Barn blåser såpbubblor

10 goda nyheter från 2023

10 goda nyheter från 2023

Många mörka rubriker präglade 2023 med krig, kriser och naturkatastrofer. Men det hände också mycket positivt och hoppfullt. Vi listar tio glada nyheter från året som gick.

1. Stor vilja att hjälpa drabbade av jordbävning

Förödelsen var enorm efter att Syrien och Turkiet drabbades av kraftiga jordskalv i februari 2023. Mitt i det svåra fanns också ljusglimtar – viljan att hjälpa var massiv, inte minst bland givare i Sverige. 

Tack vare det engagemanget har vi kunnat vi hjälpa miljontals. Vi har delat ut mat, rent vatten, hygien-kit och gett tak över huvudet. Det har också varit viktigt att se till människors psykiska mående. I Latakia i Syrien har vi exempelvis ordnat roliga aktiviteter för barn. Att leka med ballonger är ett välkommet avbrott som sprider hopp och glädje.

Läs mer: Så hjälper vi efter jordbävningen i Turkiet och Syrien

Våra volontärer i Syrien ordnar aktiviteter för barn och jobbar för att alla ska må bra. I Latakia, som drabbades hårt av jordbävningen, är stämningen på topp när färgglada ballonger tas fram.
Våra volontärer i Syrien ordnar aktiviteter för barn och jobbar för att de ska må bättre. I Latakia, som drabbades hårt av jordbävningen, är stämningen på topp när färgglada ballonger tas fram.

2. Tusentals nya hus efter brand i flyktingläger

Fjortonårige Mohammad Shahid och hans familj är en av alla som fick ett nytt hem efter en brand i flyktinglägret Cox Bazar i Bangladesh. Den 5 mars förstördes 7 400 hem och många flyktingar stod återigen utan tak över huvudet. Med hjälp från Röda Korset har många kunnat flytta in i en ny bostad.

– Utan ett hem kan vi inte skydda oss från stormar och extrem värme. Jag och mina föräldrar är glada för hjälpen vi fått, säger Mohammad.

Cox Bazar är det största flyktinglägret i världen. Här lever många under tuffa förhållanden i ett område som dessutom ofta drabbas av svåra skyfall och stormar.

Läs mer: Vårt arbete i Bangladesh

Mohammad Shahid kan gå i skolan och följa sin dröm om att bli lärare.
Mohammad Shahid kan gå i skolan och följa sin dröm om att bli lärare.

3. Praktik hos Röda Korset gav Kristian jobb

Kristian Karimi i Hudiksvall gjorde praktik på Röda Korset och nu har han fått jobb på ett byggföretag. Han berättar att han varken kunde läsa eller skriva när han kom till Sverige för åtta år sedan och att praktiken blev hans väg till ett jobb.

– Jag kan inte sitta hemma och titta på tv utan jag måste ut och träffa folk, tänkte jag. Så jag frågade om jag kunde få praktik på Röda Korset i Forsa. Där jobbade jag sedan i tre år, lärde känna en massa folk och lärde mig språket, berättar Kristian.

Läs mer: Vill du bli volontär? Hitta uppdrag här

I dag har Kristian fast anställning på ett byggföretag där han snickrar och gör markjobb.
I dag har Kristian fast anställning på ett byggföretag där han snickrar och gör markjobb.

4. Protes gör att Maria kan gå igen

Visste du att Röda Korset driver alldeles egna protesverkstäder? I Afghanistan finns hela sju stycken spridda runt om i landet. Tusentals människor som skadats av minor eller behöver proteser av andra skäl får hjälp att gå igen. En av dem är den lilla flickan Maria, som miste sitt ena ben i ett jordskalv. Efter att ha gjort en lång resa till vårt center i Faizabad har hon fått hjälp och kan gå igen med sin benprotes. Lycka till framåt Maria, du är en kämpe!

Läs mer: Afghanistan – vi hjälper de som behöver det mest

Maria tränar med sin nya protes på vår klinik.

Rädda liv varje månad

Din månadsgåva gör skillnad! Du är med världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
  1. Belopp
  2. Personuppgifter
  3. Signering
Välj belopp
Fyll i valfritt belopp

5. Så stoppas sjukdomar bland barnfamiljer

Gladis och hennes volontärkollegor på Röda Korset i Guatemala gör hjälteinsatser för barns hälsa. 1 250 familjer på Guatemalas landsbygd har fått livsviktig kunskap i hur sjukdomar kan förhindras. De har gått runt och knackat dörr för att hjälpa familjer med råd och tips om hur de håller sig friska.

– Genom att följa råden, till exempel hur viktigt det är att tvätta händerna, mår alla bättre, och familjerna slipper ta barnen till sjukhuset, säger Gladis.

