Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Besök som motverkar ensamhet hos äldre

En gång i veckan besöker Röda Korsets volontärer äldreboendet Bonden på Frösön. Mål: Att sätta guldkant på tillvaron och motverka ensamhet.
En gång i veckan besöker Röda Korsets volontärer äldreboendet Bonden på Frösön. Mål: Att sätta guldkant på tillvaron och motverka ensamhet.
Publicerad: 14 jan 2020
Lästid: ca

”Rönnerdahl är gammal men han valsar ändå”…

Alla stämmer in när det är dags att sjunga Evert Taube i äldreboendets samlingslokal. Frivilliga från Östersunds rödakorskrets och Studieförbundet Vuxenskolan har i många år hållit i träffarna.

– Det är väldigt bra med de här stunderna för det händer väldigt lite för äldre människor och det är lätt att bli isolerade och bara sitta på rummet, säger Nanne Pettersson, en av de boende som brukar komma.

Röda Korset har sociala verksamheter för äldre runt om i Sverige. Det är ett exempel på medmänskligt stöd som kan bidra till välmående och minska risken för psykisk ohälsa till följd av ensamhet.

– Jag upplever att de här stunderna är betydelsefulla för de som kommer. Dagarna här tror jag kan bli ganska långa och de har inte människor på besök hela tiden. Jag tror att det är bra för välbefinnandet och de som jobbar här på boendet är glada att vi är här, säger Elvi Eskilsson, frivillig från Röda Korset.

Under träffarna försöker de frivilliga involvera de äldre på olika sätt, genom att prata kring fikabordet, hålla i högläsning och genom sång.

– Många vill sjunga och det är roligt. Det stimulerar och när de hör melodierna så kommer orden ofta av sig självt. Det blir en glädje både för dem och för oss, säger Elvi.