Behandlingscenter för krigsskadade och torterade

Behandlingscenter för krigsskadade och torterade

Behandlingscenter för krigsskadade och torterade

På våra behandlingscenter för krigsskadade och torterade hjälper vi dig som lider av trauman från tortyr, krig och svåra flyktupplevelser.

Trauman från tortyr, krig och/eller svåra flyktupplevelser kan skada en människa för livet, men med rätt behandling ökar chansen att orka gå vidare. Vi på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade har lång erfarenhet - hör av dig till oss för att få hjälp och stöd.

Kontakta behandlingscentret på närmaste ort

 

Så arbetar vi

På våra behandlingscenter arbetar tvärprofessionella team bestående av psykologer och psykoterapeuter, fysioterapeuter (sjukgymnaster), kuratorer, läkare och tolkar.

Centren arbetar utifrån en helhetssyn som sätter den enskilde människan och hens behov i fokus. Teamen har bred kompetens inom olika behandlingsmetoder och specialiseringar, för varje patient utarbetas en individuell behandlingsplan. Huvuddelen av behandlingen är psykoterapeutisk men som patient träffar man ofta flera behandlare för att även få relevant fysioterapeutisk behandling samt läkar- och kuratorsstöd. Behandlingen sker antingen individuellt eller i gruppform.

När du som patient är i kontakt med vården registreras personuppgifter om dig. Uppgifterna behövs för att din vård ska bli bra och säker, och får bara användas av dem som är behöriga till det. Uppgifterna hanteras enligt patientjournallagen, patientdatalagen och andra styrande författningar. Uppgifterna journalförs och skyddas i våra journalsystem och får användas endast i enlighet med lagstadgade krav. Läs mer om personlig integritet (GDPR).

Vem kan söka stöd hos oss?

  • Personer med flyktingbakgrund som lider av trauma från tortyr, krig och/eller, svåra flyktupplevelser.
  • Alla behandlingscenter tar emot vuxna (personer från 18 år).
  • På vissa center tas barn och ungdomar emot för behandling, för mer information – se respektive center .
  • Vi tar emot personer oavsett legal status, det vill säga såväl asylsökande och papperslösa som personer med uppehållstillstånd i Sverige och svenska medborgare med flyktingbakgrund.

Genomför tortyrskadeutredningar

Vi genomför även tortyrskadeutredningar för att dokumentera tortyrskador. Tortyrskadeutredningar omfattar såväl en psykosocial som en psykologisk och en somatisk/medicinsk del. För dessa utredningar använder vi oss av det internationellt erkända Istanbulprotokollet – en manual för en effektiv medicinsk, psykologisk och juridisk utredning och dokumentation av tortyr.

Praktisk information

  • Behandlingscentren har ingen akutmottagning – för akuta besvär hänvisar vi till vårdcentral eller sjukhus.
  • För närvarande är det kötid till behandling.
  • Behandling är alltid gratis för den som söker stöd.
  • Vid behov ordnar vi tolk.
  • Personer som önskar vård och behandling kommer oftast via remiss från annan vårdinrättning, de flesta center tar även emot egenanmälningar. För remittering och frågor – se respektive behandlingscenters information.

Samarbete med övriga verksamheter

Vi samarbetar med övriga rödakorsverksamheter för att kunna hänvisa patienter rätt i de fall de behöver hjälp med, till exempel:

Efterforskning av försvunna familjemedlemmar

Migrationsrådgivning och stöd i asylärendet 

Röda Korsets Ungdomsförbunds kompisgrupper

Med våra patienters ord

Ladda ner en broschyr på ditt språk:

Tyck till om vården på Svenska Röda Korset

Synpunkter, beröm eller klagomål ger oss värdefull information som hjälper oss att förbättra den vård vi ger. Det du tycker vi gör bra vill vi göra mer av och om det finns brister behöver vi rätta till dem. Det du berättar för oss kan hjälpa oss att förbättra för ännu fler än bara dig. Du är därför viktig för oss.

Var kan jag lämna synpunkt eller ett klagomål?

Om du inte är nöjd med den vård eller omsorg du har fått hos oss kan du via nedan formulär lämna dina klagomål och synpunkter. Vi mottager gladeligen även beröm till vår verksamhet eller dina tips på hur vi kan göra bättre. Ditt meddelande registreras och vi ser till att det når rätt person.

Lämna en synpunkt eller klagomål

Du kan även lämna dina klagomål, synpunkter, beröm eller tips muntligen, direkt till den det berör eller med vanlig post. Vi är skyldiga att ta emot klagomål och synpunkter och utvärdera dessa samt vid behov vidta åtgärder för att liknande händelser inte ska kunna hända igen.

Du har rätt att få ett svar från verksamheten inom fyra veckor. Svaret ska förklara vad som har hänt och hur ditt klagomål har hanterats. Enhetschefen ansvarar för att följa upp så att problemet inte uppstår igen.

Om du inte tycker att vi hanterar klagomålet bra, eller om du av andra skäl inte vill prata med verksamheten, kan du i stället kontakta ansvarige kvalitetsutvecklare på Svenska Röda Korset för att framföra ditt klagomål.

Kan jag vara anonym?

Det går bra att vara anonym då du lämnar synpunkter eller klagomål. Då utreder vi händelsen men kan tyvärr inte återkoppla till dig med något svar.

Kan jag få återkoppling på annat språk?

Vi har möjlighet att ta emot dina synpunkter på svenska eller engelska.

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer hänvisar vi er att ta kontakt med 112. Detta formulär är avsett för synpunkter och klagomål och ska inte användas för att hantera akuta situationer eller nödfall. 

Anmälan till Patientnämnden och Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Patientnämnden

Patientnämndens uppgift är att hjälpa dig som patient eller närstående att föra fram dina klagomål och synpunkter och se till att de blir besvarade. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på Patientnämnden för din region. Mer information kring Patientnämnden finner du här 

Om du inte är nöjd med vården - 1177

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Om du inte är nöjd med hanteringen av ditt klagomål eller om du tycker att det finns allvarliga brister i Svenska Röda Korsets vårdverksamhet kan du vända dig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Mer information och kontaktuppgifter hittar du på IVO:s hemsida.


Läs mer om dina rättigheter här

Synpunkter som rör Svenska Röda Korset som organisation

Observera att formuläret endast är avsett för dig som vill lämna synpunkter och klagomål på den vård som ges vid våra behandlingscenter och vårdenheter. Synpunkter som rör SRK i stort eller andra verksamhetsområden ska inte lämnas här – för dessa, använd följande länk:

Lämna ett klagomål | Röda Korset

Gråhårig kvinna får rådgivning om patientsäkerhet

Läs om kvalitet- och patientsäkerhetsarbete

Kvalitet- och patientsäkerhetsarbete