Läs mer: Så jobbar vi för att förebygga sjukdomar

ff
Gladis Gómez informerar om hur man undviker vanliga sjukdomar.

6. Fler är krisredo i Sverige

Svenskarna blir allt bättre på krisberedskap. Krislådor fylls med bland annat mat, vatten och batteridrivna radioapparater. Enligt en undersökning säger sig sex av tio svenskar ha gjort förberedelser hemma. Det är en ökning med 18 procent jämfört med 2022.

– Alla kan förbereda sig utifrån sina förutsättningar. En krislåda hemma är en bra start, den kan vara både stor och liten, säger Daniel Norman, krisexpert hos Röda Korset som utbildar allmänheten i att stå bättre rustade inför samhällskriser.

Läs mer: Krisberedskap – lär dig mer

En välfylld krislåda är bra att ha hemma, konstaterar Daniel Norman.
En välfylld krislåda är bra att ha hemma, konstaterar Daniel Norman.

7. Klimatsmart vatten med hjälp av solen

Rent vatten är livsviktigt, men långt ifrån en självklarhet på många platser i världen. Röda Korset i Ghana använder solen för att se till att fler får vatten. I en av byarna i Obretemaregionen har solcellsdrivna vattenstationer installerats. Hit kan byborna komma och hämta rent vatten när som helst under dygnet.

Joyce Oforiwah är en av dem. Hon ger två tummar upp för hjälpen och berättar att hon inte längre känner sig oroad för att bli sjuk av vatten. 

– Vattnet smakar gott och jag är inte rädd att något ska hända mig när jag dricker, säger Joyce.

– Alla här hämtar nu sitt vatten från den här vattenstationen, och de kan sköta den helt själva, säger Regina Nyamevor som är volontär på Röda Korset.

Läs mer: Rent vatten är livsviktigt

Joyce Oforiwah ger Röda Korsets volontär Regina Nyamevor tummen upp för hjälpen med rent dricksvatten.
Joyce Oforiwah ger Röda Korsets volontär Regina Nyamevor tummen upp för hjälpen med rent dricksvatten.

8. Konst leder till ökad gemenskap

Genom konst och kreativitet möts utrikesfödda kvinnor på Röda Korsets mötesplats på Södermalm i Stockholm.

– Vi hämtar glädje och inspiration från vår konst och hjälps vi åt när vi träffas. Även om vi stöter på utmaningar i ett nytt land, kan vi övervinna dem tillsammans, säger en av deltagarna, Hacer Korucu.

Deltagarnas konst, till exempel broderi och smycken, säljs sedan i Röda Korsets second hand-butiker. Initiativet är ett samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet och Hand in Hand for Women.

Läs mer: Hitta mötesplatser och aktiviteter nära dig

Fem kvinnor i engagerat samtal.
Träffarna hos Röda Korset är viktiga för att knyta nya kontakter.

9. Tusentals får hjälp i tuff torka

Med bara ett 30-tal anställda har Röda Korset gjort stordåd i Djibouti. Perioder av torka har slagit hårt mot landet, men trots det har den lilla skaran rödakorsare lyckats hjälpa människor från grannländerna Etiopien och Somalia med bland annat mat, vatten och första hjälpen. En av dem är Fatouma, som färdats 600 kilometer från Etiopien tillsammans med sina barn.

– Jag hörde att livet är bättre och mer fredligt i Djibouti. Vi gick i dagar och vissa dagar var törsten outhärdlig, säger Fatouma.

Läs mer: Hungersnöd och matbrist – så hjälper vi

Fatouma och hennes barn i Djibouti.
Efter en svår resa från Etiopien nådde Fatouma och hennes barn Djibouti och fick stöd av Röda Korset.

10. Många får stöd i Ukraina

Att tvingas på flykt ger sår i både kropp och själ. För oss på Röda Korset är det självklart att hjälpa utsatta människor, oavsett var deras smärta sitter.⁠

Just nu förstärker vi vårt stöd till de många människor som tvingats fly från Ukraina. Vi och våra rödakorskollegor runt om i Europa ser till att fler får hjälp att hantera trauman och sorg. Hittills har 4 000 volontärer och anställda gett krishjälp och psykologstöd till nära 70 000 människor på flykt undan kriget.⁠

Läs mer: Ukraina – så räddar vi liv

Volontär och pojke ler tillsammans.
Grażyna Paśnik på polska Röda Korset är med och ordnar aktiviteter för barn. Många av barnen har flytt från Ukraina, exempelvis Roman på bilden.
Frivilliga handlar mat under pandemin

Röda Korsets historia

Läs om vår historia

Läs mer om vår värld