
Både snack och verkstad
Skaparverkstan i Södertälje Konsthall
På Skaparverkstan är det full aktivitet. Gruppen lyssnar när konstnären Rolando Pérez förklarar ett moment. Ett trettiotal personer, de flesta SFI-elever, är på plats i Södertälje Konsthall för att rita och måla.
En av deltagarna är Sohail Eichou. För drygt ett år sedan lämnade han kriget och kaoset i Syrien. Tillsammans med sin fru Lilian Hanna och deras tre barn bor han nu i Södertälje. På målningen som han har gjort står det Save the earth! Rädda världen.
– Jag tänker på atmosfären och alla luftföroreningar, säger han.
– Här i Sverige är det ren luft, mycket skog och lugnt. Det har varit svårt för oss att komma till ett nytt land, men sakta, sakta så lär vi oss. Vi studerar svenska nu, språket är nyckeln till att hitta jobb och så vidare.
Han berättar att det känns skönt att komma till Skaparverkstan och måla.
– Det här var väldigt bra och så har jag lärt mig lite nya ord också.
Karini Sarkis är en annan av besökarna på Skaparverkstan. Hon kom till Sverige för ett och halvt år sedan.
– Jag tycker om att rita och jag gjorde det ofta i Syrien. Jag jobbade med tatueringar där och det vill jag göra i Sverige också, säger hon.
Riktar sig till dem som är nya i Sverige
Skaparverkstan är öppen en gång i veckan och riktar sig främst till de som är nya i Sverige. Under ledning av konstnären Rolando Pérez kan besökarna teckna, måla, göra kollage och arbeta med tyg, trä och plåt.
Anders Bergman, frivillig från Södertälje stads rödakorskrets, är initiativtagare och verksamhetsledare.
– Tidigare arbetade jag med Röda Korsets svenskaträning, berättar Anders. Det är såklart jätteviktigt med språket, men jag kände att det behövdes ett komplement där man fick arbete mer med händerna och få fart på fantasin, säger han och fortsätter:
– Jag är gammal kulturarbetare och vet in på bara skinnet hur nyttigt det är att få uttrycka sig genom kultur, speciellt när inte talspråket räcker till. Målning och teckning kan ha en terapeutisk funktion och ger en möjlighet att bearbeta det man varit med om.
Anders Bergman, frivillig från Södertälje stads rödakorskrets, är initiativtagare och verksamhetsledare på Skaparverkstan.

Anders Bergman, frivillig från Södertälje stads rödakorskrets, är initiativtagare och verksamhetsledare.
Marie Sparréus/Röda Korset
Ge pengar varje månad
Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Ge pengar varje månad
Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Ge pengar varje månad
Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Ge pengar varje månad
Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Tack för att du vill vara med och rädda liv, varje dag!
Din anmälan har nått fram och du kommer strax att få en bekräftelse till din mejl.
Ditt stöd möjliggör Röda Korsets både kort -och långsiktiga arbete för barn och vuxna som drabbats av krig och katastrofer världen över. Du skänker hopp och räddar liv!
Många nöjda deltagare
Våren 2017 drog Skaparverkstan igång på prov för att se om det fanns något intresse. Det fanns det! Verkstan har sedan dess haft många nöjda deltagare.
– Vi är väldigt nöjda över att det gått så bra hittills. Stämningen är avslappnad och vi försöker prata svenska här, så det blir ju språkträning också, säger Anders.
Södertälje är för många förknippat med lastbils- och busstillverkaren Scania, vetenskapsmuseet Tom Tits och att det var här tennisspelaren Björn Borg växte upp.
Kommunen är också känd för sin långa historia av invandring från andra länder. Idag har över hälften av kommunens 95 000 invånare utländsk bakgrund, det vill säga att de antingen är födda utomlands eller att deras föräldrar är det.
– Vi har en stämpel som en invandrarstad, men det tycker jag är något vi ska vara stolta över.
– Jag tror att det finns en viss trötthet här i och med att man haft invandring så länge. Men just därför är det viktigt att göra och visa upp positiva saker. Jag tycker att Röda Korset har en enormt viktig uppgift i Södertälje, säger Anders.
Skaparverkstan är ett försök att bidra till ökad integration och gemenskap mellan människor.
– Jag tror stenhårt på att det behövs mötesplatser som den här i samhället. Ställen där olika människor kan göra saker tillsammans utan att det kostar skjortan och där man inte måste konsumera. Jag tycker det finns en otrolig brist på sådana mötesplatser, säger Anders.
Har hittat rätt
Khatchig Aziz har kommit till Skarparverkstan för första gången och känner genast att han hittat rätt.
– Allt jag tycker om finns här! säger han. Jag gillar att måla. När jag var liten och fick pengar av min mamma så köpte jag färger och böcker istället för choklad.
Khatchig kom till Sverige tillsammans med Maral Arsalan och deras barn för ett och ett halvt år sedan. I Syrien arbetade han som konstnär och hade en butik där han sålde bildelar. Livet var bra, men så kom kriget. En dag smällde det utanför hans affär.
– Den var en stor explosion. Människor dog. Jag skadades och min kropp var helt blodig. Jesus räddade mig och gav mig en ny chans, berättar Khatchig.
Det nya livet i Sverige består just nu av språkstudier, fem till sex timmar per dag.
– Vi har kommit hit för att jobba, vi vill inte sitta hemma, säger han.
Och fler besök på Skarparverkstan, ja det är Khatchig övertygad om att det blir.
– Jag är mycket glad över att ha kommit hit. I framtiden vill jag jobba med konst på något sätt.
Fakta om Skaparverkstan:
- Skaparverkstan i Södertälje är öppen en gång i veckan och riktar sig främst till asylsökande och andra som är nya i Sverige.
- I verkstan får besökarna möjlighet att göra konst bland annat genom att teckna, måla i akvarell och akryl samt att arbeta med tyg, trä och plåt.
- Verksamheten drivs av en arbetsgrupp med fyra frivilliga och är ett samarbete mellan Södertälje stads rödakorskrets, Södertälje konsthall och Södertäljes konstnärskrets.

Du behövs – bli volontär nu!
I vår värld kan några timmar av din tid förändra en annan människas liv, här hemma eller på andra sidan jorden. Bli en del av vår värld!