

Läs mer: Här har vi läxhjälp

Klara Mahrs erbjuder läxhjälp i Bredäng
Klara Mahrs tycker det är kul att lära känna de som kommer till läxhjälpen i Bredäng. - Det händer ibland att vi springer på varandra på Hemköp och då hejar alla. Det är en härlig känsla, säger hon.

3. Proteser till tusen

Visste du att Röda Korset driver alldeles egna protesverkstäder? I Afghanistan finns hela sju stycken spridda runt om i landet. Tusentals människor som skadats av minor eller behöver proteser av andra skäl får hjälp att gå igen. Bara under första halvåret i fjol tillverkades 16 000 proteser i Afghanistan.

Läs mer: Afghanistan – vi hjälper de som behöver det mest

Abdullah kan äntligen gå som sina vänner. Han är en av många som får hjälp på våra rehabiliteringscenter i Afghanistan.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

4. Allt fler friska i flyktingläger

Smutsigt vatten och brist på latriner sprider sjukdomar i många av världens flyktingläger. Men i Parolinya i Uganda, där många lever på flykt från Sydsudan, blir människor i stället friskare. Tack vare Röda Korsets satsning på att borra efter vatten, bygga latriner och sprida kunskap om hur man håller sig frisk har 13 000 människor fått bättre hälsa. Sjukdomar till följd av smutsigt vatten har gått ner med 44 procent på två år!  

Läs mer: Vatten och sanitet – livsviktiga insatser

ff
Rent vatten gör stor skillnad i flyktinglägret Parolinya i Uganda.

5. Poppis med second hand

Att handla kläder och prylar second hand är hållbart, roligt och allt mer populärt. Samtidigt som försäljningen och intresset fortsätter att öka har vi nyöppnat många butiker för att möta kunderna i fina och fräscha lokaler. En ny butik som öppnat 2022 är den i centrala Rättvik.

Runt om i Sverige har vi nu över 250 butiker och under året har vi tagit emot omkring 1500 ton textiler från våra givare. Efter att vi sålt de inlämnade grejerna går överskottet till hjälpinsatser lokalt och internationellt. På så sätt kan second hand också rädda liv.

Läs mer: Kolla in våra second hand-butiker

Lisbeth Lindén och Marianne Wennström
Lisbeth Lindén och Marianne Wennström i den nyöppnade butiken i Rättvik.

6. Vaccin som räddar liv

Under 2022 kom äntligen nyheten att covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Röda Korset har spelat en stor roll i att bekämpa viruset, både via samhällsinformation och genom att bistå med stöd vid vaccineringar.

Röda Korset ser också till att människor skyddas mot andra farliga sjukdomar. På våra mobila barn- och mödravårdskliniker i Somalia ges till exempel vaccin mot difteri, kikhosta, stelkramp, polio och mässling.

Läs mer: Sjukdomar och hur vi räddar liv

Barnmorskor ger vaccin ute på landsbygden
En av våra barnmorskor förbereder mässlingsvaccin ute på landsbygden i Somalia.

7. Får fler unga att må bra 

Bostadsområdet Tjärna Ängar i Borlänge förknippas ofta med kriminalitet, arbetslöshet och utanförskap. Men bakom de svarta tidningsrubrikerna pågår mycket annat, som Röda Korsets filmsatsning på unga och hur det mår. '

– Vi frågade ungdomar om deras behov och många ville prata om psykisk hälsa. Det har resulterat i flera kortfilmer om tabun kring att må dåligt och hur de kan brytas, berättar Sara Hedrenius på Röda Korset.  

Filmerna kommer spridas digitalt över hela landet.  

– Psykisk hälsa är ett viktigt ämne att prata om. Bara en liten konversation kan vara något som ändrar mycket, det kan börja med att någon frågar hur du mår, säger Nasro Omar Ibrahim, en av tjejerna som medverkar i projektet. 

Läs mer: Psykiska hälsa - tips och råd

Fem unga kvinnor i engagerat samtal
Spännande och viktiga samtal sker i Borlänge.  

8. Familjer kan kramas igen

Krig och katastrofer slår sönder familjer. Varje dag kämpar Röda Korset för att föräldrar och barn som har kommit ifrån varandra ska få återförenas. I somras gav många års efterforskningsarbete i krigets Kongo-Kinshasa ett fantastiskt resultat. 83 barn som hade varit försvunna från sina familjer i flera år kunde åka hem igen. Åratal av oro och ovisshet var över.

Läs mer: Familjeåterförening – så hjälper vi

83 barn som återförenas med sin familjer
"För alla dessa familjer är det en enorm lättnad att få tillbaka sina barn efter en desperat väntan, utan att veta vad som hände med dem under striderna", säger Maya El Hage, på Röda Korset i Demokratiska republiken Kongo.

9. Återbruk i tyfonens spår

Tyfonen Rai slog hårt mot Filippinerna förra vintern. Röda Korset bidrog snabbt med både pengar och experthjälp, bland annat för att ge människor rent vatten när vattensystemen kollapsade.

Tusentals människor har fått bra dricksvatten och sluppit bli sjuka av kolera och andra farliga sjukdomar. Vi lyckades reparera gamla mobila vattenreningsverk som använts vid tidigare katastrofer och kunde återanvända dem. Återbruk funkar alltså även i kriser! Det är klimatsmart och vi sparar pengar genom att vi inte behöver skicka ny utrustning, berättar Röda Korsets Daniel Aftonfalk från Filippinerna.

Läs mer: Vad är en tyfon?

Människor får rent vatten efter tyfon
Efter tyfon Rai hjälper Röda Korset människor med rent vatten.

10. Clowner som livar upp

Förra året kickade Röda Korset igång en rolig och viktig storsatsning på att få människor att må bättre och känna sig mindre ensamma i vårt samhälle. Tillsammans med Clowner utan gränser ska människor runt om i Sverige nås av kreativa och roliga aktiviteter som skapar gemenskap och minskar ensamhet. Satsningen är möjlig tack vare stöd från Postkodlotteriet och kommer att pågå till 2026.

Läs mer: Folkhälsoresan

Man i gul skjorta bär barn på axlarna
Tillsammans med Clowner utan gränser sprider vi glädje och bidrar till bättre hälsa.
Frivilliga handlar mat under pandemin

Röda Korsets historia

Läs om vår historia

Läs mer om vår värld