Kvinna med filt intill man på bänk

Nedkylning

Nedkylning

Hjälp en person som drabbats av hypotermi, nedkylning, genom att varsamt värma personen.

 • Nedkylning uppstår oftast när det är kallt, men det kan uppstå även i varmare miljö, särskilt i vatten. Personen kan huttra, vara blek och kännas kall samt även vara desorienterad.
 1. Vid kraftig nedkylning – Ring 112
  Om personen är kraftigt nedkyld, ring 112 eller be någon annan göra det.

  Ring 112
 2. Värm personen
  Värm den drabbade försiktigt med hjälp av filtar, en sovsäck och/eller torra kläder. Lugna personen. Ta av eventuellt våta kläder. Om personen kan dricka själv, ge gärna något varmt och sött att dricka.
 3. Behandla varsamt
  Behandla den nedkylda personen varsamt.

Relaterad första hjälpen

Frågor och svar – nedkylning

Vad är allmän nedkylning (hypotermi)?

Hypotermi är ett tillstånd där kroppstemperaturen sjunker under den som krävs för normal ämnesomsättning och kroppsfunktion. Det leder till att blodcirkulationen reduceras, särskilt i huden. Nedkylning uppstår oftast när det är kallt, men det kan uppstå även i en varm miljö.

Vad är kännetecken vid allmän nedkylning (hypotermi)?
 • Personen kan huttra, vara blek och kännas kall.
 • Den drabbade kan bli desorienterad och så kall att huttrandet upphör.
 • Andningen kan bli långsam.
 • Kroppstemperaturen är under 35°C.
Vad kan jag ge att äta eller dricka till någon som är nedkyld?

Om personen kan dricka själv kan du ge varm soppa, varm choklad eller någon annan varm dryck. Undvik drycker med alkohol eller koffein.

Vad ska jag göra om jag inte har någon filt eller sovsäck?

Ta det som finns till hands, kläder, handdukar, lakan eller tidningspapper/kartong.

Vad ska jag göra om personen är utomhus?

Ta av blöta kläder. Värm personen försiktigt med filtar och/eller torra kläder. Om det finns möjlighet så försök att komma inomhus.

Vad ska jag göra om personen inte andas?

En medvetslös person som är nedkyld kan se ut som och kännas död. Huden är kall och andningen kan vara mycket svår att uppfatta.


Kontrollera medvetande och andning, tänk på att andetagen kan vara mycket långsamma. Om du kan och vill kan du även försöka känna efter pulsen, i upp till en minut. Om personen inte andas eller om du är osäker, starta HLR:

Ge aldrig upp även det verkar som att personen är död. Det är ingen som egentligen vet hur låg kroppstemperatur en människa kan överleva. Det finns flera fall där personer har överlevt svår nedkylning, tack vare avancerad sjukvård.

Vad är en lokal köldskada?

Lokala köldskador drabbar främst fingrar och tår vid stark kyla. De drabbade kroppsdelarna blir bleka eller blåaktiga och tappar känseln.

Hur behandlar jag en lokal köldskada?

Värm försiktigt kroppsdelen, antingen med din egen kroppsvärme eller med varmt vatten (37-40°C) i 20-30 minuter. Denna uppvärmning bör du endast göra om det inte finns någon risk för återförfrysning. Ge varm dryck om personen kan dricka själv.

Var kan jag lära mig mer om livräddande första hjälpen?

Röda Korset arrangerar kurser i första hjälpen och hjärt-lungräddning, HLR, för privatpersoner, ideella föreningar, föräldragrupper med flera. Lär dig rädda liv vid ett olycksfall eller akut sjukdom på barn och på vuxna.

Röda Korsets kurser i första hjälpen och hjärt- lungräddning, HLR

Alla instruktioner