9 goda nyheter i världen
9 goda nyheter i världen
Mörka rubriker kan få krig, kriser och naturkatastrofer att verka konstanta. Men det händer också mycket positivt i världen. Vi listar goda nyheter som skänker hopp.
Här lyfter vi några av alla de positiva nyheter som vår värld är full av. Följ med och stärk din framtidstro!
1. Kampen mot infektionssjukdomar går framåt
Människor blir allt friskare i världen. Arbetet mot smittsamma sjukdomar hjälper att förbättra folkhälsan globalt. I Sierra Leone berättar Baindu Momohi från Gbaigibu om hjälpen hon fick när sonen Senesie drabbades av malaria. Röda Korsets volontär Joseph kunde snabbt ta Senesie till sjukhus där en blodtransfusion räddade hans liv.
– Om det inte var för Josephs hjälp skulle min son inte ha överlevt. Jag är så tacksam, säger Baindu.
I Sierra Leone har Röda Korset även vaccinerat miljontals barn mot mässling. Det är en virussjukdom som nästan försvunnit från Sverige tack vare stora vaccinprogram.
Läs mer: Smittsamma sjukdomar
2. Klimatsmart vatten med hjälp av solen
Rent vatten är livsviktigt, men långt ifrån en självklarhet på många platser. I en by i centrala Zimbabwe har invånarna fått en soldriven vattenpump från Röda Korset. Det gör stor skillnad i det dagliga livet. Nu kan människor hämta rent vatten när som helst på dygnet. Det rena vattnet håller sjukdomar borta och människor friska.
En som uppskattar hjälpen är Rebecca, 29 år. Hon ger två tummar upp och berättar om hur tillvaron blivit bättre för henne.
– Tidigare var jag tvungen att gå fem kilometer för att hämta rent vatten vid floden. Det var tungt att bära hem. Den nya vattenkällan gör vardagen lättare. Speciellt för oss kvinnor som ansvarar för hushållssysslorna, säger Rebecca.
Läs mer: Vatten och sanitet
3. Rewa räddar liv efter första hjälpen-kurs
Varje dag drabbas fler än 16 svenskar av hjärtstopp hemma eller ute på stan. Bara en av tio överlever. Men om fler vågar ingripa kan fler klara sig.
En som vågade var Rewa Almakhwth – och hon räddade en mans liv. Rewa gick Röda Korsets digitala första hjälpen-kurs. Fyra dagar senare kunde hon rädda livet på en man som plötsligt kollapsade i en matbutik. Ingen av de stressade åskådarna ingrep när 60-årigen föll ihop. Då klev Rewa fram. Hon visste att det viktigaste i en akut och livshotande situation är att göra något!
– Trots att jag var stressad kunde jag behålla lugnet, jag hade kunskaperna, berättar hon.
Läs mer: Räddade liv dagar efter kursen
4. Protes gör så att Maria kan gå igen
Visste du att Röda Korset driver alldeles egna protesverkstäder? I Afghanistan finns hela sju stycken spridda runt om i landet. Tusentals människor som skadats av minor eller behöver proteser av andra skäl får hjälp att gå igen.
En av dem är den lilla flickan Maria, som miste sitt ena ben i ett jordskalv. Efter att ha gjort en lång resa till vårt center i Faizabad har hon fått hjälp och kan gå igen med sin benprotes. Lycka till framåt Maria, du är en kämpe!
Maria kan äntligen gå som sina vänner. Hon är en av många som får hjälp på våra rehabiliteringscenter i Afghanistan.
5. Fler är krisredo i Sverige
Kriser kommer oftast plötsligt. Därför är det viktigt att vara redo och ha en plan för hur du ska agera i en krisartad situation.
Svenskarna blir allt bättre på just detta. Runt runt om i landet fylls lådor med bra att ha-saker, bland annat mat, vatten och batteridrivna radioapparater. Många har även en krisplan. Enligt en undersökning säger sig sex av tio svenskar ha gjort förberedelser hemma.
– Alla kan förbereda sig utifrån sina förutsättningar. En stor eller liten krislåda är en bra start, säger Daniel Norman som är krisexpert hos Röda Korset.
Läs mer: Krisberedskap – lär dig mer
6. Cykelskola ger glädje och frihet
Att kunna cykla leder till frihet och en enklare vardag. Men cykelskolan är också ett sätt att umgås och ta sig in i en gemenskap.
I Lund är det fart och fläkt när cykelskolan är i gång. Många av deltagarna jobbar inom hemtjänsten. En av dem är 54-åriga Bellie Glas som är med för tredje gången. När hon växte upp i Filippinerna var det vanligare med moped än cykel. Men efter 22 år i Sverige vill hon lära sig – utan cykel måste hon nämligen promenera 30 000 steg varje dag, för att ta sig mellan olika vårdtagares hem.
– Jag har lärt mig jättemycket. Innan visste jag inte var jag skulle börja. Nu har jag till och med fått visa några kollegor hur man gör när man cyklar, säger Belle.
Läs mer: Full fart framåt på två hjul
7. Bättre rustade mot översvämningar i Bangladesh
Bangladesh är hårt utsatt för klimatkrisen. I staden Kurigram drabbas två miljoner invånare av återkommande översvämningar. Men det finns ljusglimtar. Idag överlever fler när stigande floder hotar att dränka hus och människor. Det beror på att varningssystem, utbildning och hjälp att bygga vallar och stabilare hus har gjort stor skillnad. Dessutom leder bättre latriner till färre sjukdomar efter en översvämning. De hindrar att smutsigt vatten sprider sig och orsakar sjukdomar som kolera.
Jamiron Begum i Kurigram är en av dem som fått hjälp att bygga en ny toalett med ordentligt avlopp. Den är väl upphöjd, har breda trappsteg, och är vallad med sandsäckar.
– Nu är jag friskare. Alla mina pengar behöver inte gå till läkare längre, berättar Jamiron Begum.
Läs mer: Vårt arbete i Bangladesh
8. Så stoppas sjukdomar bland barnfamiljer
I Guatemala lider många barn av undernäring och sjukdom. Därför gör Gladis och hennes volontärkollegor på Röda Korset hjälteinsatser för barns hälsa. De har gått runt och knackat dörr för att hjälpa familjer med råd och tips om hur de håller sig friska. 1 250 familjer på landsbygden har fått livsviktig kunskap i hur sjukdomar kan förhindras.
– Genom att följa de goda råden, till exempel hur viktigt det är att tvätta händerna, mår alla bättre. Familjerna slipper ta barnen till sjukhuset, säger Gladis.
9. Många får stöd i Ukraina
Att tvingas på flykt ger sår i både kropp och själ. För oss på Röda Korset är det självklart att hjälpa utsatta människor, oavsett var deras smärta sitter.
Just nu förstärker vi vårt stöd till de många människor som tvingats fly från Ukraina. Vi och våra rödakorskollegor runt om i Europa ser till att fler får hjälp att hantera trauman och sorg. Hittills har 4 000 volontärer och anställda gett krishjälp och psykologiskt stöd till nära 70 000 människor på flykt undan kriget.
Läs mer: Ukraina – så räddar vi liv
Goda nyheter i siffror
- 51 %. Så mycket har dödligheten för barn under fem år minskat i världen sedan år 2000.
- 75 % av de som lever med hiv får idag behandling, som gör att viruset inte sprids till andra.
- 140 av världens länder har nu vaccin mot HPV. Vaccinet skyddar mot flera HPV-virus som kan orsaka cancer. Under 2023 introducerades HPV-vaccin i 30 nya länder.