Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Drunkning

Vid en drunkningsolycka fylls luftvägarna och lungorna med vatten. Att agera snabbt om någon håller på att drunkna är livsavgörande.
Vid en drunkningsolycka fylls luftvägarna och lungorna med vatten. Att agera snabbt om någon håller på att drunkna är livsavgörande.
 • I samband med drunkning fylls oftast luftvägarna och lungorna med vatten, vilket orsakar syrebrist och, om ingen hjälp ges, leder till hjärtstopp. Att snabbt starta hjärt-lungräddning, HLR och larma 112 är livsavgörande.

 

 1. Ropa på hjälp
  Ropa på hjälp och larma 112 eller be någon annan göra det.

  Ring 112

 2. Få upp personen ur vattnet
  Stanna om möjligt på land och använd en livboj eller något annat för att nå den drabbade. Eller om du bottnar, gå till personen.
  Om vattnet är djupt, försök i första hand få hjälp av särskilt utbildad personal, till exempel en badvakt eller livräddare, att få upp personen ur vattnet. Om du måste simma ut till personen så se till att ha med dig något föremål som flyter,  som du kan ha mellan dig och personen. Till exempel en livboj, en gren, en flytleksak, eller något annat som finns i närheten och som du kan du använda som ett hjälpmedel för att få i land den drabbade. 
 3. Kontrollera andning
  När du fått upp personen ur vattnet, kontrollera om personen andas normalt. Öppna luftvägen genom att lyfta personens haka och böja huvudet bakåt – se, lyssna och känn efter andning. Att se efter om bröstkorgen rör sig, samt lyssna och känna efter andetag mot din kind hjälper dig att avgöra om personen andas eller inte.
 4. Gör 5 inblåsningar
  Om personen andas onormalt eller inte alls, gör 5 inblåsningar. Du kan behöva blåsa ganska hårt, se till att bröstkorgen höjer sig.
 5. Starta hjärt- och lungräddning, HLR
  Starta hjärt- lungräddning, HLR. Växla mellan 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar.
  Hjärt- lungräddning - vuxen
  Hjärt- lungräddning - barn
 6. Uppsök sjukvård
  Uppsök ALLTID sjukvård efter en drunkningsolycka, den drabbade ska undersökas av läkare.

 

Relaterad första hjälpen

Frågor och svar - Drunkning

Alla instruktioner